Corona virüsü grip gibi kolay bulaşıyor

Suudi Arabistan, Katar, Ürdün derken geçen hafta İngiltere’den corona virüsü kaynaklı bir ölüm bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü’nü alarma geçiren bu virüs aslında yeni değil.

Haberin Devamı

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, corona virüslerinin çoğu kişinin hayatının bir anında karşılaşabileceği türden virüsler olduğunu söylüyor. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden oluyor. Bilinen üç alt tipi (alfla, beta, gama) bulunan virüslerin ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grubu da var: SARS-CoV.
Aslına bakarsanız corona virüsleri birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabiliyor. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabiliyor. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, bağırsak ve sinir sistemini etkileyebiliyor. Grip gibi kolay, öksürme ve hapşırmayla havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Tanıdık belirtiler

Hastalık çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları belirtileri olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateşle seyrediyor. Bu virüsler bazen zatürree gibi alt solunum yolu hastalıklarına da yol açabiliyor. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği veya yaşlı olan kişilerde daha sık görülüyor.

Çoğunluk hafif atlatıyor

Corona virüsü hastalığı olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşiyor. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat öneriliyor. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebiliyor.

Aşısı yok, ellenizi sık sık yıkayın

Corona virüsü enfeksiyonuna karşı korumak için aşı yok. Genel önlemlere dikkat ederek enfeksiyon riskini azaltmak mümkün. Sık el yıkama alışkanlığı ve hasta kişilerle temastan kaçınmak korunmada önemli.

Yazarın Tüm Yazıları