Çorbayı ihmal etmeyin

Tarhana çorbası eskiden olduğu gibi günümüzde de en sevilen çorbalar arasındadır.

Pek çok gıda uzmanı ve doktor tarafından anne sütü emmeyi bırakmış ve altı ayını doldurmuş bebeklere uygun mama ya da ek besin olarak tavsiye edilmektedir. Şimdi çok zahmetli bir hazırlanışı olan tarhananın nasıl yapıldığına bakalım. Tarhana kuruyup sofraya gelmeden önce pek çok işlemden geçiyor. Buğday ununa biraz tuz, biraz nane ve yoğurt ekleniyor ve karışım büyük kazanlarda pişiriliyor. Kazanda ılık hale gelmesi beklendikten sonra biraz daha buğday unu ve maya eklenerek yoğruluyor. Kuruması beklenen tarhana iri parçalar halinde torbalara konuyor. Uzmanlar sabahları erken kalkıp işe giden erişkinlere ve okul çağındaki çocuklara da özellikle tahana çorbası ama genel olarak çorba içmelerini öneriyorlar. Çünkü Türk mutfağının vazgeçilmezi olan çorba bakteri ve mikroplara karşı vücut direncini artırıyor. Ben de okuldan gelen çocuklarıma mutlaka soğuk ya da sıcak bir çorba içiriyorum.

Meksikalı et sote

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

500 gr dana şintizel

Marinat sosu için;

2 adet limonun suyu

2 adet sarmısak

2 çay kaşığı acisso

(acı biber sosu)

2 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kuru kekik

varsa 2 çay kaşığı toz chili

4 adet orta boy kuru soğan

6 yemek kaşığı sıvıyağ

(1 yemek kaşığı bitkisel margarin de kullanılabilir.)

2 adet kırmızı sivri biber

(Salçalık biber ya da tarhana biberi de denir.)

2-3 adet yeşil sivri biber

1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber

2 adet orta boy avokado

2 yemek kaşığı tatlı süzme yoğurt

2 yemek kaşığı hazır süt kreması

1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI: Etler keskin bir bıçakla yarım santim kalınlığındaki şeritler halinde dilimlenir. Marinat sosunun, yani eti lezzetlendirip yumuşatan sosun hazırlanması için; limon suyu geniş bir kaseye koyulur. Üzerine dövülmüş sarmısaklar eklenip acisso denen acı sos ilave edilir. Kimyon, tuz, karabiber ve kuru kekik serpiştirilir. Bulunabilirse Meksikalıların meşhur chili biberinin tozundan da eklenebilir. Sos malzemeleri çatal yardımıyla iyice çırpılıp şerit şeklindeki etler sosun içine aktarılır. Et sosla iyice karıştırılıp kapağı kapalı vaziyette buzdolabında en az 2-3 saat bekletilir. Böylece et marinat sos içinde bekleyerek lezzetlenip yumuşayacaktır. Diğer taraftan, kırmızı ve yeşil biberler ayıklanıp yıkandıktan sonra kibrit çöpü formunda dilimlenir. Kuru soğanlar ikiye bölündükten sonra her bir parça tekrar ikiye bölünür. Sıvıyağ geniş ve derin bir tavaya aktarılıp orta ısılı ateşin üzerine oturtulur. İri iri dilimlenen soğanlar kızgın yağa aktarılıp tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika kadar kavrulur. Etler buzdolabından çıkarılıp sosuyla birlikte tavaya aktarılır. Ocağın altı açılıp etler yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırılarak 5 dakika kadar kavrulur. Üzerine biberler de hemen eklenip karıştırılarak 5 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınır. Tuz ve kırmızı toz biber serpiştirildikten sonra henüz sıcak haldeyken servis tabağına aktarılır. (Güveç kaplarına koyulup fırında ısıtıldıktan sonra yanında tortilla yani mısır unu gözlemeleriyle de servis yapılabilir.) Yemeğin yanına koyulacak avokado sosunun hazırlanması için; yumuşak avokadolar ezilir. Üzerine süzme yoğurt ve krema ilave edilip tuz da serpilerek karıştırılır. Avokado sosu küçük bie kaseye koyulup yemeğin yanında servise sunulur.

Çilekli Disney pastası

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

50 dakika


Malzeme listesi

Pandispanya hamuru için;

5 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1,5 su bardağı un

Pasta kreması için;

2 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

4 çorba kaşığı mısır nişastası

yarım su bardağı su

6 su bardağı süt

1 paket vanilya

100 gr margarin

8-10 adet çilek

YAPILIŞI: Krema için, tencerede yumurta ve toz şekeri çırpma teli ile çırpın. Mısır nişastasını yarım su bardağı suda ezip sütü ve vanilyayı ekleyin. Koyulaşıncaya kadar kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp krema soğuyuncaya kadar mikserle 5 dakika çırpın. Oda ısısında yumuşatılmış margarini ekleyip 5 dakika daha çırpın. Buzdolabında 30 dakika bekletin. Un ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Yumurta, vanilya ve toz şekeri derin bir kapta mikserle 5 dakika çırpın. Unlu karışımı ekleyip tahta kaşıkla pütürsüz bir hamur oluncaya kadar alttan üste doğru karıştırın. Hamuru 25 santimlik yağlanmış kalıba dökün. 180 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Fırın ayarını 150 dereceye indirip 35 dakika daha pişirin. 10 dakika ılımaya bırakın. Keki enlemesine iki eşit dilime kesin. Alt dilimi tel ızgara üzerine yerleştirin. Üzerine 3-4 kaşık pasta kremasını spatula ile ince bir tabaka halinde sürün. İncecik dilimlediğiniz çilekleri kremanın üzerine yerleştirin. İkinci dilimi üzerine kapatıp kalan kremayı kekin üzerini ve kenarlarını kaplayacak şekilde sürün. En üste bulabilirseniz ince pasta gofretini yerleştirin. Ya da renkli şekerlemeler, kestane şekeri gibi dekorasyon malzemeleri ile süsleyin. Buzdolabında en az 2-3 saat bekletip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları