Çöplükte kuş gribi tutanağı

İLK uyarı 20 Ağustos’ta. Av ve Yaban Hayatı Koruma Vakfı Van çevresinde iki ölü örnek buluyor. Türkiye daha kuş gribi ile tanışmadan, bu vakıf, Orman Bakanlığı ile Van Valiliği’ne durumu bildiriyor. Kimse ciddiye almıyor.

Aynı vakıf başka ölü ördekleri bu kez Ankara Hıfzıssıhha Enstitüsü’ne gönderiyor. Yine ses çıkmıyor.

Benzer tehlike Ekim’de Manyas’ta görülüyor. Bu kez, anılan vakıf Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’ye mektup yazıyor. Yine oralı olan yok. Sağlık Bakanlığı da, kapıya dayanmış olan tehlikeye, o günlerde gereken ciddiyetle eğilmiyor.

Derken Ekim’de Ağrı ve Van’da yeniden hayvan ölümleri görülüyor.

Sade suya tirit açıklamalarla, durum idare ediliyor.

26 EKİM’DE TEKZİP/images/100/0x0/55ea0a35f018fbb8f866129f

Van Valiliği’nden
27 Ekim 2005’de bir açıklama alıyorum. 26 Ekim’de yazdığım yazıyı Van Tarım İl Müdürü eliyle, Van Valiliği tekzip ediyor:

"Van Gölü çevresinde martı ve ördek ölümlerinin kuş gribinden olduğunu yazıyorsunuz. Ekteki belgelerden anlaşılacağı üzere, bu ölümlerin kuş gribi ile ilgisi yoktur."

Altında İl Müdürü Murat Akbay’ın imzası. Nedir o ekteki belgeler?.. İlki, evlere şenlik bir tutanak. Van’da çöplükte ölü güvercin bulunduğu ihbarı üzerine, üç kişi çöplüğe gidiyor, kargacık burgacık el yazısıyla, "çöplükte herhangi bir ölü bulunmadığı tesbit edildi" diye, tutanak tutuluyor.

Devletin kuş gribi yoktur, dayanağındaki ilk belge işte bu çöplülteki tutanak. İkincisi de, Van Üniversitesi Veteriner Fakültesi raporu. Orada da, üniversite ölü güvercin üzerindeki otopside "bakteriyel hastalık yoktur" diyor. Halen iki kişinin kuş gribinden öldüğü bugünlere, bu ihmal ve yalanlamalarla geliniyor. Bunun adı ülke yönetmek oluyor.

75 VE 76. ÖLÜM

Kısa adı WHO, Dünya Sağlık Örgütü.

Üç yıl önce WHO Çin’in tepesine biniyor. Binince, Pekin çaresiz kalıyor ve başta sakladığı kuş gribini açıklamak zorunda bırakılıyor. Sakladığı için, WHO, Çin’i "güvenilir devlet değildir" suçlamasıyla karşı karşıya bırakıyor.

Sağlık Bakanının şimdiki açıklamasında WHO korkusu var mı?.. Ağustos’tan bugüne kadar, dört aydır Tarım, Sağlık ve Orman Bakanlıkları nerede?.. Van ve Ağrı valileri nerede?.. Oradaki Tarım İl Müdürleri nerede?.. Bu uyarılar neden ciddiye alınmıyor?.. Bir tehlikeye işaret edildiğinde, abuk sabuk tutanaklarla iş neden baştan savılıyor?..

WHO kayıtlarına göre, kuş gribi nedeniyle dünyada bugüne kadar 74 ölüm var. 75 ve 76. ölümler Türkiye’de. Bu yüz karası değil mi?..

AV YASAĞI ŞART

Şu anda Tarım Bakanlığı’na düşen bir görev var. Derhal av yasağı getirmek. Getirdiği yasağı çok sıkı denetlemek. Kuş gribi göçmen kuşlar yoluyla yayıldığına göre, onları bulundukları yerde tutmak gerek. Başka yerlere uçmalarını önlemek gerek. Onun için, av yasağı şart. Çünkü av, kuşların yayılmasına yol açıyor.

Hiç olmazsa, bu saatten sonra birileri görevlerini hatırlamak zahmetine katlanır, diye umuyorum.
Yazarın Tüm Yazıları