Çok özel bir şölen

Haberin Devamı

OTİSTİK çocuklarımızın becerilerini geliştirmek ve toplumla entegrasyonunu artırmak amacıyla ‘Yağmur Çocuklar Beceri Şöleni’ adıyla farklı organizasyonlar düzenleniyor. Organizasyonları düzenleyen KAMED (Kadın Meclis Üyeleri Derneği) Başkanı Ayşe Akın, projelerin detaylarını anlatırken, eleştirileri de sorunca ‘projemizi başta otizm eğitim kurumları destekliyor. Ayrıca örnek proje olarak Milli Eğitim’e önerilmesi isteniyor’ diyor. Akın ve destek verenlerle biraraya geldik ve Yağmur Çocuklar Beceri Şöleni’ni konuştuk.

Çok özel bir şölen

600 BİNDEN SADECE 2 BİN 500’Ü EĞİTİM ALIYOR
- Yağmur Çocuklar Beceri Şöleni Nasıl Doğdu?
- Olayın özü otizmdir. Otizm ilk belirtileri bebeklik ya da üç yaşa kadar kendini gösteren davranış bozukluğudur ve yaşam boyu devam eder. Kişide, sosyal etkileşim, iletişim sorunları, tekrarlayıcı davranışlar, uyum problemleriye kendini gösterir. İlerleyen tıp teknolojisiyle otistik çocukların teşhisi arttı. ABD’deki bir araştırmaya göre her 150 çocuktan birinde görülmeye başladı. Türkiye’de ise bilinmeyen vakalarla rakamın 600 bini aştığı sanılıyor. Fakat eğitim verilen çocuk sayısı ise henüz 2 bin 500 ü bulmadı. On binlercesinin kaderi, dört duvar arasında anne ve babanın kişisel çabası, üzüntüsüyle sürüyor.
- Siz dernek olarak neden otizmle mücadeleyi seçtiniz?
- Bu olay, ülke çapında hepimizin el atması ve birbirimize olan dayanışmayı göstereceğimiz sorun halinde karşımızda. Kanayan yaramız otizm fark edilmeyi ve anlaşılmayı bekliyor. Otizmli bireyler için toplumca kabul edilmiş olmak çok önemli. Ve çocuklarımız ilaç değil eğitim, sevgi arayışındalar. Öncülerin şehri İzmir’de otizme dikkat çekmek, otistik çocukların dünyalarını ve sahip oldukları becerileri yansıtmak, onlarla dayanışmaya girildiğinde ne güzel olayların ortaya çıkarılabileceği düşüncesiyle kolları sıvadık.

Haberin Devamı

EĞİTİM KURUMLARIMIZLA EL ELE ÇALIŞIYORUZ
- Çevreden nasıl bir tepki geldi?
- Başkanı bulunduğum Kadın Meclis Üyeleri Derneği’nde (KAMED) yönetim kurulunun oybirliğiyle çalışmalara başladık. Gördük ki, herkes bir katkıda bulunmak istiyor ve bu istek adeta bir yarış havasında. Amacı kamuoyu ile paylaşmak, bunu yaparken de otistik çocuklarımızı da yanımıza alarak görselliğe taşımak, kişi, kurum ve kuruluşları da bu halkaya dahil ederek el ele , gönül gönüle bir zincir yaratmayı planladık. Yağmur çocuklar etkinlikleri bu inançla başladı.
- Projeye hangi okul ve kurumlar destek veriyor?
- Öncelikle Sabahat Akşıray’ı ayakta alkışlamak istiyoruz. Sadece İzmir’de değil, Türkiye’de otizmle mücadelenin en önde gelen isimlerinin başında. Kendisi her daim bizlerin yanında oldu ve hiç yalnız bırakmadı. Anadolu Otizm Vakfı ve öncelikle kurucularından eski başkanımız Burhan Özfatura’ya şükranlarımızı iletiyoruz. Moris Bencuya Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi ve TODEV. Bizlere destek veren kurum ve kuruluşlar aslında o kadar çok ki, ama bu konuda kendilerini ortaya çıkarmak istemiyorlar.

Haberin Devamı

SANAT ŞÖLENİ VE DEFİLEDEN SONRA RESİM SERGİSİ
- Neler yaptınız proje kapsamında?
- Ahmed Adnan Saygın Sanat Merkezi’nde inanılmaz güzel çalışmayla gerçekleştirdik. O gün çocuklarımızın yaşadığı mutluluk ve coşku bizlere kamçı oldu. İkinci şöleni yine çocuklarla defile olarak devam ettirdik, bu hafta üçüncü şölenimizi gerçekleştiriyoruz. İnanın, böyle olacağı, halkanın bu kadar yaygınlaşacağını başta tahmin edememiştik.
- Bundan sonra neler yapılacak?
- Programımızın bundan sonraki bölümünde resim sergileri, seramik çalışmaları, spor ve kültür şöleni var. 27 Mart’ta İsmail Acar öncülüğünde Yağmur Çocuklar ve gönüllü kadınlarımızla 2,5- 5 metre ebadında panomuzu başkanımız Aziz Kocaoğlu ile Vasıf Çınar Bulvarı Atatürk Caddesi’ne koyuyoruz. Aynı gün saat 18.00’de Resim ve Heykel Müzesi Kültürpark Resim Galerisi’nde Yağmur Çocuklar, gönüllü bayanlar, İsmail Acar ve İzmirli ressamların sergisi olacak. Ama sanılmasın ki, bu böyle kapanacak. Her yıl konuyu kamuoyu gündemine taşıma ve bunun için de bir şeyler yapma hedefi içindeyiz.

Haberin Devamı

Çok özel bir şölen

ELEŞTİRENLER OLDU OYSA PROJEMİZ ÖNERİLİYOR
- Neden bu kadar sık etkinlik düzenliyorsunuz?
- İzmir’de üç aydır devam eden ve üç ay daha değişik etkinliklerle sürecek bu proje, ülkeye model olacak nitelikte… Amatör ruhumuzla değil profesyonel olarak değerlendirilirse belki yarışmalar kazanacak nitelikte. Çünkü içinde ilgi, sevgi, şefkat, dayanışma, fedakârlık, birlik, beraberlik ne kadar özlem duyduğumuz duygu varsa hepsi içinde yoğunlaşmış durumda.
- Otistik çocuklarımızı sahneye çıkarmanız eleştirler de aldı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
- Çocuklarımızın aileleri, veliler, öğretmenler ve okul yöneticileri yaratılan bu etkinliklerle öylesine moral ve motivasyon kazandılar ki bu çalışmamızın bir eğitim modeli olarak Milli Eğitim’e önerilmesini istediler. Mayıs sonu bitecek aktivitelerimizin ardından yardımlar konusunda karar vereceğiz. Buradaki amacımız KAMED ve gönüllü kadınlar adına kalıcı eserler bırakmak. Biz gönüllü kadınlar olarak emek ve zaman harcıyoruz. Erkeklerimizin de destek olmasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

BİRÇOK BİLİNEN İSMİN BİLİNMEYEN YÖNLERİ ÇIKTI
- Yıllardır iş hayatı ya da sosyal hayattan bildiğimiz birçok kişinin farklı yönleri çıktı ortaya galiba değil mi?
- Mesela bir Ender Yorgancılar’ın bu amaçla mankenlik, Filiz Sarper Eczacıbaşı’nın tango yapması, Kemal Çolakoğlu’nun açık artırmayı sunması, Rebap Gürel’in müzayede desteği ne kadar güzel hareketler. Bu son etkinliğimizde başkanımız Aziz Kocaoğlu yer alacak ve bizlere her konuda büyük destekler verdi. Valimiz M. Cahit Kıraç eşi Berrin Kıraç, eski devlet bakanımız Işılay Saygın, yine eski bakanımız Yılmaz Karakoyunlu, başkanımızın eşi Sayın Türkegül Kocaoğlu, oda, dernek, vakıf başkanları… Giderek de bu destek artıyor.
- Projeye kimler katkı verdi?
- Tek tek isimleri vermek isterim. İnşallah unutmamışımdır. Böyle bir hatam olursa şimdiden özür diliyorum. Defile destekçilerimiz ana sponsorumuz Norm Civata-Fatih ve Kadriye Uysal, kumaş sponsorumuz Bellazure Belgin Tunaboylu, temamızın yaratıcısı ve kostüm danışmanı Meral Simson, güzel broşlarımızın yaratıcısı Miss Sweet Melis Barçın, defileyi düzenleyen Uğurhan Akdeniz, sunan Duygu Akdeniz, kostüm danışmanı Zeynep Acar, 4 Team, Heraeus Tokmak, müzayede desteği veren Joyas, Akik LLC, Esin-Hakan Göryakın, Mahir Vural, Halil Sungur. Çocuklarımızın kıyafet sponsorları ise Zandar, Ege Aysad, Roteks, Adimo, Meral Simson ve Narkonteks

Haberin Devamı

Çok özel bir şölen

KATKI VERENLER NE DEDİ?

GÜLNUR VURAL
KAMED bir kadın derneği olduğu için destek vermeliyim diye düşündüm. Konu çocuklar ve eğitim olunca kararım çabuklaştı. Ailemi, arkadaşlarımı, akrabalarımı da seferber ettim. İzmirliler olarak gurur verici bir tabloya imza attık. Mutluyum, bizimle olan herkese çok teşekürler.

BELGİN TUNABOYLU
Davet aldığımda düşünmeden kabul ettim. Gönüllü arkadaşlarımızla heyecanı, mutluluğu, hüznü birlikte yaşayarak organizasyon gerçekleştirdik. Sosyal toplum projeleri farkındalık yaratmada çok etkili. Bu projelerde daha çok insanın katılımıyla mutluluğun yayılmasını dilerim .

MELİS BARÇIN
Ortağım Demet Durak ile Miss Sweet’ i kurduk. Nikah, bebek şekeri ve kurumsal hediyelikler yapıyoruz. Ayşe Akın’ın sayesinde Yağmur Çocuklar’la tanıştık. Çorbada bizim de tuzumuz olsun istedik ve sevgili cocuklarımızla yer aldığı defile gecesinde bayanlara tasarım broşlar yaptık.

MERAL SİMSON
‘Düşlerinizi kovmayın, çünkü onlar gidince belki siz kalırsınız ama artık yaşamıyorsunuz demektir’ demiş Mark Twain. Düş peşine düştük ve gerçekleştirdik. İzmir kadını özeldir, güzeldir ve her biri ‘prenses’tir. O çok özel çocukların da düşlerinde yer almayı başardıysak, ‘ne mutlu bize!’

Yazarın Tüm Yazıları