Çocuklarınızı güneşe bırakmayın

Güneşin yararları kadar zararları da konuşuluyor artık. Bu zararlardan çocuklar yetişkinlerden kat kat fazla etkileniyor. Onları güneşe maruz bırakmadan önce bir kez daha düşünün.

Haberin Devamı

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Birol Saral’ın verdiği bilgiye göre, çocukluk döneminde tekrarlayan güneş yanıkları cilt kanserine yol açabiliyor. Kum ve deniz ise güneşin bu etkisini kat kat artırıyor. Şemsiye altında veya gölgede kalmak bile güneşten korunmaya yetmiyor. Açık tenli, çilli çocukların güneşte yanma riskleri daha yüksek olsa da koyu tenli çocuklar da uzun süre güneşte kaldıklarında yanabiliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, insanların büyük çoğunluğunun 20 yaşından önceki dönemde güneşe çok maruz kaldığını gösteriyor. Çocukluk yıllarında güneşe maruz kalmanın zararları çok iyi bilinmiyor. Dolasıyla koruma görevi anne-babaya düşüyor.

HER YAŞTA KAÇININ

Çocuklukta ve tabii daha sonraki yıllarda tekrarlayan güneş yanıkları cilt kanserine davetiye çıkarıyor. Kanser oluşumu uzun yılları içeren bir süreç olsa da çocukluk çağında tekrarlayan güneşe maruziyet ve güneş yanıkları, hücre DNA’sında hasarlar oluşturuyor. Bu hasarlı hücreler yok edilemezse, gelişir ve zararlı proteinler üretir. Yıllar içinde kanser hücreleri çoğalarak belirgin hale gelebilir. Bu nedenle güneş yanıklarından, çocukluk çağında olduğu gibi, her dönemde kaçınılmalıdır. Özellikle içi su toplayan kabarcıklar halindeki güneş yanıkları, melanoma (en kötü huylu cilt kanseri) gelişimi için risk faktörü. Güneşlenmeden sonraki 2-4 saat içerisinde yanık bulguları maalesef ortaya çıkmaz. Ağrı ve ısınmışlık hissi 48 saat sürebilir.

Haberin Devamı

Çocuklarınızı korumak için

* 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkarmayın.
* Mutlaka şapka, güneş gözlüğü ve pamuklu giysiler giydirin.
* Çok açık tenli bir çocuğunuz varsa ‘paraben’ içermeyen yüksek faktörlü, kolay sürülebilir güneş koruyucuları kullanın.
* Güneş kremini güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce sürün ve 2 saatte bir tekrarlayın.

Güneş yaşlandırıyor

Güneşin D vitamini sentezindeki olumlu etkilerinin yanında akut ve kronik olmak üzere iki grup olumsuz etkisi var. Akut yan etkiler yanık ve alerji, kronik yan etkiler ise fotoyaşlanma ve deri kanser riskinde artış.

Yazarın Tüm Yazıları