Çocuklar üzerinden siyaset

SEVGİLİ okuyucularım, Türkiye’nin dört bir yanından önüme her gün yağan mesajlarda insanlar haykırıyor, yakınıyor, vurgun, yolsuzluk, haksızlık ve zulüm anlatıyor, ihbar ediyor. Her kesimden insanlarımız rahatsız ve tedirgin. Gazetecilik yaşamım boyunca ben böyle bir duruma tanık olmadım.

Size hiç abartmadan söylüyorum, her gün bana gönderilen yazılı mesajlarla bir gazete çıkar. Elbette ki bunların tamamını burada yazı konusu yapamıyorum.

Bakınız, elimde İstanbul’dan bir ilköğretim okulu müdürü tarafından gönderilen mesaj var. Aynen iletiyorum:

"Sevgili Çölaşan, cuma akşamı (yani bugün) İstanbul Ali Sami Yen stadında Recep Tayyip Erdoğan şovu yapılacak, bilmem haberiniz var mı? İstanbul okullarında başarılı olan öğrencilere Recep Tayyip Erdoğan bisiklet hediye edecek ve tören saat 20’de başlayacak! Saat 16.30’da topluca stadyumda olmamız istendi, daha doğrusu emredildi. Bunca yıllık eğitimciyim, böyle bir rezalet görmedim. Törenin ne kadar süreceği, çocuklarımızın oralara nasıl taşınacağı, ne yiyip ne içecekleri meçhul.

Öğrenci velileri tepkili. Çocuklarını göndermek istemiyorlar. Biz okul yönetimi olarak iki arada bir derede kaldık. Çocukları göndermesek, bu kez de Bakanlığın bizi fişleyip görevden alacağı kesin.

Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.

Bunlar siyaset oyununu küçük çocuklar ve onların velileri üzerinden oynamaya başladıysa, Türkiyemizin gidişi iyi değil demektir. Eğitimciler olarak içimiz kan ağlıyor. Size bunları, okulumuzun ve benim adımın gizli kalacağına inanarak yazıyorum."

Gözlerime inanamadım, okul müdürünü aradım. Söyledikleri doğru çıktı. Bunun üzerine işin peşine düştüm ve ayrıntılara ulaştım. İşte AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı duyuru:

"Büyükşehir’den ’bisikletli’ karne şenliği. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 9 bin başarılı öğrenciye 9 bin bisiklet. Bisikletler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Kadir Topbaş’ın katılımıyla 9 Haziran Cuma akşamı Ali Sami Yen Stadı’nda verilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilk ve ortaöğretim kurumlarından başarıyla mezun olan toplam 9 bin öğrenciye karne hediyesi olarak 9 bin bisiklet dağıtacak.

Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Muammer Güler katılacak.

Şölen İstanbul’daki 3 bin okulu kapsıyor.

Kaliteli malzemeden üretilen bisikletler..."

* * *

AKP
il örgütü, İstanbul’da küçük yaşta öğrencileri çeşitli semtlerde toplantıya çağırıyor, onların kimlik bilgilerini, ev adreslerini alıyor ve seminerler düzenliyor. Katılanlara propaganda kitapları ve hediyeler veriliyor.

Şimdi sıra bisiklet dağıtmaya geldi. Üç bin okuldan dokuz bin öğrenci ve dokuz bin bisiklet!..

Küçük yaşta çocukların ve dolayısıyla ailelerinin sırtından siyaset ve oy avcılığı!

Peki bu değirmenin suyu nereden geliyor?

Bunlar öyle yasalar çıkardılar ki, belediyeler köşeyi döndü. Oy avcılığına yönelik girişimlerin çoğunu belediyelere yaptırıyorlar.

Devletin bütçesinde fazladan bir kuruş para yok. Devletin bütçesi göçük durumda. Bırakın yeni yatırım yapmayı falan bir yana, devlet, kişilere ve kurumlara olan borçlarını bile ödeyemiyor, hastaların ilacına el atıyor.

Bu bisikletler nereden alındı? İhale mi açıldı, yoksa ahbap çavuş vaziyeti mi uygulandı? Bu işin toplam maliyeti nedir?

Bunlar parasal sorular.

Bugün işin bir de manevi boyutu var. Binlerce çocuk stada niçin saatler önce götürülecek? Orada niçin bekletilecek? Ne yiyip ne içecekler? Kimler götürecek, evlerine kimler teslim edecek? En ufak bir kaza olursa bu işin sorumlusu kim olacak?.. Ve esas sorun:

Ceplerinde para bollaşınca, siyaset oyununu çocuklar üzerinden oynuyorlar. Recep Tayyip Erdoğan her gittiği yerde onlara Çin malı dandik oyuncak dağıtıyor. O da yetmiyor, İstanbul’da üç bin okuldan dokuz bin öğrenciye dokuz bin bisiklet devreye giriyor.

Yakında belki öteki illerimize gider, bir milyon öğrenciye bir milyon bisiklet dağıtmaya kalkışır. Duyarsanız hiç şaşırmayın!

Neler yapmıyoruz ki bu vatan için!.. Kimimiz şehit düşüyoruz, kimimiz oy toplamak için -hem de milletin parasıyla- bisiklet dağıtmaktan medet umuyoruz!
Yazarın Tüm Yazıları