Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar Şenkaya
Feriha Dildar ŞenkayaYazarın Tüm Yazıları

Çocuğunuzu yönlendirmeden destekleyin

Çocuklara müdahale etmekle onları desteklemek arasındaki ince çizgi anne baba tarafından daima kollanmalıdır. Çünkü desteklemekten yönlendirmeye doğru geçtiğinizde çocuğunuzun kendi keşiflerini yapmasını, engellemiş olacaksınız.

Anne-babaların çocuk yetiştirirken "mükemmel" olma adına telaşları ve sürekli gelişen dış çevre önemli bir karmaşa yaratmakta. Anne-babaların kafası çoğu zaman daha fazla ne yapılmalı ile ilgili olarak oldukça meşgul: Sürekli kitaplar okuyorum, yapmam gereken daha fazla bir şey var mı? Zeka geliştirici oyunlar neler olmalıdır? Çocuğumu yeni açılan kurslardan hangilerine yazdırmalıyım? En erken hangi spora başlamalı?..

Elbette ki doğumdan hemen sonra devreye giren dış çevrenin niteliği ve çocuğa sağlanan uyaranlar zeka ve kişilik gelişimi açısından çok etkilidir. Her çocuğun temel kapasitesi, öğrenme deneyimleriyle etkileşerek gelişir. Dolayısıyla doğumdan itibaren başlayan ve çocukluk dönemini kapsayan yıllar boyunca entelektüel gelişim için çevresel uyaranların önemini yok sayamayız.

Ancak anne babaların çocuklarına uyaran oluştururken bunu aşırı ilgilenme, hatta çocuğu bastırma boyutuna getirmeleri çocuklar için tehlikedir.

Çocuklara müdahale etmekle onları desteklemek arasındaki ince çizgi anne baba tarafından daima kollanmalıdır. Çünkü desteklemekten yönlendirmeye doğru geçtiğinizde çocuğunuzun kendi keşiflerini yapmasını, öğrenme hevesini, problem çözme yeteneklerini engellemiş olacaksınız.

Çocuğunuzun daha zeki olmasını sağlamak için sürekli bir şeyler araştırırken temel sevgi ilişkisini dahi gözden kaçırma riskiniz olabilir. Oysaki ona sevgi ve güven ortamı sağlamanız tüm gelişim için gereken hammaddedir.

Ona hayatı zindan etmeyin

Az sayıda çocuk bir spor ya da sanat faaliyetine çok erken yaşta doğal ve yüksek bir yetenek gösterebilir. Ancak çoğu çocuk için tenis, futbol gibi sporlarda 7 yaşını beklemek gerekir. Jimnastik, yüzme, dans gibi daha genel koordinasyon gereken sporlar da zorlamadan sunulduğunda okul öncesi dönemdeki çocuklar için uygun olabilir. Ancak ilk denemede pek de sevimli olmayan bir durum yaşamışsanız, bu konuda biraz daha beklemeniz gerektiğini unutmayın. Aynı spora sadece birkaç ay ya da bir yıl sonra çok daha farklı deneyimleyebilirsiniz. Açılan her kurs sizin çocuğunuz için çok gerekli ya da eğlenceli olmayabilir. Değişen dünyanın size sunduğu olanaklardan faydalanmanız elbette iyidir. Ancak çocuğunuza bu fırsatları sunarken ona hayatı zindan etmekten de uzak durmalısınız. Seçimlerinizde çocuğunuzun doğası ile işbirliği yapmanız gelişimine gerçek katkı sağlamanıza yardımcı olacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları