Cingöz kadınlar

Doğan ULUÇ
Haberin Devamı

Fildişi renkli Rolls Royce, Fifth Avenue'nün en işlek kesiminde kaldırıma yanaşıyor. Üniformalı şoförün koşar adım kapısını açtığı arabadan dik göğüsleri ipek elbisesinden taşan alımlı bir kadın inerek Elizabeth Arden'in güzellik salonuna giriyor. New York'un tabloid gazetelerinin dikkatli okurları için aşina bir kadın bu.

On yıl kadar önce Wall Street'te saygın bir bankeri bir uçak yolculuğunda baştan çıkarıp eşinden boşattıktan sonra nikah dairesine götürmeyi başarmış. Kocası sayesinde sosyeteye giren eski hostes, üç-beş yıl sonra genç bir avukata gönül verince bankerle mahkemelik olmuş. Yaşlı eşini boynuzlatan cin akıllı hostes Manhattan'da dubleks, South Hampton'da villa, lüks arabalar ve milyonlarca dolar boşanma tazminatı alarak yeni bir yaşama adım atmış.

Amerika'da medeni kanun dünyanın hiç bir ülkesinde görülmeyecek ölçüde kadın yanlısı hükümlerle dolu. Boşanma davalarında haksız ve kusurlu dahi olsalar yasalar kadınları koruyor. Özellikle zengin boşanmalarında hukuk kadın lehinde işliyor. İş adamları, banker ve sanayiciler geceyi gündüze katarak servetlerini büyütürken aşçılı, hizmetçili malikanelerde yaşayan eşleri günlerini kuaför, butik, kokteyl partilerinde geçiriyorlar. Stresli, yoğun iş hayatında kocaları yaşlanırken özel hocalarla egzersiz seansları sürdürüp, sağlık çiftliklerinde kilo düştükten sonra estetik ameliyatlarıyla nüfus kağıdını gençleştiriyorlar.

Ama boşanma davasında hakime ‘‘Kocam için kariyerimi terketttim, ona rahat, sakin bir ev yaşamı sağladım’’ diyerek zengin eşinin servetinin yarısına sahip çıkmaktan geri kalmıyorlar.

Dev eczacılık şirketi ‘J and J’in kurucusu Seward Johnson kendisinden 42 yaş genç hizmetçisi Polonyalı Barbara Piasecka ile evlendikten bir süre sonra ölünce çocukları ile üveyanne arasında miras kavgası başladı. Polonyalı hizmetçi yasaları kullanarak mirasının bir milyar dolara yakın kısmını ele geçirdi.

New Yorklu borsacı Ivan Boesky usulsüz işlemlerden mahkum olunca 25 yıllık eşi, hilekar kocasını boşadığı gibi 100 milyonluk servetinin üstüne oturdu. Oteller Kralı Donald Trump, ilk eşi Çekoslovak Ivana üstüne model Marla Maple'ı dost tutunca 24 odalı köşk, 80 metrelik yat, Trump Tower gökdeleninde dublesks ile 100 milyon dolara yakın tazminat karşılığında boşanabildi.

Ünlü film yapımcısı Steven Spielberg, ‘İndiana Jones’ filminde oynayan Kate Capshaw'a aşık olup boşanmak istediğinde hakim 4 yıllık eşi Amy Irving'e 100 milyon dolar ödemeye mahkum etti.

Milyarder antikacı Alec Wildenstein'i yatakta bir mankenla basan eşi Jocelyne'e sulh-hukuk mahkemesi boşanma davası bitinceye kadar ayda 140 bin dolar nafaka ödenmesi kararını verdi. Yılda bir kaç kez estetik ameliyatı geçiren Jocelyne'in avukatları Kenya'da çiftlik, Manhattan ve Paris'te lüks apartmanlar ile 200 milyon dolar toplu tazminat için davayı sürdürüyorlar.

Kocalarının servet birikiminde çoğu zaman hakları olmadığı halde astronomik meblağlarla sonuçlanan boşanmalarda kadın zekası büyük rol oynuyor. Avukatlar tazminat hükümlerinin kadın hukukçular kanalıyla tazminat yasalarına ilave edildiğine işaret ediyorlar. Boşanma davalarında hakimler kadına iltimas geçiyorlar. Kısacası boşanma söz konusu olduğunda kocaların ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğü Amerika, bir kadın cenneti.

Kadın zekasının gücünü düşünürken Sharon Stone'un geçen Grammy müzik ödülleri gecesinde anlattığı şu fıkra aklımıza geliyor:

‘‘Adamın biri insan beyni satan bir dükkana gitmiş. Tezgahtar ‘Erkek beyinleri 100 bin dolar, kadınların ki 25 bin dolar' demiş. Adam ‘Bu fiyat farkı neden?' diye sorunca tezgahtar şu yanıtı veriyor: Kadınların beyni kullanılmış da ondan.’’













Yazarın Tüm Yazıları