Çileği hiç bu kadar ahmak görmediniz

Çok şükür ki çilek mevsimi geldi. Bence baharın bu nimetinden yararlanmanın her yolunu denemek lazım. Bugün size bir dizi çilek tarifinin yanısıra, bir İngiliz tatlısı olan ‘fool’dan söz etmek istiyorum. Fool (fuğl okuyun) ahmak anlamına gelen İngilizce bir sözcük.

Haberin Devamı

Fool ismi verilen tatlılar, herhangi bir meyve püresiyle, çırpılmış taze krema ve şekerin karışımıyla yapılıyorlar. Pişirme falan yok. İçine hangi meyvenin püresini koyduğunuza göre de o meyvenin ismini alıyorlar. Örneğin çilekli fool, mangolu fool, kivi fool, şeftali fool gibi. Bizde böyle bir tatlı âdeti olmadığı için kelimeyi özgün haliyle bırakıyorum. Annenize bu özel günde çilek, kivi, kavun veya bulabilirseniz olgun mangodan bir fool çeşitlemesi yapıp ikram edebilirsiniz.
Şu an piyasada bol olan çilek bu tatlı için en uygun meyve. Yaz geldiğinde şeftali de bu tatlı için çok uygun olacak. Sizlere daha önce cennet meyvesi fool tarifi vermiştim. Bunlara ek olarak elma ve armutla da fool yapılabiliyor. Bazı meyveleri kullanırken püre yapmadan önce meyveleri pişirmek gerek. Örneğin elma ve armudu önce bir miktar pişirip daha sonra soğutarak püre yapabiliyorsunuz. Ama çilek, böğürtlen, ahududu (frambuaz) ya da karadut gibi meyvelerin pürelerini pişirmeden yapmak daha güzel netice veriyor. İçinde çok çekirdek bulunan çilek ve böğürtlenin püresini tel süzgeçten geçirirseniz çekirdeklerinden kurtulmuş olursunuz ama bu da haliyle zevkinize bağlı. Kimileri çilekgillerin çekirdekli halini seviyor, kimisi de süzülmüş halini. Kavun, şeftali, kivi, cennet meyvesi gibi meyvelerin süzülmelerine hiç gerek yok. Bugün vereceğim tarifte kullanmanız gereken şeker için herhangi bir miktar önermiyorum, zira farklı meyvelerin tatlılık dereceleri farklı oluyor. O nedenle de şeker miktarını zevkinize bırakıyorum. Kullanmanız gereken taze krema Tikveşli, Pınar, Sütaş gibi markalar altında 200 ml. paketler halinde satıyor. Eğer meyve tadının daha fazla olmasını isterseniz o zaman meyve püresinin oranını çırpılmış
kremaya göre daha fazla koymalısınız.
Bu genel girişten sonra dilerseniz
“genel” fool tarifine geçeyim.

MEYVELİ FOOL

Haberin Devamı

MALZEMELER: 125 ml. meyve püresi (bunun için blender kullanabilirsiniz); dilediğiniz kadar toz şeker; 200 ml. (bir paket) taze krema; pudra şekeri (kremaya katmak için); dekore etmek için taze meyve.
YAPILIŞI: 1. Meyve püresini tel süzgeçten geçirerek çekirdeklerini ayırın ve bir miktar toz şeker serpip karıştırarak tatlandırın. 2. Taze kremayı çırpmak için hem kremanın, hem de içinde çırpacağınız kabın çok iyi soğutulmuş olması gerekir. Kremayı soğutulmuş bir tas içinde çırpıcıyla çırparak köpük haline gelmesini sağlayın. Bir miktar pudra şekeri ekleyip biraz daha çırparak karıştırın. Kremayı çok fazla çırparsanız tereyağına dönüşür, o nedenle dikkatli olun. 3. Meyve pürelerinden 1.5 çorba kaşığı kadar küçük şat bardaklarına doldurun. 4. Kremayı bir sıkma torbasına veya sıkma tüpüne doldurun ve ucuna kalın delikli bir uç takın. 5. Sıkma torbasının ucunu bardağın içine sokup neredeyse püreye değecek kadar yaklaştırın. Şimdi de kuvvetli olarak kremayı pürenin içine doğru sıkın ki meyve püresiyle krema spiral benzeri bir görüntü kazanarak birbirine karışsın. 6. Bardak kremayla dolduğunda kremaya bardağın tepesinde şekil vererek torbayı çekin. 7. Fool’ları buzdolabında bir saat kadar soğutun. Soğumuş olan fool’ları taze meyveyle dekore edip, dilerseniz nane yaprağı da ekleyerek servis edebilirsiniz. Yanlarında ev yapımı kurabiyeyle servis ederseniz tatlının yumuşaklığıyla kurabiyenin çıtırlığı birbirini çok iyi tamamlar. Not: Kremayla meyve püresini önceden büyükçe bir kâsede karıştırıp martini bardaklarında da servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

YOĞURTLU ÇİLEK

Bu inanılmaz basit ama o ölçüde başarılı bir çilek tatlısı. Yapmanız gereken tek şey, ekşi olmayan süzme yoğurdun içine dilediğiniz kadar pudra şekeri karıştırıp tatlandırmak, ardından da bu tatlı yoğurdu düz bir tabağın zeminine kaşıkla sermek. Sonra, yıkayıp kuruladığınız çilekleri bu yoğurt bazının üzerine dekoratif bir şekilde yerleştirin ve afiyetle yiyin. Çok beğeneceksiniz. Tatlınızın daha şık görünmesini isterseniz, bir miktar çileği küçük parçalar halinde kesip bir tavaya koyabilir, üzerlerine toz şeker ilave edip çilekler yumuşayana kadar kaynatabilir, ardından da tel süzgeçten süzüp kırmızı renkli harika bir sos elde edebilirsiniz. Soğuttuğunuz bu sosu da yoğurdun üzerine ya da yanına gezdirip lezzeti de görünüşü de bir hayli iyileştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

KAYMAK DONDURMALI ÇİLEK ÇORBASI

Soğuk meyve çorbaları, Batı mutfağında sevilen, hafif bir tatlı türü. Aynı fool’da olduğu gibi çok farklı meyvelerle tatlı çorba yapabilirsiniz. Örneğin kavun çorbası çok güzel oluyor. Meyve çorbalarını blender içinde püre yaparak da, aşağıdaki şekilde de hazırlayabiliyorsunuz. Çilekle krema birlikte iyi gittiği için ben bu tatlıda kaymaklı dondurma öneriyorum ama farklı meyve çorbalarını farklı dondurmalarla eşleştirmek sizin için güzel bir deney alanı olabilir.
MALZEMELER: 500 gr. taze çilek (olgun olacaklar, temizlenip dörde kesilecekler); 1 tatlı kaşığı balsamik sirke; 1/3 su bardağı (80gr.) toz şeker; 1 yıkanmış limonun patates soyucusuyla incecik soyulmuş kabuğu (kibrit çöpü şeklinde kesilecek); 1 su bardağı portakal suyu; 1 tatlı kaşığı gül suyu; kaymaklı dondurma.
YAPILIŞI: 1. Çilekleri, sirkeyi ve şekerin yarısını bir kase içinde karıştırın. Kâseyi buzdolabına koyup 1 saat kadar çileklerle şekeri dinlendirin. 2. Limon kabuğu şeritlerini bir küçük tencereye koyun, üzerlerini örtecek kadar su doldurun ve kaynatın. Su kaynamaya başlar başlamaz suyu bir tel süzgeçten geçirerek boşaltın ve hemen limon kabuklarını soğuk suyla durulayın. 3. Limon kabuklarını tekrar küçük tencereye/tavaya koyun, geri kalan şekeri tencereye ilave edin ve 1 çorba kaşığı su ekleyin. Kısık ateşte 20 dakika pişirerek limon kabuklarını şekerleme haline getirin. Bir saat soğumaya bırakın. 4. Servis etmeden hemen önce çileklerin bulunduğu kâseye portakal suyuyla gül suyunu ilave edip karıştırın. 5. Servis için, çilek-portakal suyu karışımını bireysel kâselere paylaştırın, ortalarına
birer top kaymaklı dondurma
oturtun ve üzerlerine limon şekerlemelerini serpin.

Haberin Devamı

TAZE ÇİLEK SOSLU TAVA KEKLERİ

Sizlere daha önce tava keklerini (pancakes) anlatmış, tarifler vermiştim. Bugünkü tarifim pazar sabah kahvaltınıza farklı bir lezzet katmanız için taze çilek kullanılan bir tava keki tarifi. Harika oluyorlar.
MALZEMELER: 1 bardak (su bardağı) beyaz un; 1 bardaktan bir parmak eksik süt; 1 yumurta; 1 çay kaşığı tuz; 1 çorba kaşığı şeker; 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı; 2 tatlı kaşığı (yaklaşık bir paket) kabartma tozu; 2 su bardağı dörde kesilmiş taze çilek; 2 çorba kaşığı toz şeker.
YAPILIŞI: 1. Önce sosu hazırlayın. Bir tavaya çilekleri ve 2 çorba kaşığı şekeri koyup yüksek ateşli ocak üzerinde kaynama noktasına getirin, daha sonra ateşi kısıp 5 dakika kadar çileklerle şekeri birlikte pişirin. Kenara alın ve kreplerin yapımına geçin. 2. Bir kâsede kuru malzemeleri (un, kabartma tozu, tuz, 1 kaşık şeker) karıştırın. 3. Bir başka kâsede yumurta, süt ve tereyağını karıştırarak birbirlerine yedirin. 4. Şimdi de sıvı malzemelerle kuru malzemeleri birbirlerine karıştırın ve koyu kıvamlı ama cıvık bir hamur elde edin. 5. Yapışmaz bir tavaya bir fırçayla ya da peçeteyle biraz tereyağı ya da kanola yağı sürün ve orta-kısık ateşli ocakta tavayı ısıtın 6. Hamurdan, önce bir çorba kaşığı, sonra bunun tam üzerine ikinci bir çorba kaşığı kadar hamur koyun. Kaşığın tersiyle, çok yaymadan, tam yuvarlak şekli vermeye çalışın. 7. Pişmemiş üst yüzde kabarcıklar çıkmaya başladığında çevirme vakti gelmiş demektir. Bir spatüla yardımıyla ters-yüz edin ve ikinci yüzeyi de bir-iki dakika pişirin. Sıcak olarak, üzerlerine çilek sosunuzdan dökerek servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları