Cildinizin kaderini havaya teslim etmeyin

Cemrelerin peş peşe düşmelerine aldırmayın siz. Rehavete kapılmak için erken. Çevre koşullarından en fazla etkilenen dokulardan biridir cildiniz.

Sert havalar kadar, mevsimsel geçişlerden de etkilenir. Hafta sonlarında ya da tatillerinizde daha soğuk bölgelere gittiğinizde cildinizi koruyun. Dermatoloji uzmanı Dr. Zerrin Baysal, ıslak saçla dışarı çıkılmamasını, cildin sık sık nemlendirilmesini öneriyor.

Ciltteki nem oranı özellikle mevsimsel geçişlerde çok önemli. Yazın cildimiz UV ışınlardan etkilenir. Kış geldiğinde kararmış, bronzlaşmış, kurumuş ve kırışmış olur. Havaların giderek soğumasıyla birlikte cildin içerdiği su miktarı aniden düşer. Dolayısıyla normal zamanlarda kullandığınız cilt bakım ürünlerini değiştirmek gerekebilir. Mevsim normallerinde su bazlı nemlendiricilerle yetinebilirsiniz. Baktınız ki yetmiyor yağ içeriği ve onarıcı özelliği yüksek olanları tercih etmeniz gerekebilir.

Soğuk havalarda, ısınmak amacıyla vücudun sıcak suyla yıkanması son derece yanlış. Çok sıcak su, yüzü ve saçları kurutup matlaştırır, saçın kırılganlığını artırır. Islak cilt ya da saçla soğuk havaya çıkmak zararlıdır. Kuru ve soğuk havayla temas, deride hücreler arasındaki suyun kaybına neden olur. Cilt kurur. Soğuk hava, damarların büzülmesine neden olarak derinin sağlıklı beslenmesini engeller. Bu da soluk, mat ve kuru bir cilt oluşturur. Rüzgar ise hem soğuk havanın etkisini artırır hem de fiziksel travmayla egzema gelişimine neden olabilir.

Sebze ve meyve cilde iyi gelir

Kışın daha fazla sebze ve meyve yemenizde yarar var. Vitamin ve mineraller vücudun direncini artırmanın yanısıra, cildi rahatlatır. Deride daha parlak, pürüzsüz bir görünüm sağlar. Bunu da derialtı dokusuna gerekli olan nemlenmeyi sağlayarak yapar. A, C, E vitaminleri ile taze havuç, kayısı ve domatesi bolca almak gerekir, içlerindeki beta karoten önemlidir. Bu vitaminlerin antioksidan değerleri çok yüksek. Olumsuz hava koşullarının cilde verdiği zararlarla savaşıp cilt hasarlarını onarır.

Bunları unutmayın

Vücut derisini ihmal etmeyin. Özellikle her gün banyo sonrasında mutlaka vücut nemlendiricileri sürün. Deri henüz nemliyken sürülen krem daha etkili olur. Nemlendirici krem ya da losyonları gelişigüzel seçmeyin. İçeriklerine bakın. Özellikle vazelin, dimetikon, gliserin, linoleik asit, seramid gibi maddeleri içerenleri tercih etmenizde yarar var.

Kış bile olsa, cildinizi güneşten koruyucu krem kullanın.

Her mevsim öncesi, cildi etkileyen hava koşullarına göre gerekli tıbbi ve kozmetik tedavi yöntemlerini uygulayın. Bu hem oluşabilecek hasarları önler hem de sağlıklı ve genç bir cilde sahip olmamızı sağlar.
Yazarın Tüm Yazıları