CHP ‘‘tarlayı temizliyor’’

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

Diyarbakır'dan yazdığım, ‘‘Çiller meydanda CHP nerede’’ başlıklı yazıma Baykal'dan cevap geldi.

‘‘Şimdi İzmir'deyim. Nokta çalışmaları yapıyoruz. Çok iyi gidiyor’’ diyor CHP Lideri Deniz Baykal.

Güneydoğu gezilerini tamamlayan Adnan Keskin de telefonla arayarak, temaslarını anlattı ve halkın dertlerini dinlediklerini, örgütün nabzını tuttuklarını söyledi.

CHP meydanlara inmeden önce Adnan Keskin'in deyişiyle ‘‘Tarlayı nadas ediyor. Otu, çöpü temizleyip toprağı havalandırıyor.’’

‘‘Hükümete girmediğimizde bizi eleştirenler şimdi bu kararın ne kadar isabetli olduğunu görüyorlar’’ diyen Baykal'ın seçim tarihi konusunda fazla acele etmediği anlaşılıyor.

Baykal'ın CHP'yi iktidar alternatifi haline getirmek için uzun vadeli bir muhalefet stratejisine hazırlandığını söylemek mümkün.

Hele bu strateji ‘‘Yeni bir Türkiye için yeni bir CHP’’ ortaya çıkarabilirse siyasi yelpazenin solundaki yetersizlik telafi edilebilir.

* * *

MECLİS Başkanlığı seçiminden sonra dokunulmazlık ve fezlekeler gündeme gelecek.

Baykal, ‘‘Başbakan ile görüşmemde bana Anayasa'daki dokunulmazlık maddesini de değiştireceğini söyledi. Anayasa değişikliği gerektirdiği için bu pek kolay olmayabilir ama Susurluk konusunda biz gerekeni yapacağız’’ diyor.

Ancak neler yapılacağıyla ilgili net bir cevap alamıyorum Baykal'dan.

Hükümetin ekonomide alacağı önlemlere gelince, ‘‘ekonomik paketin gerçekçiliği konusunda kaygıları olduğunu’’ söylüyor CHP Lideri.

Bütçedeki harcama hedefinin 17 katrilyondan 14'e indirilmiş olmasını gerçekçi bulmuyor mesela.

Baykal, enflasyonla mücadele programında hükümeti uyarıyor.

‘‘Enflasyonla mücadelenin sosyal ve siyasi çerçevesi ihmal edilmemeli. Sadece sendikalarla oturup konuşmak yetmez. Türkiye'de enflasyonun yükünü 20 yıldan beri işçi ve memur taşıyor. Fedakarlığın yükü yine bu kesimlerin omuzlarına yıkılmamalı’’ diyor Baykal.

Enflasyon programının etkili sonuç verebilmesi için toplumsal uzlaşma gerekiyor. Bunun nasıl sağlanacağını sorduğumda ise Baykal şu cevabı veriyor:

‘‘Hükümet sendikalarla uzlaşma arayışına girerse yanlış yapar. Önce, finans, rant ve kayıtdışı ekonomi çevreleriyle yani enflasyon lobisiyle uzlaşmalı.’’

Ve soruyor: ‘‘Onlara dokunmadan, bir sosyal demokrat parti olarak desteği benden mi bekliyorsun?’’

* * *

İSPANYA'DA Jose Maria Aznar ve Almanya'da Helmut Kohl hükümetlerinin dışında Avrupa bugün sosyalist parti hükümetleri tarafından yönetiliyor.

Halka daha iyi bir yaşam, eğitim ve sağlık güvencesi veren, piyasa ekonomisini refah devleti ile dengeleyebilen sol partiler yükselişe geçti.

CHP'nin iktidar alternatifi olabilmesi için objektif koşullar mevcut.

Ama önce steril laiklik yerine, gericiliğe, tutuculuğa ve köktenciliğe karşı olan bir laiklik anlayışını koymak ve yolsuzluklardan bunalan kutuplaşmalardan sıkılan halka ‘‘Türkiye'yi yaşanacak, çocuk büyütecek, gelecek hayalleri kurulacak en iyi yer haline getireceği’’ güvencesi vermek gerekiyor.

Türkiye çapında nokta çalışmalarıyla tarlayı temizlemeye çıkan CHP, kendi örgütüne de hareketlilik kazandırabilirse bunu pek âlâ yapabilir.

Yazarın Tüm Yazıları