Çamaşır suyunda yarış renkliye kaydı, 250 milyon YTL’ye ulaştı

YILDA 103 bin ton üretimin gerçekleştiği çamaşır suyu pazarında, yeni ürünler, firmaların yıl sonu satış hedefini 250 milyon YTL’ye çıkardı.

Procter and Gamble’ın yeni formüllü Ace’leri piyasaya sunması, pazarı hareketlendirdi. Unilever’in 5 kat limon kokulu Domestos’u, Reckitt Benckiser’in de ekstra güçlü Cillit Bang’i üretmesi, çamaşır suyu pazarının yüzde 25 büyümesini sağlayacak.

İKİNCİ Dünya Savaşı sırasında ev ve çamaşır temizliğinden çok, askerlerin mantar hastalığı ve yanıklarının tedavisinde kullanılan çamaşır suyunda rekabet, beyazlardan renklilere kaydı. Yılda 103 bin ton üretimin gerçekleştiği pazarda, peş peşe piyasaya sürülen yeni ürünler, yılın ilk yarısında çamaşır sularının hacmini 130 milyon YTL’ye ulaştırdı. Firmaların yıl sonu hedefi 250 milyon YTL’yi buldu. Bunda da, Procter and Gamble’in, ürün gamını tamamen yenileyerek, leke çıkarmada iki kat daha fazla etki sağlayan yeni formüllü Ace’leri piyasaya sunması etkili oldu. Ayrıca, Unilever’in 5 kat limon kokulu yeni Demostos’u, Reckitt Benckiser’in de ekstra güçlü yeni Cillit Bang’i üretmesi, çamaşır suyu pazarında büyüme oranının yıl sonunda yüzde 25’lere ulaşmasını sağlayacak.

LEKE ÇIKARICILAR: Bu rekabet, Unilever ve Reckitt Benckiser’in geçtiğimiz ay iki yeni ürünü piyasaya sürmesiyle birlikte, leke çıkarıcılar segmentine de kaydı. Unilever, "Domestos Rengarek" ve Reckitt Benckiser de Kosla Max’ı satışa çıkararak, leke çıkarıcıların çamaşır suyu pazarından aldığı yüzde 35’lik payı daha da artırmayı amaçlıyor. Procter and Gamble’da, şimdi Ace’nin özel kokulu ürününü Yağmur Damlası adıyla satışa sunmaya hazırlanıyor.

DOMESTOS’UN KÖKENİ: Sodyum hipokloritin mucidi Fransız kimyacı Claude Louise Berthollet’in, 1789 yılında Javel adını verdiği çamaşır suyunu üretmesinin ardından 1929 yılında diş teknisyeni Will Henry’nin Latince’de ev anlamına gelen "Domos" ve temizlik anlamına gelen "Tos" kelimelerinden oluşan Domestos’u üreterek, çamaşır sularının sadece temizlikte değil, aynı zamanda mantar ve yanık tedavilerinde de kullanılmasını sağlamıştı. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz askerlerinin tedavisinde kullanılması, çamaşır suyunun tüm dünyada yaygınlaşmasını sağladı. Çamaşırları yıpratmadan, lekelerin çıkartılmasını ve hijyen sağlayan ürünlerin gelişmesi, çamaşır suyunun kullanıldığı alanların da giderek yaygınlaşmasını neden oluyor.

KADINLAR VAZGEÇEMİYOR: Arkadaşımız Meltem Kara’nın yaptığı araştırmaya göre geçtiğimiz yıl yüzde 18 büyüyen pazarın bu yıl yeni piyasaya sürülen ürünlerle yüzde 25 büyümesi bekleniyor. Ancak, asıl büyüme, özellikle renkli çamaşırlarda kullanılan leke çıkarıcılarda yaşanıyor. Leke çıkarıcılar segmentinde gerçekleşen büyüme, geçtiğimiz yıl yüzde 21’e ulaştı. Talep, özellikle 2 litre ve üstü ambalajlardaki ürünlere kaymaya başladı. Pazarda yaşanan büyümeyi tetikleyen unsurlar arasında, market markaları da önemli rol oynuyor. Firmaların promosyon uygulamaları Türk tüketicisinin leke çıkarıcılara olan talebini daha da artırıyor. Ancak leke çıkarıcıların ve çamaşır suyunun eş zamanlı büyümesi tüketicilerin çamaşır suyundan vazgeçemediğini gösteriyor.

Titiz kadınlar için en kolay yol

ÇAMAŞIR sularının Türk kadınları için hem çamaşırda hem de evde hijyen sağlamada vazgeçilmez bir ürün olduğunu söyleyen Procter and Gamble Ev ve Kumas Bakim Kategori Pazarlama Direktoru Levent Kömür, "Çamaşır suyu pazarı büyümeye devam ediyor. Bunun en büyük nedeni ise titiz Türk kadınlarının çamaşır suyunun leke çıkarma ve hijyen sağlamada en iyi, en kolay ve en ekonomik yol olduğunu bilmeleri" dedi. Kömür, "Çamaşır suyunun kullanım alanlarında piyasaya sunulan leke çıkarıcılar, yüzey temizleyiciler, tuvalet temizleyicileri gibi alternatif ürünler ev hanımları tarafından satın alınsa bile hijyenik ve ekonomik temizliğin ilk adresi çamaşır suyu oluyor" diye konuştu.

Rekabet güvenli leke çıkarıcılara kaydı

PAZARDAKİ ürünlerin tüketicilerin ihtiyaçlarına göre şekillendiğini söyleyen Kosla Ürün Müdürü Benal Serin, "Yıllar önce pazarda sadece geleneksel çamaşır suları bulunuyordu. Son yıllarda ise rekabet güvenli leke çıkarıcılar kategorisine kaydı. Tüketiciler klor bazlı çamaşır sularını evlerde hijyen sağlamak için kullanırken, çamaşırlarında daha çok güvenli leke çıkarıcıları tercih ediyor" dedi.

Ev bakım ürünleri içindeki payı yüzde 10

P&G’nin Ace çamaşır suları ve Ace Sihirli Renkler Leke Çıkarıcı, Unilever’in Domestos ve Rinso çamaşır suları ve Domestos Rengarenk leke çıkarıcısı, Reckitt Benckiser’in Cillit Bang çamaşır suyu ve Kosla Vanish’i, Hayat Kimya’nın Bingo marka leke çıkarıcısıyla rekabet ettiği pazarda, Koruma Tarım, Klorak, Baser Kimya, Birka gibi kuruluşlar da ön plana çıkıyor. Ayrıca, çok sayıdaki yerel marka da fiyat avantajı sayesinde pazardan önemli pay alıyor. Leke çıkarıcılarda pazar liderliğini yüzde 31 payıyla Kosla Vanish elinde bulundururken, çamaşır sularında Ace ve Domestos arasında büyük bir rekabet yaşanıyor. Çamaşır suları ve leke çıkarıcılar toplam 675 milyon Euro’luk ev bakım ürünleri pazarından yüzde 10 pay alıyor.

Sağlıklı temizlik  algısı gelişiyor

SAĞLIKLI temizlik algısının toplumdaki yerinin giderek artığını belirten Unilever Türkiye Ev Bakım Kategorisi Müdürü Özlem Engin, "Artan hijyen kaygısı, onları ailelerine en sağlıklı temizliği sağlayabileceği çözümlere yönlendiriyor. Bu durum çamaşır sularının mutfak, banyo ve sert yüzeylerde hijyen amacıyla yoğun olarak kullanılmasına neden oluyor. Leke çıkarıcılar ise lekeleri çıkarmak ve hijyen sağlamak amacıyla kullanılıyor" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları