Bu kafayla zor

* F.Bahçe'nin gençleri gelecek için ışık veriyor mu?

Gençlerin ışık vermesi için, onları 2'şer 3'er bu formanın ağırlını taşıyabilen oyuncularla oynatmanız gerekir. Ama gençler şimdi takıma adapte olmamış, gençlerden medet uman oyuncularla yan yana getiriliyor. Kim bunlar; hiçbir becerileri, kaliteleri olmayan Steviç, Mirkoviç, Johnson. Bunlardan da öte gençler acemilerin yanında. Bunlar kim, kadroya yeni dahil olmuş Kemal. Herşeye rağmen Tuncay. O da ileri mi, gitsin geri mi gelsin, bilmiyor bir şeyler yapmaya çalışıyor. Devam ediyorum, Ali Güneş. 10 topa giriyor, dokuzunda yerde. İyi niyetli, ama o da acemi. Şimdi bunların yanına gençleri koyuyor ve tek başına bırakıyorsun. Semih gibi. O da ezildi gitti.

Aslında genç dediklerimiz de 20-21 yaşında. Futbolda patlama yapacak, kalitesi olan 16-17 yaşında kendini gösterir, vazgeçilmez olur. Bu gençlerde bu beceri ve klas yok. Belki ileride biraz daha iyi olacaklar. F.Bahçe'nin biraz sabırlı olması lazım. Bu gençler neden bir anda Beşiktaş gibi şampiyonluğa oynayan bir devin önüne atılıyor. Beşiktaş derbisi kazanırsa gururlanacağı, ‘‘Şampiyon olamadım, ama Beşiktaş'ı yendim’’ diyebileceği bir maçtı.

Tecrübelilere bakıyoruz, Ümit Özat, Fatih veya Mirkoviç. Mirkoviç ne kokar ne bulaşır. Fatih dengesiz, ama süratiyle toparlıyor. Ümit oynamayacağı bir yerde oyun kurucu olarak orta sahaya alınıyor. F.Bahçe'deki dahi fikirlere bakın. Bu takım nasıl çıkıp top oynayacak, nasıl kazanacak?

Klas farkı

Derbide Beşiktaş ile F.Bahçe'nin futbolcularında büyük klas farkı olduğu ortaya çıktı. Bir Beşiktaşlı oyuncu alın, bunun karşılığına F.Bahçeliyi koyun. Sonuç ortada. Şimdi F.Bahçe önümüzdeki sene için bu oyuncuları düşünüyorsa, ‘‘Biz kadroyu gençleştirdik’’ diyorsa, bırakın şimdiki durumunu, küme düşmemeye oynar. Derbide F.Bahçe'de gördüğüm, bu takımda normalde 4 futbolcu oynar veya yedek kalır. Diğerleri ikinci kümede oynar. Bugün F.Bahçe'nin kadrosundaki futbolcuların alın başka takıma verin yedek kalırlar.

Bir de bu futbolcular kendilerini önemli zannediyorlar. Serhat çekip gidiyor. Bıraksınlar bakalım, Serhat, Türkiye'de hangi takımda oynar. Yönetim hala ‘‘Onu kaybetmek istemiyoruz’’ diye çıkıp açıklama yapıyor, bu terbiyesizliği yapan oyuncuya ışık veriyor. En azından yönetim olarak konuşma bari. Bir yönetici çıkıyor, ‘‘Beşiktaş ne kadar pozisyona girdiyse biz de o kadar girdik’’ diyor. Beşiktaş'ın en az 10 tane pozisyonu var. F.Bahçe'nin ise 38. dakikada Tuncay'la yakaladığının dışında yok. Yönetici bunu bile idrak edemiyor, maçı sağlıklı seyredemiyor. Peki bu yönetici önümüzdeki sezonun takımı için nasıl görüş bildirecek? Vah yönetimin haline. Ne yetenekli yöneticiler bulunmuş da F.Bahçe'ye hediye edilmiş. F.Bahçe bu hale nasıl geldi? İşte böyle.

G.Birliği'nin işi daha kolay

* Beşiktaş, G.Saray, G.Birliği arasında kıyasıya bir yarış var. Şampiyonlukta kimi şanslı görüyorsunuz?

Beşiktaş ve G.Saray'ın zor maçları var. Beşiktaş, Adana'ya gidecek, küme düşme hattındaki Elazığ'a gidecek. G.Birliği ve Samsun ile yine deplasmanda oynayacak. Rakipleri var güçleriyle oynayacaklar. G.Birliği maçı ortada. G.Saray maçı da öyle. G.Saray, Trabzon'a gidecek, G.Birliği, A.Gücü ve Gaziantep maçları var. Bunların hepsi üç büyüklerle birlikte Türkiye'nin şu andaki en iyileri. Kolay maçlar olmayacak.

Henüz erken

G.Birliği'ninki G.Saray ve Beşiktaş'a göre en kolayı. G.Saray maçı için İstanbul'a gelecek. G.Saray'ın bu maçta seyirci avantajı var, ama sonuç ortada. Beşiktaş, Adana ve Samsun'la sahasında oynayacak, Bursa deplasmanına gidecek. Beşiktaş maçı ortada, kazanabilir de kaybedebilir de. Ama diğerlerini G.Birliği kazanır. Neden kazanır derseniz, Anadolu takımları bir Anadolu takımının ipi gögüslemesini ister. Bu takımlar G.Birliği'ne 3 büyüklere oynadığı gibi oynamaz, yumuşak oynar, maça fazla asılmaz. Ama bu bahsettiğim şike anlamında değil de, kendini sıkmaz.

Yani şu açık ki, Beşiktaş kendini şampiyon gibi görüyor, ama erken. İşin içinde G.Saray da G.Birliği de var.

Sağdan soldan antrenör bulunur

* F.Bahçe'de teknik direktör adayları arasında Daum, Toshack ve Ersun Yanal isimleri ağırlık kazandı. Bu adaylar hakkındaki yorumunuz?

Ben yaptıklarından bir şey anlamadım, yine anormal bir adam bulur ve çıkartırlar. Bu yüzden antrenör hakkında konuşmak istemiyorum. İcazet alsınlar, sağdan soldan, TV kanallarından bir antrenör bulurlar.

Futbolcu kışkırtıyor

* Beşiktaş-F.Bahçe derbisinde hakemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Derbide görüldü ki, futbolcular iyi niyetli olur, sahada düşen adamı, elinden tutup kaldırırsa, problem çıkmıyor. Bütün problem hakeme yardımcı olmayan futbolcularda. Yerde 16 takla atan, hakemi aldatmaya çalışan adam olmayınca maç centilmence geçiyor. Seyirciyi galeyana getiren, tahrik eden, hakemi hedef gösterten futbolcular. Bunlar olmayınca hakem Ali Aydın çok rahat bir maç yönetti.
Yazarın Tüm Yazıları