Bırakın slip yüzücülerde kalsın!

Yaz geldi, slip mayolu erkekler sardı plajları sevgili kendine yakışanı giymesini bilen Habitus okuru. Gelin bugün biraz “erkek bikinisi” konuşalım.

Haberin Devamı

“Mayonun tarihi”ne bakacak olursak, en az değişiklik göstermiş olanı erkek mayosudur herhalde. Aslında “erkek mayosu” değil, “erkek bikinisi”nden bahsetmek lazım.
“Erkek bikinisi”ne gelince; neticede ya şorttur ya slip, öyle alengirli şekilli olanlarını pek göremezsiniz.
İnanmazsanız 1900’lerden başlayın 100 yıl içinde çekilmiş ve her döneme ait mayolara bir bakın. Arada pek az fark göreceksiniz.
Yani Atatürk’ün Florya Plajı’nda çekilmiş fotoğrafını alınız 70’lere götürünüz, yadırgamazsınız. 60’lardaki enteresan desenleri alınız bugüne getiriniz, en fazla “Ay ne orijinal mayo” derler. Erkeklerde mayokiniydi, tangaydı, parçalı-yamalı-bölmeliydi, öyle ilginçlikler yoktur.
Mayonun şekli pek az değişmiş, değişimin en büyük sebeplerinden biri de “yüzme hızı”. Yani erkek mayosunun şeklinin değişmesi, paçalarının kısalıp kasıklarının oyulması, mini mini bir slip haline gelmesi yüzme sporuyla bağlantılı.
Bakınız Kelly Killoren Bensimon’un yazdığı “The Bikini Book”ta şu bilgiler veriliyor: 50’lerin başında bir Avustralya markası olan Speedo, nispeten atalarına göre hayli küçük tek parça donsu mayolar üretmeye başlamış. 70’lerde ise Lycra’nın keşfiyle beraber slip modelin ebatları daha da küçültülerek o güne kadar üretilmiş, yüzücüye en çok hız veren, dolayısıyla en mini mini erkek mayosu piyasadaymış. Önce Avrupa, sonra Amerika kıtası, bu modaya hemen uyum sağlamış.
Sonra da bir daha bu mal beyanı mayolarından kurtulamamışız...

Haberin Devamı

Özpetek: Olmamış!

Hatırlayacaksınız, herhalde mal beyanı mayolarının en fena hali 80’lerdeydi. Kimsecikler şort giymezdi, “80’ler modası” dediğimiz hadise, öyle buyuruyordu çünkü.
90’lar gelince sörfçü kardeşlerim sağ olsun, “şort mayo” girdi hayatımıza. Hafiften kurtulur gibi olduk.
Şimdi moda her sene dönemleri yeniden keşfediyor ya, artık plajda slip mayo gördüğümüzde kendimizi oradan oraya atarak gülmüyoruz eskisi gibi. Genellikle plajlara şort mayolar hakim olmakla birlikte kısa şortlar, slip modelleri de giyiliyor.
Tabii günümüzün modasının her türlü ilginçliğe müsait olması, erkeklerimizin, bilhassa da göbekli beyefendilerimizin, su gördü mü kaykılan pörsümüş slip mayoları giyebileceği anlamına gelmiyor değil mi efendim.
Şimdi “Kim ne istiyorsa giysin kardeşim!” diyeceksiniz ama her nasıl vücuduna uymayan bikini ve mayolarla arz-ı endam eden kadınlarımız yaz boyunca gazete ve dergi sayfalarında acımasızca eleştiriliyorsa biraz da erkeklerimiz eleştirilsin. Ne bileyim, “Eski erkek güzelinin akıl almaz göbeği” filan diye haberler okuyalım.
El kadar bikini giyen kadının üstü başı “iddialı” bulunuyorsa, görmememiz gereken yerleri açıkça belli eden pörsümüş slip mayolu erkekler de yadırgansın.
Valla ben dün Ferzan Özpetek’in “bikinili” resimlerini hayli yadırgadım. “Olmamış” dedim, notumu verdim. Diyorum ki sevgili erkekler, inceden paçalı mayoları, sörfçü şortlarını bağrınıza basın ama bırakın, slip mayolar yüzücülerde kalsın...

Yazarın Tüm Yazıları