Bir pet nasıl star olur

Kedinizi, köpeğinizi, kuşunuzu ya da balığınızı; kısacası birlikte yaşadığınız her cins evcil hayvanınızı meşhur etmek ister misiniz? Onu televizyondaki dizi ve kliplerde, sinema filminde ya da masa-duvar takvimlerinde görmek istemez misiniz?

Haberin Devamı

Eğer eğitimli, söz dinleyen ve karakteristik özelliklere sahip bir petse yıldız olmaması için hiçbir sebep yok. Üstelik başlangıç için sadece interneti kullanmak yeterli. www.duygubasara.com, www.famestock.com, www.filmelazim.com sitelerine üye olup, özeliklerini ve fotoğraflarını yükleyin ve aramalarını bekleyin.

www.filmelazim.com sitesi oyuncu Esra Akkaya tarafından yeni kuruldu. Sitedeki pek çok kategori arasında evcil hayvanlara da yer veriliyor. Siteye girdikten sonra “kiraya vermek istiyorum” bölümünden üye olup, evcil hayvan kategorisine kendi petinizi ekleyebilirsiniz.

Aynı şekilde çalışan bir diğer site de www.famestock.com. 14 evcil hayvan üyesi var. Kuruluş amacı film şirketlerine ulaşmak.

Şansını sinemada denesin

Kedilerde ayrılık kaygısı köpeklerde olduğu kadar yaygın olmasa da zaman zaman görülebilen önemli davranış sorunlarından birisi. Buna bağlı davranış problemleri genellikle kuvvetli bir duygusal bağ kurdukları sahipleri ile veya evdeki diğer bir evcil hayvanla ayrı kaldıklarında ortaya çıkıyor.
Ayrılık kaygısı olan kediler, bağlandıkları insan veya diğer evcil hayvanla hep aynı odada olmayı ve onun ardından oda oda gezmeyi isteyebilir. Bazen sahipleri evden ayrılırken kapı arasında beklerler. Sahipleri evden ayrıldığında saklanıp gizlenebilirler, tekrar karşılaştıklarında anormal düzeyde sevinebilirler. Sahipleri evden çıktıktan sonra ayrılık kaygısına bağlı olarak yüksek sesle ve sürekli miyavlama, evde uygun olmayan yerlere idrar ve dışkı yapma, çiğneyip kemirerek eşyalara zarar verme gibi davranış problemleri ortaya çıkabilir. Aşırı yemek yeme, kusma ve kendini aşırı yalayıp temizleyerek tüylerini yolma gibi belirtiler de görülebilir.

Haberin Devamı

Ayrılık kaygısının sebebi kedilerde tam olarak bilinmiyor. Ancak kedinin annesinden erken ayrılması, genetik ve çevresel faktörlerin etkisinin olduğu tahmin ediliyor. Oluşmasını engellemek için yapılacak en önemli şey, kedinin yavru olduğu dönemden itibaren sosyalizasyonunun ve çevre ile sağlıklı ilişki kurmasının sağlanması.

Haberin Devamı

Hali hazırda varolan davranış problemlerinin düzeltilebilmesi için öncelikle veteriner hekiminize durumdan bahsetmeli ve kedinizi muayene ettirmelisiniz. Sergilediği anormal davranışların başka bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakılmalı.

Davranış problemlerinin çözümünde konusunda uzman profesyonellerden destek almak ve bu yolla davranışları yeniden düzenlemek son derece önemli. Bunun yanı sıra veteriner hekiminizin uygun göreceği kaygı giderici ilaçları kullanabilirsiniz. Kedi sahibinin evden ayrılma ve eve gelişlerde yapacağı değişiklikler, yine evde ayrılık kaygısı yaşayan kedinin bu duyguyu unutabileceği ve oyalanabileceği değişik etkinlikler, yeni oyuncaklar ve yeni düzenlemeler yapılması, problemin düzeltilmesinde işe yarayacak diğer örnekler.
Eve yeni bir kedi ya da evcil hayvan alınması da bazı durumlarda yararlı olabilir. Ancak her kedinin farklı olduğunu ve çözümlerin
kediden kediye değiştiğini unutmamak gerek.

Haberin Devamı

Kedilerde ayrılık kaygısı Kocaoğlan nasıl kurtulur

Bizde de yakın zamanlara kadar sokaklarda, para kazanma amacıyla kullanılan dansçı ayıların kurtuluşu belgesel oldu. “Kocaoğlan’ı Kurtarmak” adlı belgesel, dünyanın pek çok yerinde ayılara yapılan eziyeti, öyküleştirerek ekrana yansıtıyor. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Savaş Karakaş üstlenmiş. Bu akşam saat 23.25’te Digitürk üzerinden yayın yapan belgesel kanalı İz TV’de seyredebilirsiniz.

Dansçı ayıların kurtuluşu, merkezi İngiltere’de bulunan Dünya Hayvanları Koruma Vakfı’nın, Libearty - Dans Eden Ayılara Özgürlük Kampanyası sayesinde olmuştu. Ayılar oynatıcıların elinden alınarak Bursa Karacabey Ovakorusu Ayı Barınağı’na yerleştirilmişti. Barınakta emekli dansçı ayılar dışında, doğada yaşayan ve annelerini kaybetmiş yavru ayılar da bulunuyor. Hepsi nesli tehdit altında bulunan boz ayı cinsinden.

Haberin Devamı

Belgeselin konusu sadece bu parkta yaşayan hayvanlar değil. Savaş Karakaş, çekimler için Çin’e kadar gitmiş. Burada, demir kafeslere hapsedilerek safra suları sağılan ayıların trajik öykülerini görüntülemiş.

Yaklaşık 45 dakika süren belgeselde farklı toplumların ayılarla ilgili gelenek ve alışkanlıkları, modern çağın uygar bakış açısıyla yerinde inceleniyor.
Duygu Başara Casting aslında işe her firma gibi kadın, erkek ya da çocuk oyuncu seçimleriyle başladı. Ama birkaç yıl önce dizilerde, reklamlarda ya da kliplerde hayvanlar için de böyle bir ajansa ihtiyaç olduğunu fark etti. Böylece oyuncu listesine petleri de ekledi. Şu anda portföyünde kedi ve köpek olmak üzere yaklaşık 100 hayvan var. Seçerken görünüşlerinin yanı sıra kedilerde karakter özelliklerine, köpeklerde ise eğitimli olmalarına önem veriliyor. Söz dinleyen, komutlara cevap veren, uysal hayvanların seçilmesine özen gösteriliyor, yoksa çekimler çok uzun sürüyor.

Haberin Devamı

Duygu Başara Casting’e www.duygubasara.com sitesindeki formu doldurarak ya da şirkete giderek başvurabilirsiniz. Yetkililerin incelemesinden sonra petiniz seçilirse ünlü olma şansını tıpkı diğerleri gibi yakalayacaktır. Ajans üyelerinden Püskül, Fırat Plastik’in Anneler Günü reklam filminde, Şans, Kelebek reklam filminde, Pusi, Komeditürk programında, Koket, Belalı Baldız dizisinde ve Sila, Filli Boya reklam filminde rol aldı. Çekimlere seçilen petlerin can güvenliği de sağlanıyor, yapımcı firmalar hepsini normal oyuncu gibi sigortalıyor.

Cast ajansına üye olun

Giller; yıllardır masalarımızı birbirinden sevimli hayvan fotoğraflarıyla süsleyen takvim ve ajandaların adı. Buradaki pet’ler, önceleri Giller’de çalışanların yakın çevresi ya da veterinerlerin desteğiyle keşfediliyordu. Çekimler, hayvanların kendi evinde basit bir stüdyo kurularak yapılıyordu. Geçen yıldan itibaren bu iş artık bir yarışmaya dönüştü. “Giller’le 365 Gün Kedi Takvimi” bu yıl ilk kez kedi sahiplerinden gelen fotoğraflarla hazırlandı. 2010 için de aynısının köpekli versiyonu hazırlanacak. Bu takvimde köpeğinizin yer alması için yapmanız gereken tek şey, yüksek çözünürlükteki fotoğrafını takvim@giller.com.tr adresine yollamak. İçine üç satırlık bir tanıtım yazısı eklemeniz iyi olur. Son katılım tarihi 31 Mayıs 2009.
Takvim köpeği olsun

Yılın hayvan starı seçilsin

Son üç yıldır Fayzer Hayvan Sağlığı tarafından PetStar Takvimi yarışması düzenleniyor. Sadece kedi ve köpekler için düzenlenen yarışmaya yaramaz, afacan, utangaç, bekçi, tembel, hırçın, şişman ya da zayıf her cinsten hayvan katılabiliyor.

Geçen yıl 1000’den fazla fotoğrafın yollandığı yarışmada seçilen 12 köpek ve 12 kedinin fotoğrafları bir masa takviminde kullanıldı. Jüri üyeleri fotoğrafın netliğine, arka planın düzgün ve göze hitap eder olmasına, çözünürlüğün yüksekliğine, bir şeyler anlatmasına ve hareketliliğine dikkat ediyor.
Katılmak için www.petstartakvimi.com sitesi incelenebilir.

Pulsar’ın çekim deneyimleri

Altı yaşındaki dişi köpek Pulsar, son yılların en ünlü hayvanlarından. Televizyonda yayınlanan ve adını taşıyan dizisi şu sıralar ara verdi ama yazın tekrar başlayacak. Pulsar’ın bir dizide başrol kapmasının en önemli sebebiyse akıllı ve çok iyi eğitilmiş olması.
Eğitimcisi ve sahibi Erdinç Sarımusaoğlu’yla Pulsar’ın nasıl keşfedildiğini ve çekimlerde neler yaşandığını konuştuk.

Pulsar’ı nasıl eğittiniz?
- AKUT K9 birimi üyesiyim. Ataşehir Akut K9 eğitim merkezinde arama kurtarmaya uygunluk testi yapacaktık. Bir arkadaşım yolumun üzerinde bir veterinerde yavru bir köpeğin olduğunu ve onu alıp teste getirmemi istedi. Arabaya aldığımda dikkatimi çekmemişti ama test alanına indiğinde yerinde duramayan, enerjik, meraklı bakışlarıyla etrafı araştıran, dostça ama korkmadan yaklaşan çok sağlıklı bir yavru olduğunu fark ettim. O gün testi geçen iki köpekten biri oldu. Türkiye’de 20’ye yakın doğa arama operasyonuna, 2003’te İran Bam depremine arama köpeği olarak katıldı.

Peki nasıl meşhur oldu?
- Ayşe Şule Bilgiç ve Kıraç’ın köpeklerine eğitmenlik ve danışmanlık yapmıştım. Pulsar’ı onlar fark etti, çünkü bana her yaptığı çok normal geliyordu. İlk olarak TRT’ye “Gönül Salıncağı” adlı bir dizi çektik. Buradaki başarısıdır, Pulsar
dizisinin yapılmasını sağlayan.
Çekimler sırasında Pulsar’ın karakterinde, davranışlarında değişiklikler oluyor mu?
- İlk dört bölüm çok keyifsiz çalıştı. Ekibin ve prodüksiyonun yanlış davranışları ve yanlış yer seçimleri bizi zorlamıştı. Ama sonra herkes biraz daha dikkatli davrandı ve Pulsar sete geldiğinde çok mutlu oldu.
Film yıldızı olmanın köpeğinize bir katkısı oldu mu?
- Sürekli birlikteydik ve çok eğleniyorduk. Sette çekimler yapılırken istenen oyunu yaptırmak için köpeğime hiçbir zaman ceza vermedim.
Hep oyuna ve ödüle dayalı çalışmalar yaptık, dolayısıyla ilişkimiz daha da kuvvetlendi.

Yazarın Tüm Yazıları