Bir jüriden ‘off the record’

YAZIMIN başlığını gören bazı okurlarım, yabancı bir deyimi kullandığım için beni mutlaka eleştireceklerdir ama artık bizde de kullanıldığı kanısındayım.

Haberin Devamı

Peker Grubu’nun düzenlediği, genç kuşaklar arasındaki yarışmaya dair bilgiyi dünkü sanat sayfasında okudunuz, jüriye katılanların adları da o haberde vardı.
Benim için her jüri, bir hasret giderme vesilesidir. Yalçın Gökçebağ, Habib Aydoğdu, Ergin İnan, Turan Erol, Erhan Peker, İbrahim Karaoğlu ve benim oluşturduğum jüride haliyle, geçmiş konuşuldu, gelecek tartışıldı.
Ankara’ya ne zaman gitsem, galerileri dolaşmayı asla ihmal etmem.
Erhan Peker, bir işadamı ve iyi bir resim koleksiyonu var. Bir de galerisi var. Toplantıyı Peker Sanat Galerisi’nde yaptık.
20-35 yaş sınırındaki sanatçılar için açılan yarışmanın ilkiydi bu.
Ben, genç sanatçılara tanınan olanakları hep desteklerim. Yarışmaya katılan bazı genç sanatçılara, yarışmaya katılabilmeleri için malzeme desteğinde bulunduklarını biliyorum. Her ne kadar onlar söylemese de bu dürüst hareketi öğrenmek zor olmadı benim için...
Resim jürileri, edebiyat jürilerine benzemiyor, edebiyat jürisinde herkes önceden kitapları görüyor ve oylar belirleniyor.
Burada, hepimiz resimleri ilk kez gördük, genç kuşağın arasındaki farklılık, sanatın çeşitliliğini de gösteriyor.
Ödül kazanmaları kadar, kazananların iyi bir galeride sergilenmesi de gerekiyor.
Bu yarışmanın kazananları da Ankara’da Cer Modern’de sergilenecekler.
Peker Grubu’nun düzenlediği yarışmada bir de Onur Ödülü veriliyor. İlki Fikret Otyam’a verildi.
Ödül alanı jüriye danışarak Erhan Peker seçiyor. Ödülün en önemli gerekçelerinden biri sanatçının Ankaralı olması.

* * *

JÜRİDE yer alan ressam Yalçın Gökçebağ ile dostluğumuz 1970’li yıllarda başladı.
O televizyoncuydu, Sedat Örsel’in yönettiği Yaşayan Edebiyatçılar’ı birlikte çekmiştik. Benim resmimi yaptı, odamda duruyor.
Diğer taraftan bir başka eski dost Habib Aydoğdu, sanatlar arası ilişkiden söz ediyor. Hürriyet Gösteri’de 80’ler ve 90’larda şiir ve desenin bir arada yayımlanmasının, okur için ilgi çekici bir bileşim olduğunu vurguladı.
Bir hatırlatma notunda bulunayım, Aydoğdu’nun sergisi Kasımda açılacak.
Ergin İnan’ın böcekleri konuşulmadan hangi buluşma akıllarda kalır.
İnan, kendi serüvenini anlattı. Hürriyet Gösteri’de çıkan Ferit Edgü’nün yazısı da, yıllar öncesinden belleğimize düştü.
Ergin İnan’ın Mevlânâ’nın Mesnevî’sini görselliğe dönüştürmesindeki ustalığını zaman zaman başka yazılarımda da andım.
Hürriyet’in eski binasındaki odamın duvarında Turan Erol’un güneşiyle çalışma şevki veren resmi aslıydı, şimdi de herkes o resmi görebiliyor.
Sanat yazarı İbrahim Karaoğlu da, bütün ressamların çizelgesini unutmadığını bize gösterdi.

* * *

Haberin Devamı

PEKER GRUBU’nun düzenlediği bu önemli resim yarışmasının uzun, çok uzun yıllar devam etmesini diliyorum. Kazanan eserlerin Cer Modern’deki sergisini görmenizi salık veririm.

Yazarın Tüm Yazıları