Bir de bunu okuyun

Vallahi ben yazmadım..Sporun ve futbolun has adamı Faik Gürses yazdı.Bakın bakalım Beşiktaş’ta bugüne kadar neler olmuş..!!

Haberin Devamı

Bu yazı spor akademilerinde ders olarak okutulmalıdır ki kulüp yöneticileri de nasiplensin!..

İşte size Faik Gürses’in özel yazısı..

“SİYAH-BEYAZLILAR, STOPERLERE 10 YILDA 130 MİLYON LİRA HARCADI

Beşiktaş, 100'üncü yıl şampiyonluğundaki Zago-Ronaldo-Ahmet Yıldırım üçlüsünden sonra her yıl stoper transferi yapmasına rağmen defansta bir türlü aradığını bulamadı. Şimdi bu örneği verdikten sonra bırakalım stoper transferini zır-pırt yapan bir başka dünya kulübü var mı?

DEFANS DUVARDIR. İSTİKRAR ŞARTTIR
Manchester Unıdet Ferguson ile bulduğu Ferdinand-Vidiç ile (Sadece bir-iki kez partneri değişiyordu) uzun yıllar defans göbeğini değiştirmedi. Barcelona Pigue-Puyol ile devam ediyor yıllardır. Real Madrid Ramos-Pepe ile sürdürüyor istikrarını. Örneklerini çoğaltmak mümkündür. Ömer Toprak Leverkusen’de Teknik adam değişikliğine rağmen hala forma giyiyor. Birkaç örnekte lig’imizden vereyim. Uche-Högh Fenerbahçe’de, Kadir-Necati Trabzonspor’da eskiyene kadar forma giydi.. Bu isimleri forma giydikleri ülke milli takımlarında da görmek mümkündür. Ama Beşiktaş 10 yılda öyle bir enflasyona imza attı ki gerçekten kırılması güç bir rekordu. Hem ödediği para açısından, hem istikrar açısından, hem de alınan oyuncuların ertesi yıl forma değiştirilmesiyle dramatik bir evre yaşadı.

18 STOPER TRANSFER EDİLDİ
Lucescu'nun 3-5-2 sisteminde, geri üçlüde oynayan Zago, Ronaldo ve Ahmet Yıldırım defansif ve ofansif becerileri ile taraftarın sevgilisi olmuştu. Özellikle Zago ve Ronaldo'nun uyumuna duyulan özlem devamlı dile getirilip defans hattında hep bu tarz bir ikili arandı. Sonraki sezonlarda defansın göbeğinde sürekli farklı ikililer deneyen siyah beyazlılar bu süreçte 16 stoper transfer ederken, Galatasaray'dan kiralanan Dany bu mevkideki 17. futbolcu oldu.

KİMLER ELDİ, KİMLER GEÇTİ
Beşiktaş'ın stoper transferlerinde ödediği ücretler ve alınan futbolcuların kalitesi ise hep tartışma konusu oldu ve hala da tartışılmaya devam ediyor. Zapotocny, Schildenfeld, Ferrari, Diatta gibi isimlere verilen rakamlar şampiyonluk yarışından uzaklaşılmaya başlandığı andan itibaren kongrelerde ve divan toplantılarında sürekli gündeme getirildi.

DEMİRÖREN DÖNEMİNDE 13 STOPER ALINDI
Yıldırım Demirören'in başkanlığı ile başlayan 2004 yılından itibaren sürekli artan borçlar içinde stoperlere ödenen paralar pek de yabana atılacak rakamlar değil. 2012 yılında görevi 580 milyon lira borç ile bırakan Demirören, görev yaptığı 8 yıl içinde 84 futbolcu transfer edip rekor kırarken bunların 13'ü stoper transferiydi. Demirören zamanında şu stoperler alındı:
Mustafa Doğan, Çağdaş Atan, İbrahim Toraman, Koray Avcı, Kürşat Duymuş, Baki Mercimek, Lamine Diatta, Gordon Schildenfeld, Tomas Sivok, Tomas Zapotocny, Matteo Ferrari, Ersan Gülüm ve Egemen Korkmaz.

BORCUN KAYNAKLANDIĞI MERKEZ
Mustafa Doğan, Baki Mercimek, Lamine Diatta ve Egemen Korkmaz'ı bedelsiz transfer eden Demirören, diğer 9 futbolcu için kulüplerine 21.3 milyon Euro bonservis ödedi. Yaklaşık 60 milyon liralık bir rakamı da futbolcuların kendisine ödeyen Demirören'in bıraktığı 580 milyon liralık borç içinde sadece stoperlere ödenen rakam toplamda 110 milyon lirayı buluyor.
Demirören dönemindeki 580 milyon liralık borç içinden, diğer branşlar düşüldüğünde futbol takımı için stoperlere ödenen rakamların payı hiç de azımsanacak bir düzeyde değil.

PARAYI GÖTÜREN GÖTÜRENE
Bonservis ücreti ödenerek alınan stoperlerden Matteo Ferrari'nin çok ayrı bir yeri var. Zira, Matteo Ferrari hem Türk futbolu, hem de Beşiktaş tarihinin en pahalı stoperi olma özelliğini taşıyor ve hala da Beşiktaş'tan aylık ücret alıyor.

FERRARI'YE 2 YIL İÇİN ÖDENEN BEDEL 50 MİLYON LİRA
Siyah beyazlılar Ferrari'yi 2009 yılında İtalya'nın Genova takımından 4.5 milyon Euro bonservis bedeli ile kadrosuna kattı. 4 yıl olarak imzalanan anlaşma, bir anlamda Türk futbol tarihinin "Bir stopere ödenecek en yüksek ücret" sürecini de başlatmış oldu. 2 sezon sonra takımdan ayrılan Ferrari, Beşiktaş aleyhine CAS'ta dava açtı ve siyah beyazlı kulüpten 8 milyon Euro daha almaya hak kazandı. Beşiktaş'ta oynadığı 2 yılda 5 milyon Euro kazanan Ferrari, taksitler halinde almaya devam ettiği 8 milyon Euro birlikte yıllığı 6.5 milyon Euro'ya gelmiş oldu. Yani Ferrari'ye bonservisi dahil 2 yıl için ödenen toplam rakam yaklaşık 50 milyon lirayı buldu.

FİKRET ORMAN 1.5 SEZONDA 4 STOPER ALDI
Yıldırım Demirören'den sonra görevi devralan Fikret Orman ise 1.5 sezonda 3 stoper transfer etti. Aynı zamanda altyapıdan Atınç Nukan da A takıma alındı. Geçtiğimiz sezon Egemen Korkmaz ile yollarını ayıran başkan Fikret Orman'ın ilk stoper transferi Julien Escude oldu. Önder Özen'in Sportif Direktörlüğe gelmesi ile sezon başında Pedro Franco'yu kadrosuna katan Beşiktaş'ın, Fikret Orman dönemindeki son stoper transferi ise Galatasaray'dan kiralanan Dany Nounkeu. Bu futbolcular içinde sadece Pedro Franco için 2.4 milyon Euro bonservis bedeli ödendi. Escude'ye iki yıl için 5.5 milyon lira verilirken, Dany'e ise yıl sonuna kadar 1.8 milyon lira ödenecek.
Dany ile birlikte Beşiktaş'ın şu andaki stoper sayısı da (İbrahim Toraman ile birlikte) 6 oldu. Bu futbolcular ise, Pedro Franco, Escude, Ersan Gülüm, Sivok, Dany ve kadro dışı olan İbrahim Toraman.

10 YILDIR TAKIMDA OLAN TEK FUTBOLCU İBRAHİM TORAMAN

10 yılda 17 stoper transfer eden Beşiktaş'ta İbrahim Toraman'ın bu sürede takımda devam eden tek futbolcu olması da ilgi çeken başka bir ayrıntı. 2004 yılında Yıldırım Demirören tarafından Gaziantepspor'dan transfer edilen Toraman, 10 yılda takım kaptanlığına kadar yükseldi ve şimdi de kadro dışı.

DANY TRANSFERİNE TEPKİ BÜYÜK
Siyah beyazlı taraftarlar, Dany transferinin gündeme geldiği 20 gün öncesinden bu yana, ''Galatasaray'ın istemediği bir futbolcuyu alacağımıza İbrahim Toraman'ı affedelim'' diyerek adeta isyan ediyor. Taraftarlar, Demirören zamanında başlayan rakiplerinin istemediği futbolcuları alma geleneğinin Fikret Orman döneminde de devam ettiğini belirterek, sosyal medya ve forumlar aracılığı ile tepkilerini gösteriyor. Fikret Orman ve yönetimi ise bütün uğraşlarına rağmen Toraman'ı affetmeyen Önder Özen-Slaven Biliç ikilisinin ısrarına dayanamayıp, Galatasaray'dan Dany'i alarak takıma 6. stoperi kazandırmış oldu.

STOPERLERE 10 YILDA 130 MİLYON LİRA HARCANDI
Escude, Pedro Franco ve Dany'e ödenen ve ödenecek ücretler de eklendiğinde Beşiktaş'ın son 10 yılda stoperler için harcadığı rakam 130 milyon lirayı buluyor. Zago-Ronaldo ikilisinden sonra 17. stoperi kadrosuna katan ve yaklaşık 130 milyon lira harcayan Beşiktaş'ın, defansın göbeğindeki ideal ikiliyi bulma çalışmalarının Danny ile son bulup bulmayacağını ise zaman gösterecek.

GELELİM SEZON BAŞINA
11 oyuncu transfer edildi. Bunların bir bölümü, Samet Aybaba görevde iken alındı. Tıpkı Dentinho gibi. Hatta, Fenerbahçe’de forma giymemiş Sezer Öztürk teklif edildi, Dany’de ısrarcı olundu Aybaba bu isimleri veto etti. Beşiktaş bir başka komik olaya daha imza attı. Sivasspor’dan Eneramo alındı, transfer edildiği gün meniskus ameliyatı oldu. Topu topu iki maçta oynadı, Karabükspor’a kiraya verildi. Kerim Frei’den henüz haber alınamıyor. Geleceğin stoperi Pedro Franco ile Eskişehirspor’dan alınan Ömer Şişmanoğlu ortalarda yok. Yıllardır büyümeyen genç Muhammed (Demir) hala yerinde sayıyor. Sezer Öztürk’i fazla yazmaya gerek yok. Gökhan Töre bir var-bir yok. Tek doğru Tolga Zengin. Birazda Motta.
Tüm bunlar yaşanırken, Teknik Direktörüne herhangi bir saygısızlık yapmamış İbrahim Toraman elde varken Dany transferi ise taraftara ve camiaya yapılan bir saygısızlıktır. Bu oyuncu alındıktan sonra bir TV kanalına telefonla bağlanan Sportif Direktör Önder Özen’i, “Bakın nasıl transfer ettik” diye anlattığını dinleseydiniz, sanırdınız, bir uzaylı stoper geldi Beşiktaş’a. Şu anda eldeki stoper sayısı alternatif Necip Uysal’ı da sayarsanız 7’dir. Para yok diyenler altı aylığına 600 bin Euro’yu Dany’e ödeme garantisi verenlerdir. Yani yönetim bir Euro 3 TL olduğuna göre 1 milyon 80 bin TL’yi kasadan çıkartmışlardır. Dahası sezon sonu 1 milyon 800 bin Euro daha vermeye hazır olduklarını ifade etmektedirler. Bunu da 3’le çarptığınız takdirde, sadece Dany’nın maliyeti 7 milyon TL’ye gelecektir. Ne feda, ne feda..!!

Haberin Devamı

Beşiktaş, Beşiktaş’tır. Fenerbahçe’nin bıraktığı, Galatasaray’ın gözden çıkarttıkları ile bina edilemez. Allame-i Cihan’da olsa bu gerçeğin üstü balçıkla da sıvanmaz. Egemen Korkmaz, Fenerbahçe’ye gidebilir. O bir profesyoneldir. Beşiktaşlı bunu anlar. Ama Beşiktaşlının anlayamadığı bir şey vardır. Taraftarın tansiyonunu yükseltmek için yeni bir yol mu bulunmuştur? Bir sportif direktör göreve getirilse bile son sözü söyleyecek başkandır. Başkan, Beşiktaş’taki gelenek ve görenekleri bilmeyenlere izah eder. Anlaşılmazsa, münasip bir dille transferse veto eder, borç ise almaz ya da vermez. Süleyman Seba Başkandı ama, REİS’ti her şeyden önce. Bilmem anlatabildim mi?

Faik Gürses
Spor Servisi Müdürü
fgurses@dha.com.tr

Haberin Devamı

Faik abi böyle yazdı..
Şimdi var mı söyleyecek sözü olan..
Suçlu Ayağa kalk..!!

Hey sen! Oradaki..
Koltukların arkasına saklanan!
S
en de ayağa kalk!

En Kalbi Muhabbetlerimle..
Ben CAN; Orhan Can..

Yazarın Tüm Yazıları