Bekleyelim görelim

NİHAYET muradına ereceği inancıyla Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik herhalde çok sevinçlidir. Çünkü İmam Hatip Lisesi öğrencilerini ve mezunlarını bir şekilde üniversiteye sokabilmek için uzun süredir verdiği kavgayı başarıya ulaştırdığını düşünüyordur.

Kuşkusuz bu sevincin sebebi var:

Artık tüm meslek lisesi öğrencilerine ama bu arada özellikle İmam Hatip Lisesi (İHL) mezunlarına ‘açık öğretim lise diploması’ alma olanağı sağlayan Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Hüseyin Çelik bildiğiniz gibi daha önce aynı amaçla birçok yolu denedi. Yeri geldikçe bunları saydığımız için tekrar edecek değiliz. Ama özetlemek gerekirse her defasında karşısına eğitim sistemini laik çizgiden saptırmayı önlemek amacıyla konulmuş hukuk kuralları çıktı. Başaramadı.

Son olarak Yüksek Öğretim Kurulu’nun karışamayacağını sandığı yoldan gitti. ‘Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği’ni değiştirdi. Açık lise diploması alma kapısını herkese -özellikle İHL kökenlilere- açınca özellikle IHL’lileri ‘üniversiteye giriş sınavlarında genel lise mezunlarıyla aynı puan katsayısından yararlanabilecek noktaya’ taşımış oldu.

Bakan Çelik’e göre ülkemizde ‘eski mezunlar da dahil, bir milyon 100 bin meslek lisesi mezunu var’mış. ‘İmam hatiplerin oranı bunların içinde yüzde 5’ imiş. Bu konuyu eleştirenler ‘yüzde 95’i görmüyor’muş. Kaldı ki yeni getirilen kurallar İHL öğrencilerinden çok ‘mesleki teknik lise mezunlarının lehine’ imiş. ‘Çünkü onların dersleri genel liselere çok yakın’mış.

Kamuoyunun gözünün içine baka baka, gerçekleri bu kadar ters yüz edebilmek için insanın ne gibi meziyetlere (!) sahip olması gerektiğine siz karar verin. Biz şu kadarını söyleyelim ki Eylül ayı başlarında yine Çelik’in talimatıyla İHL mezunlarını ‘genel lise’ ile eşitleme formülleri aranırken ‘İHL mezunları fark ders sınavı vererek genel lise mezunu sayılsın’ görüşü ortaya atılmıştı. O zaman söylenen aynen şu idi:

İHL mezunları, ‘Mesleki eğitim yanı sıra düz lise sözel alana temel olan dersleri de okumaları nedeniyle, ‘Düz lise sözel alan diploması’ için fark dersi vermek zorunda olmayacaklar. Bunların ‘Düz lise Türkçe-Matematik alanı’ için iki dersten fark dersi vermeleri yeterli olacak’ (1.Eylül.2005 Hürriyet)

Görüyorsunuz sırf siyasi amaç uğruna gerçek nasıl ters yüz edilebiliyor. Nitekim herkes bilir ki bir Endüstri Meslek Lisesi yahut Ticaret Meslek Lisesi veya Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi mezununun ya da Aşçılık Meslek Lisesi mezununun genel lise diploması fark sınavını verme olanağı IHL’lerle kıyaslanamayacak kadar azdır. Zaten bakan da bunu bilir ama insanları kör ve herkesi enayi sandığı için böyle konuşur.

Kaldı ki verdiği rakamlar da doğru değil. Diyor ki İHL’liler öteki meslek lisesi mensuplarının yüzde 5’i imiş. Çünkü ülkemizde halen 1 milyon 100 bin meslek lisesi mezunu varmış.

Oysa daha önceki yıllarda bizzat İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği tarafından yayınlanan milyonlu palavraları bir kenara bırakın resmi rakamlar bile sırf IHL mezunlarını 500 binden az göstermiyordu. 1 milyon 100 binin içinde 500 bin, yüzde 5 mi eder?

Bakalım Sayın Bakan kamuoyunu ne kadar aldatabilecek...
Yazarın Tüm Yazıları