Bekle ve gör

HÜKÜMET, daha doğrusu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, delip geçen ekonomik veriler, yerel seçim sonuçları derken, değişime gitti.

Haberin Devamı

Bu değişimi birçok kişi farklı yorumladı, ama işin temelinde “öze dönüşün” yattığı bir gerçek. Bunu siyasetçilere bırakıp işin ekonomi boyutuna bakalım. Çünkü en büyük değişim, Erdoğan’ın ekonomi kurmaylarında oldu.
Şimdi olan şu: 2007’de ekonomiyi bırakan Ali Babacan, yeniden dümene geçti. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Babacan’ın 2002-2007’de gösterdiği, rakamlara göre, başarıyı tekrarlaması bekleniyor. Burada bir not düşmekte fayda var: O dönemdeki başarısı, dünyada görülen bir büyüme trendine denk gelmişti.  Bir çok işadamının şikayet ettiği Mehmet Şimşek Maliye Bakanı oldu. Zafer Çağlayan da Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı.
“Yeni” kelimesinin verdiği bir ivme mi, ya da her neyse, piyasalar bu değişime olumlu tepki verdi. Peki, Egeli işadamları? Bu sorunun cevabını ben de merak ettiğim için, İzmir’in ekonomi kurmaylarıyla konuştum. İki gruba ayırabiliriz: Olumlu bakanlar ve temkinli olanlar.
Olumlu bulanlar
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonominin tek çatı altında toplanmasını olumlu karşılıyor. Bunun nedenini, yetki karmaşasını kaldırmasına bağlıyor. “Kararlar daha hızlı, daha etkili olacak. Yeni sinerji ve heyecan. Bu değişimi eskisinden ayıran, icranın da bu çatı altında toplanması. Çünkü, daha önce her yerden farklı ses çıkıyordu.”
Değişimi olumlu bakan diğer iş dünyası temsilcisi de Ege Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar. O da, değişimin en olumlu yanının, ekonominin tek bakanlığa bağlanası olduğunu belirtiyor. Babacan’ın daha pratik olduğunu vurguluyor. “Ekonominin bir yerde toplanması önemli. Sıkıntımız buydu. Sorunlarımızı çözemiyorduk. Bu bizim önerimizdi. Ayrıca, Zafer Çağlayan’ın da dış ticaretten sorumlu olması çok olumlu. Bu değişimden sonra geriye bir tek güven ve kredibilite sorunu kaldı. Bu da aşılırsa çözüm gelecek. Ki, bu da, kar patlaması yaşan bankaların KOBİ’lere işletme sermayesi konusunda yardımcı olmasını sağlayacak.”
Temkinliler
Ege İhracatçılar Birliği Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Aynası iştir kişinin, lafa bakılmaz” diyerek bu konuda oldukça ihtiyatlı olduğunu gösteriyor. Türkmenoğlu, değişimin altında daha proaktif bir yapıya kavuşma çabasının yattığını belirtiyor. “Ekonomi yönetimi tek çatı altında toplandı. Bir farklılık yaratma amacı açık. Bizler, işadamı olarak pozitif olmak durumdayız. Çünkü krizden çıkış biraz da pozitif düşünceyle olacak gibi görünüyor. Bu yeni yapı için söylenecek şey, çok hızlı karar veren bir mekanizmaya sahip olması gerektiği. Bunu yapabilirler mi? Yapabilirlerse sorun yok, yapamazlarsa değişim fark yaratmaz.”
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Sıtkı Şükrüer de oldukça temkinli ve faturanın Nazım Ekren’e çıkarıldığını söylüyor. Bu haksızlığın nedeninin Ekren’in doğru bildiğini söylemesine ve Başbakan Erdoğan’a gidişatı anlatamamasına bağlıyor. “Ben, Babacan’ın bu göreve gelmesini ailenin içinden görülmesine bağlıyorum. Şimşek’in maliye bakanı olarak atanması tamamen farklı bir denge. Şu andaki yapı tamamen başbakan odaklı bir yapı oldu. Şu anda, ‘Kral çıplak’ diyecek adam yok ekonomi kurmayları arasında. Halbuki şimdi daha gerçekçi olmamız gereken, daha kritik bir sürece giriyoruz.”
Görüşler bunlar. Bekleyip göreceğiz.


 

Yazarın Tüm Yazıları