Bayram mesajları

HANİ “Şeytan dürttü” diye bir laf vardır ya öyle oldu: Bugün 87’nci yıldönümünü kutladığımız “Cumhuriyet’in ilanı” gibi önemli günlerde ve özellikle bayramlarda biliyorsunuz “büyük”lerimiz “günün anlam ve önemini” vurgulayan mesajlar yayınlarlar. Kimse okur mu okumaz mı bilinmese de bu bir gelenektir.

Çünkü o metnin bir “önemi”, o önemden kaynaklanan bir de “ciddiyeti” vardır.
İşte bu “ciddiyet” boyutunu ilgililer, yetkililer, görevliler ne kadar “ciddiye alıyor acaba?” diye şeytan dürtünce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın son yıllarda yayınladığı “bayram mesajları” arasında bir gezinti yaptık.
Hemen söyleyelim:
Birileri de tutar Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, Ana Muhalefet lideri ve öteki liderler acaba o günlerde ne demişler diye araştırırsa, korkarız bizim karşılaştığımız gibi bir gerçekle yüz yüze gelirler.
Hemen belirtelim:
Başbakan elbet böyle bir günde “Getirin de, geçen sene ne demişiz bakalım?” diye sormaz. O hazırlanan metni ya görür, yahut güvendiği birinin denetimine havale eder. Ama doğacak ayıbı üstlenmeye mecburdur.
Gelelim Tayyip Erdoğan’ın yayınladığı mesajlara:
Son olarak dün kamuoyuna açıklanan mesajının tam 9 paragrafı geçen yıl aynı nedenle yayınladığı mesajın aynı...
Sadece “Cumhuriyet’in 86’ncı” değil de “87’nci yıldönümü” değişmiş.
Sadece bu değil... Geçen yıl yani 2009’un Cumhuriyet Bayramı’nda yayınladığı mesajın -bu defakinden farklı- tam 9 paragrafı da bir önceki yıl yani 2008’de yayınlanandan kopya edilmiş.
Örnek mi istiyorsunuz?
Önceki yıl (2008’de) kullandığı, “Bu anlamlı günde, kardeş kavgası çıkarmak için beyhude bir çaba içinde olan şer ve nifak odaklarına, aziz milletimizin tek yürek olarak bir kez daha en anlamlı cevabı vereceğine inanıyorum” cümlesinin sadece sonu değişmiş. O nedenle 2009 mesajında, “(...) odaklarına milletçe tek yürek olarak bir kez daha en güzel cevabı veriyoruz” denmiş.
Diğer “kopya”lamalarda da aynı metot izlenmiş.
Sanmayın ki Başbakan’ın yanında çalışanlar -Bilmiyoruz kaç Danışmanı vardır. Bunlar örneğin böyle bir bayram mesajını hazırlamak için kaç gün kafa patlatırlar?- sadece Cumhuriyet Bayramlarında böyle, “kes/ekle/sonunu değiştir/yayınla” metoduyla mesaj yayınlıyorlar.
Meğer 23 Nisan’da yayınlanan “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” mesajlarında, “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” mesajlarında ve “30 Ağustos Zafer Bayramı” mesajlarında da yıllardır aynı şeyi yaparlarmış.
Örneğin 23 Nisan 2006’da Başbakan Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan mesajın 2 cümlesini aynen 2009 yılının 23 Nisan’ında kullanmışlar. Keza 2009 yılının 30 Ağustos’unda yayınlanan mesajın tamamını aynen bir önceki veya bir sonraki yılda yayınlamışlar. Ama “tarih” koymaya bile üşenmiş olmalılar ki, o mesajı 30 Ağustos’un 86’ncı yıldönümünde mi yoksa 88’inci yıldönümünde mi yutturmuşlar, bulamadık.
Yazarın Tüm Yazıları