Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Bayındırlık’ta telefon anonsları kemençeli

KABİNE değişikliği ardından, Aile ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Güldal Akşit’ten görevini sesiz sedasız devralırken, Bayındırlık ve Tarım bakanlıklarında sanki başka partiden devralma havası vardı.

Bunda, Bayındırlık Bakanlığı’nın Güneydoğu kökenli bir isimden Karadeniz kökenli bir isme; Tarım Bakanlığı’nın ise Orta Anadolulu bir AKP’liden Güneydoğulu bir bakana geçişi de etkili olmuş olabilir.

O nedenle de bu iki bakanlıkta, AKP dönemi kadroları olmalarına rağmen, yeni bakanlara istifa sunan, görevden alınmayı bekleyen bürokratlar var.

KROKİLER REVAÇTA

Tarım Bakanı Mehdi Eker, entelektüel birikimi seven, böylesi sohbetlerden hoşlanan bir isim; ancak belki de kendisinden habersiz, görevi devralmasından az sonra 20-25 kişilik bir ekibin bakanlığa toplu giriş yapması şaşkınlık yarattı.

Bu kadronun bazı üyelerinin koridorlarda, görevlilere, ‘Binanın krokisini istiyorum’ diye seslenmesi şaşkınlığı daha da artırdı.

Böylece Eker’in arkadaşları, krokiler üzerinden odaları aralarında nasıl paylaşacaklarını kararlaştırma heyecanını herkese hissettirmeyi başardılar.

Kroki incelemelerinden sonra bazı odalarda hemen temizliğe girişildi de.

Bu tablo, mevcut kadrolarda, ‘Bizimle çalışmayacaklar’ mesajı bıraktı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eski bakan Sami Güçlü’yü görevden alış şekline de üzülen bazı bürokratlar, yeni bakana istifalarını sunma yoluna gittiler.

Eker’in, ‘Bekleyin, birbirimizi tanıyalım’ deme gereği görmeden, teşekkür edip dilekçeleri alması eski kadrolardaki kuşkuyu daha da artırdı.

Bakan Eker, doğal olarak ilk günler ziyaretçi akınına uğradı; ama kapısında Rusya’nın Türkiye’den sebze ve meyve ithalatını durdurmasından kaynaklanan sorun bekleyip duruyordu. Bu soruna yoğunlaşmayı bir süre ertelemekte sakınca görmeyen Eker, aceleci olmadığı izlenimi bıraktı.

Bakanlık içinden geliyor olması kendisine güveni de artırıyordu; ancak bürokratların verdiği brifingler sırasında, Eker’in bakanlıkta görev yaptığı dönem ile bugün arasında önemli değişiklik yaşandığı ortaya çıktı.

Brifinglerde dillendirilen bazı rakamlar karşısında, bakanın gözlerindeki şaşkınlık, yüzünde oluşan mimikler bunun işaretleri gibi algılandı.

FINDIK YEMEK MECBURİ

Faruk Özak
da müteahhit olarak Bayındırlık Bakanlığı’na yabancı değildi; ancak gelişinin hissedilmesinde bu yönü değil, Trabzonlu olması ağır bastı.

Hemşerileri kutlamalara sepetler dolusu fındıkla gelince, bakanlık odalarına bol fındık servisi yapıldı.

Getirilen fındık miktarı arttıkça, bazı odalara servis birden fazla oldu.

Nezaketen, ‘Teşekkür ederiz, daha önce aldık’ denilen odalar olmadı değil; ama Özak’ın Trabzonlu arkadaşları fındığın yararları üzerine konferans(!) verince, fındık atıştırması mecburen sürdü.

Bu bakanlıktaki diğer yenilikler de yeni kadronun telefonlarından yükselen kemençe müziği ve her zeminde Trabzonspor hayranlığının dillendirilip muhabbetinin yapılması oldu.

Bürokraside ise Tarım’a oranla daha geniş değişim bekleniyorsa da Özak’ın, ‘Bir süre birlikte çalışalım; birbirimizi tanıyalım, anlaşırsak devam ederiz, anlaşamazsak yolları ayırırız’ sözleri rahatlatıcı olmuş.
Yazarın Tüm Yazıları