Başkaları 10 dolara pantolon ihraç eder, ben 20 dolara satarım

SİNPAŞ İnşaat’ın İstanbul İkitelli’de 110 milyon dolara yaptığı Deposite adlı çoğunlukla fabrika satış mağazalarının yer aldığı alışveriş merkezinin açılış töreni...

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Çetinkaya Mağazaları’nın Yönetim Kurulu Üyesi Fehmi Çetinkaya ve Işık Plastik’in sahibi Mehmet Çeker’le sohbet ediyoruz.

Vali Güler, Fehmi Çetinkaya’yı karşısında görünce, Gaziantep’te görev yaptığı dönemde oradaki Çetinkaya Mağazası’nın açıldığı günleri anımsadı. Çetinkaya, "Gaziantep, hálá en iyi iş yaptığımız mağazalardan biri" bilgisini verdi.

İstanbul gibi nüfusuyla dünyada birçok ülkeyi geride bırakan bir kenti yönetmenin ağırlığını sırtında hissederek, Gaziantep günlerine döndü: "Gaziantep’de 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşunda benim çok emeğim vardır. Nitekim sağ olsunlar oradaki en büyük kavşağa adımı verdiler."

Sohbet sürerken Mavi markasının yaratıcısı Sait Akarlılar, Kiğılı Giyim’in patronu Abdullah Kiğılı ve APS Giyim’in sahibi Osman Benzeş, "Yeni açılan mağazalarda ’siftah alışverişi’ yapalım" niyetiyle geldi.

Konu böylece daha çok hazır giyime kaydı. Mehmet Çeker, Sait Akarlılar’dan övgüyle söz etti: "Sait Bey’in ilk çıkışı çok aranan bir monttu. Piyasa ondan mont almak için kuyruğa girerdi. Ben de ona fermuar satardım."

Tekstil ve hazır giyim sektörünün birçok temsilcisi fiyat tutturamamaktan dert yanarken, Sait Akarlılar, Mavi gibi bir markayı yaratmış olmanın gücüyle kendinden emin: "Mavi’den ayrı olarak dünyanın önde gelen hazır giyim markalarına üretim yapıyoruz. Birçok şirketin 10 dolara ihraç ettiği bir pantolonu ben 20 dolara satarım."

Sait Akarlılar, Mavi’nin yönetiminde oğlu Ersin Akarlılar’ı öne çıkarmış olsa da, üretimle marka yönetimini yıllardır ayrı tutmaktan memnun. Mavi, onlar için "amiral gemisi" olmuş. Ancak, Erak Giyim’in Mavi’ye yaptığı işlerin dışında 100 milyon dolar dolayında ihracatı var.

Fehmi Çetinkaya, Sait Akarlılar’ın "Birçokları 10 dolara pantolon ihraç eder, ben 20 dolara satarım" sözü üzerine araya girdi: "Biz de Sait Bey’in sözünü ettiği pantolonları yarı fiyatına Türkiye’de satıyoruz."

Sait Akarlılar, Türkiye’nin tekstil-hazır giyim sektöründe dünyayla rekabette zorlandığı bir dönemde "iyi fiyattan ihracat"ın örneğini oluştururken, Fehmi Çetinkaya da, oturttukları "ucuzluk formülü"ne değindi: "Mağazalarımızın tamamının binası kendimizin. Bina kiralayıp mağaza açmayız. İçinde kira yükü olmadığı için piyasadan daha ’ucuza’ satış yapabiliyoruz."

Biri sektörün geneline göre "iyi fiyatla" ihracat yapabiliyor...

Diğeri "kira vermem, ucuza satarım" formülünü seçiyor...

Her türlü sıkıntıya karşın sektör kendi çözümünü üretmeyi beceriyor...

Önceden kulağımıza hiç fısıldamadın başkan

ÇETİNKAYA Mazağazaları Yönetim Kurulu Üyesi Fehmi Çetinkaya, "Özellikle alışveriş merkezlerinde kiralar çok yüksek. Yapılan iş, kirayı kurtarmaya ancak yeter. Biz kira ödememek için mağaza açacağımız yeri mutlaka satın alırız" deyince, İstanbul Valisi Muammer Güler, yanında oturan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk’e döndü:

- Çetinkaya’lar sizden hiç bina aldı mı?

- Hatırladığım kadarıyla almadılar...

Fehmi Çetinkaya onayladı: "Hayır almadık...

Ertürk, "Madem öyle size de bina satalım" yanıtı verdi. Fehmi Çetinkaya, Ertürk’e takıldı: "Başkan, şöyle önceden kulağımıza fısıldamıyorsun ki gelip binalara bakalım, fiyat uygunsa alalım."

Araya girdim: "Satacak bina kaldı mı Ahmet Bey?"

Ertürk, Fehmi Çetinkaya için TMSF’nin küçüleceği günlere dönük ipucu verdi: "İşlerimizi toparlayınca şu anda merkezimiz olan binayı satışa çıkarırız. O zaman ihaleye girersiniz."

Gözü TMSF’nin merkez binasında olanlara duyurulur...

Migros neden YTL üzerinden satılıyor

KOÇ Holding CEO’luğundan ayrıldıktan sonra balık çiftliği işine giren Bülend Özaydınlı, asıl sürprizini Migros’a "küçük patron" olarak dönüş adımıyla yaptı. Migros’un Koç Holding’in elindeki yüzde 50.8’lik hissesini 1.9 milyar YTL’ye satın almak için anlaşma imzalayan Londra merkezli BC Partners, Bülend Özaydınlı’yı yanına hem "küçük hissedar", hem de "kaptan" olarak aldı.

Anlaşmasının en dikkat çekici yanlarından biri, satışın YTL üzerinden gerçekleşecek olmasıydı. Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, bu konuda "YTL’ye olan güvenimizi gösteriyor" mesajını verdi.

Bülent Özaydınlı, işlemin YTL’yle gerçekleşecek olmasının asıl gerekçesini şöyle özetledi:

- Migros tümüyle YTL’yle iş yapan bir şirket. Geliri de gideri de YTL. Böyle bir şirketin satışının YTL üzerinden olması daha doğruydu.

- Bir de "Migros’u alan BC Partners’da büyük patron Yunanlı" deniyor.

- Nikos Stathopoulos, BC Partners’ın küçük ortağı. BC Parnters’a aslında "İngiliz" demek de doğru değil. Çünkü, merkezi Londra’da olan uluslararası bir fon.
Yazarın Tüm Yazıları