barış@internet.com

Amerika’daki Stanford Üniversitesi’nden bir grup insan, teknolojik ve yenilikçi yöntemleri efektif kullanarak 30 yıl sonra dünya barışını sağlayabileceğini düşünüyor

Kuzey Afrika’da son birkaç aydır yaşananlar, Facebook ve twitter devrimi kavramlarının daha sık telaffuz edilmesine neden oluyor. Devrimin ve özgürlüğün internet üzerinden geleceğine gerçekten inananlar var.
Başka bir grup da, internet üzerinden tüm dünyaya barış götürmeye çalışıyor.
Gökkuşağı renklerinde giyinip şarkılar söyleyen modern hippiler gelmesin gözünüzün önüne. Bunlar, Stanford Üniversitesi’nden bir grup akademisyen.
Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Barış Geliştirme Laboratuvarı’nda çalışıyorlar. Geçen bahar kurulan laboratuvarın amacı, teknoloji ve yeni sosyal davranışların küresel barışa giden yolu nasıl geliştirdiğini anlamak, bu yönde olumlu katkı sağlamak, kısacası teknolojiyi kullanarak barış icat etmek.
Laboratuvarın ilk çalışmasının adı Peace Dot (Barış Nokta). Her bireyi, organizasyonu veya şirketi, web sitelerinde, blog’larında bir barış alt domain’i oluşturmak üzere yüreklendirmeye çalışıyorlar. Mesela Facebook bu projenin içinde ve peace.facebook.com alt domain’ini kullanıyor.
Şu ana kadar 50’den fazla internet sitesi, adresinin başına ‘peace nokta’ koyarak projeye katıldı. Aralarında Dalai Lama Vakfı, Khan Akademisi, Stanford Üniversitesi gibi kurumlar var. Bazısı elindeki verileri kullanarak yeni bilgiler, istatistikler oluşturuyor, bazısı sadece projenin tanıtımını yapıyor. Twitter’da da bir hesapları var ve bu aralar neredeyse tamamen Mısır’daki halk hareketiyle ilgili yazışmalar yapılıyor takipçileri arasında. Söylemek lazım ki, bu yazı yazılırken sadece 643 takipçileri vardı. Facebook’ta projeyi ‘beğenenlerin’ sayısı da binin biraz üstünde.
Takipçi sayısı az ama ekibin kendine güveni tam. Bundan 30 yıl sonra, global düzeyde barış sağlayacaklarını düşünüyorlar.
peace. ile başlayan sayfalar İngilizce olmak zorunda değil, herkes kendi dilinde katılıyor projeye. Bir içerik sağlamak zorunda da değilsiniz, dilerseniz kısa bir tanıtımdan sonra peace.stanford.edu adresine yönlendirme verebilirsiniz.

İSRAİLLİLER İLE FİLİSTİNLİLER TÜRKLERLE YUNANLARDAN DAHA İLİŞKİLİ

Barış nokta projesine destek verip de en ilginç verileri barındıran site, Facebook. Dünyanın her ülkesinden üyeleri bulunan site bazı istatistik değerlendirmeler yapmış. Ülke, din ve politik görüş kriterlerine bakarak üyeler arası ilişkileri ölçüyor. Bunun için de çatışmalı ülkeleri ve dinleri bir arada ele alıyor. İsrail-Filistin, Hindistan-Pakistan, Arnavutluk-Sırbistan ve Türkiye-Yunanistan gibi.
Bu yazı yazıldığında, yukarıdaki ikililerden en az ilişki kuran; Yunanistan-Türkiye idi. Son 24 saat içinde Facebook’a üye Türkler ile Yunanlar arasından sadece 9 bin 76 kişi birbiriyle bağlantı kurmuştu. Bunda alfabeler arasındaki fark da etkili olabilir tabii. Oysa son 24 saat içinde bağlantıya geçen Hintli ve Pakistanlı sayısı 66 binin üstünde. Filistinli ile İsrailli sayısıysa 18 bin 127 idi.
Aynı ölçümleri dini inanışlar bakımından da yapmışlar. Tabii bunun için Facebook profiline dini inançlarınızla ilgili bir şey yazmış olmanız gerekiyor. Buna göre Müslümanlar Hıristiyanlarla, Musevilere oranla daha fazla ilişki içinde.

DÜNYA BARIŞI KONUSUNDA EN KARAMSAR ABD’LİLER

Facebook her gün binlerce üyesine soruyor: 50 yıl içinde dünya barışını sağlayabileceğimizi düşünüyor musunuz?
İstatistiklere göre bu konuda en karamsar millet Amerikalılar. Sadece yüzde 9.05’i bunun mümkün olabileceğini söylemiş. Ardından Almanlar ve biz geliyoruz. Sonra Tayvanlılar var. En iyimserlerse Kolombiyalılar, Mısırlılar ve İsrailliler. Ne tuhaf; darbeler ve savaşlar arasında yaşayanlar, dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinde yaşayanlardan daha iyimser.
Yazarın Tüm Yazıları