Bakanlık, Antalya orman yangınının büyüklüğünü gizledi

ANTALYA Aksu’da Anadolu Park tesislerinde kahvaltı yaparken, çam ağaçları altında olmamıza rağmen boğucu bir sıcak vardı.

Antalya yanıyor demek daha doğru... Kahvaltı edenlerin hiç keyfi yok. Doğa Koruma Vakfı Başkanı Nevzat Ceylan ile eski Manavgat Orman Müdürü Adil Aydın, Manavgat’taki orman yangınının etkisini ve sonuçlarını DP Genel Başkanı Süleyman Soylu’ya anlatıyorlar. Her ikisi de orman mühendisi olduklarından yürekleri yanmış... Milli Parklar ve Yaban Hayatı eski Genel Müdürü olan Nevzat Ceylan tepkili; "Antalya yangını geç müdahaleden büyümüştür. İddia ediyorum, Türk tarihinin en büyük yangıdır. Tam 19 bin 500 hektar 1. sınıf çam ormanımız gitmiştir. 1979’daki Marmaris yangınında ise 13 bin hektar ormanlık alanımız gitmişti" diyor.

Orman Bakanlığı yetkilileri, yanan alanın miktarını 4-5 bin hektar olarak açıklamamışlar mıydı? (Yerel gazetecilere göre yanan yer en az 10 bin hektar; ama hiçbir makam 5 bin hektar üzerinde bir rakam verme cesaretini gösteremiyor.)

Ceylan, gelişmeleri bizzat izlediği ve öğrendiği kadarıyla Manavgat yangınında bakanlığın açıkladığı rakamların gerçekleri yansıtmadığını savunuyor ve ağır suçlamalarda bulunuyor:

"Özeti şudur; Antalya yangınında orman bitti, yangın bitti... Büyük ihmal vardır; bir yangına 20 dakika içinde müdahale edilmemişse o yangın söndürülemez; hele poyraz esiyorsa... Nitekim yangın 5 gün sürmüş, alevler tepede kayalıklara, aşağıda da tarlalara kadar gelmiş ve o sırada meltemle birlikte bitmiştir."

Ceylan geçen 11 Temmuz’da köşemizden ’Orman yangınlarının alarm vereceği’ uyarısını yaparak "Siyasi bunalım yangınları artırır, aman dikkat" diye yazmıştı.

ORMAN YAĞMASINA AF

Nitekim, söyledikleri aynen ortaya çıktı; bu nedenle yangınlara geç müdahale eden Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yangının katlanarak büyümesine neden olduğunu anlatıyor Ceylan...

Seçim dönemlerinde, siyasi bunalımların yaşandığı dönemlerde, af söylentilerinin yaygınlaştığı dönemlerde ve kuraklık olduğu yıllarda orman yangınlarının özellikle arttığına dikkat çeken Ceylan şunları söylüyor:

"Siyasi bunalımdan dolayı seçim gündemden düşmemiştir. AKP’nin hazırladığı Anayasa taslağında 2B maddesinin miladı 31.12.1981 tarihinden 23.07.2007 tarihine çekilerek yaklaşık 500 bin hektar orman alanının yağmalanmasına af getirilmek istenmektedir.

Bir başka sorun da şudur: Orman teşkilatının liyakatsiz atamalarla moral ve motivasyonunu bozan, orman yangınlarıyla mücadelede yeterli tedbir almayarak geç müdahale edilmesine göz yuman Çevre ve Orman Bakanı, her yanan ormandan ve yanan milyonlarca canlıdan sorumludur, vebal altındadır."

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, İstanbul’a Melen Suyu getirme konusunda gayretleri sırasında yangın uçağı kiralamada bir ihmali olup olmadığı iddiaları da gündeme geliyor Antalya’da...

Ama biz Isparta’da DP’nin il kongresinde konuşacak Genel Başkan Süleyman Soylu’yu izlemeye gidiyoruz... Havaların ve siyasetin ’aşırı sıcak’ olduğu bugünlerde kamuoyunun gündemine girmiyor Soylu’nun AKP ve CHP’ye dönük eleştirileri... Beş ayda 85 bin kilometre katederek 47 il, 200 ilçe ve beldede konuşan Soylu, DP’nin "koza"sını örüyor şimdilik...

Yabancılar evlerini satmaya başladılar

YÜREĞİMİZ parçalanarak ormanlarımızın yanışını/yakılışını izliyoruz. Siyasiler her zaman olduğu gibi, yanan ormanlarımıza yeni ağaçlar ekilecek, diyor. Fakat ormanların yanmaması için gerekli tedbirleri almıyorlar. THK her yıl olduğu gibi yine bağış toplayıp amfibik uçakları almak için adım atıyor. Sonuçta ormanların yanında hayvanlarımız da yok oluyor. Doğanın dengesi bozuluyor.

Şu anda Sarıgerme’de (Muğla, Ortaca) tatildeyim. Her yıl bakir sahillerini kullanıp güzel denizinden yararlandığımız Sarıgerme de yavaş yavaş ölüyor.

Bazı oteller ve gemiler, insan ve çevre sağlığını tehdit eden sintine ve sair riskli atıklarını denize dökmekte, her yıl girdiğimiz denizimize maalesef pis kokulardan rahatsız olarak girememekteyiz. En yakın Sahil Güvenlik, Göcek’te olduğundan biz haber edip yetkililer gelene kadar zaten gemiler kaçıyor. Temmuz, ağustos aylarında sahilde yürürken binlerce yengeç görürdük. Son iki yılda yengeçler bizi terk etti. Yabancı turistler daha az gelmeye, ev satın almış olan yabancılar satmaya başladı. Sarıgerme’yi de son hızla öldürmeye başladık. Yetkililer ne yapıyor? Hepimizin bildiği gibi, hızla çalışıp gereğini yapıyoruz, diyorlar.

Sarıgerme Dağı’nın eteklerine kaçak olarak yapılan 4 adet villa 5 yıl önce şikáyetim üzerine mühürlenmişti. Şu anda 13 villaya çıkmış... İnşaatların büyük kısmı bitmiş. İlgililerin dikkatini çekebilirsek ne mutlu.

Nejat TEKİNER

Toker, Şener’i yazdı

ANKARA Büromuzun ekonomi gazetecisi Çidem Toker’in bu kadar yoğunluk arasında ’Abdüllatif Şener-’Adım da Benimle Beraber Büyüdü’ (Doğan Kitap) adlı 495 sayfalık bir nehir söyleşisi kitabı ortaya koyması kutlamaya değer... Düşünün, Şener’in TOBB Ekonomi Üniversitesi’ndeki odasında toplam 24 saat süren 24 ayrı görüşme ve geceler boyu süren bant çözümü ile bu eser ortaya çıkmış. Söyleşi randevusundan iki gün sonra AKP’ye kapatma davası açılmış. Kitapta imam hatip yılları, Merve Kavakçı, Galataport ihalesi, Erol Evcil, Cumhurbaşkanlığı seçimi, aday olmama kararı, telefon dinleme ve Ergenekon gibi 35 bölümde ilginç görüş ve bilgiler aktarıyor Abdüllatif Şener. Son sözleri şöyle bitiyor kitapta: "Keşke AKP kapatılmasa, keşke Tayyip Erdoğan genel başkan olarak devam etse ve ben yeni bir siyasi kültür oluşturmak üzere yeni bir söylemle, yeni bir tarzla ortaya çıksam."

ERCAN ÇİTLİOĞLU’NUN KİTABI

MERAK edip hayıflanmamak mümkün değil. Terörizmle ilgili kitapların tamamı niçin yabancı kaynaklı, terörizme en büyük bedel ödendiğinin her fırsatta yinelendiği Türkiye’de uluslararası literatüre geçecek bilimsel ve akademik bir çalışma niçin yapılmaz diye... Ercan Çitlioğlu yeni yayımlanan ’Gri Tehdit, Terörizm’ (Destek Yayınları) adlı kitabı ile bu boşluğu doldurmuş... Türkiye sınırlarını aşan bu bilimsel yayın, terörizmin üzerindeki örtüyü kaldırıp ’kralı çıplak’ bırakıyor.

Sanırız, her iki kitabın da okunması ve kütüphanede bulunması gerekir.

Biliyor musun

RUS pazarının son yıllarda ciddi oranda büyümesi karşısında Rusya pazarında faaliyet gösteren iki tur operatörü Tez Tour ile Anex Tur’un, 2009 yılı için işbirliği kararı aldıklarını açıkladıklarını....

MEHMET Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı ilk defa okuduğu Kastamonu Nasrullah Camii hutbesindeki o meşhur cuma hutbesine ithafen Nasrullah Meydanı’na heykelinin dikilmesine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın onay verdiğini...
Yazarın Tüm Yazıları