Bacaklar incelir mi

Bölgesel kilo kaybı çok sık konuşulur ama başarısı yok denecek kadar azdır.

Özellikle karın, basen ve bacak bölgesinde yağ birikimi genetik, hormonal ve metabolik süreçlerin kontrolü altında olduğundan kolay kolay başarılamaz. Erkeklerden farklı olarak yağlar kadınlarda bacak ve basenlerin üst kısımlarında daha sık depolanır. Menopoz sonrasında ise iyice belirginleşir. Kadınlarda yağların nerede depolanacağını belirleyen temel faktör genlerdir. Eğer anneniz, teyzeniz kalça ve bacak bölgelerinden kilo almışsa benzer bir kader muhtemelen sizi de beklemektedir. Hiçbir uzmanın kalça, basen veya bacak incelten özel bir diyet uygulayarak sizi inceltebileceğini düşünmeyin. Bacaklarınız ve kalçanızdaki incelme yalnızca vücudunuzdaki genel incelmenin bir parçası olabilir. Yani karın, basen veya bacak incelten özel diyetler yoktur. "Var" diyenler de sizden başka şeyler bekliyordur! Özel egzersizler ile bacaklarınız belki forma sokulabilirler, sıkılaştırılabilirler ama incelmezler. Hiç kimse size verdiği özel bitkisel haplar ile de bacak veya karın yağlarınızı ortadan kaldıramaz, azaltamaz. Yani "CLA karın yağlarını yakıyor", "Carnitin kalça kaslarını eritiyor", "Tere tohumu bacakları inceltiyor" gibi bilgiler "şehir efsaneleri"nden başka bir şey değildir.

YAĞ KASA, KAS YAĞA DÖNÜŞMEZ

Ve bir önemli hatırlatma daha: "Ne yağ kasa dönüşür, ne de kas yağa"! Vücudunuzun yağları kasa çevirme ya da kaslarını yağ haline dönüştürme gibi bir yanlışı yapmasını beklemeyin. Aktivite yaptığınız ya da kalori alınımınızı kısıtladığınız zaman yağlarınızı eritebilirsiniz çünkü bu yağlar enerji kaynağı olarak kullanılmıştır. Eğer yanlış beslenir veya hatalı aktiviteler yaparsanız kaslarınızı da yakarsınız. Çünkü vücudunuz yağ yerine kasları da yakmaya yani enerji ihtiyacını kaslardan karşılamaya da muktedirdir. Carnitin ve benzeri besin desteklerinin yağları kasa çevirdiği bilgisi de yanlıştır. Yağlar kasa çevrilmez ama sıkı egzersizler yağlarınızı eritip kas kütlenizi artırabilir. Egzersize başlamadan önce bir miktar Carnitin (1gr) alırsanız kas kütlenizdeki artışı destekleyebilirsiniz. Özetle, eğer bacaklarınız, kalçanız ya da karnınızdaki yağlarınızı eritmek istiyorsanız aldığınız kalorileri azaltmanız ve aktivitenizi artırmanızdan başka çareniz yok! Formül hiç değişmedi ve değişmeyecek: Yaptıklarınızın iki katı, yediklerinizin yarısı!

Karaciğer neden yağlanır

Karaciğer yağlanmasına yol açan pek çok sebep var ama en önemli iki neden kilo fazlalığı ile alkol kullanımıdır. Yağlı karaciğer büyümelerine, metabolik sendromlu, diyabetli ve kilolu insanlarda çok daha sık rastlıyoruz. Kilo fazlalığı, karın içi yağlarını özellikle "omentum" yağını artırarak karaciğere daha fazla yağ depolanmasına neden oluyor. Yağlanmış karaciğer, seyrek olarak görülen yorgunluk ve karnın sağ üst kısmında dolgunluk, ağrı dışında herhangi bir belirti vermiyor. Çoğu kez fizik muayene, ultrasonografik inceleme ya da ALT, AST, GGT gibi testlerin yüksekliği ile açığa çıkıyor.

Kilo fazlalığına bağlı karaciğer yağlanması olanlarda genellikle insülin direnci de tabloya eşlik ediyor. Bu hastaların potansiyel şeker hastası olduğu belirtiliyor. Çoğunun kanlarında insülin, trigliserit ve tokluk şekeri yüksekliği bulunuyor. Ayrıca HDL -iyi kolesterol- azlığı ve ürik asit fazlalığı da sık görülüyor. Eğer kilo fazlalığı sorununuz varsa, özellikle bel çevreniz genişse (Bel çevresi kadınlar için 82 cm’yi geçmemeli. Eğer 93 cm’yi geçmişse yüksek risk taşıyor. Erkekler için ise bel çevresi 88.5 cm’yi geçmemeli, 101.5 cm’nin yukarısı yüksek risk kabul ediliyor.) karaciğer yağlanması ihtimalinin yüksek olduğunu unutmayın.

Gençlerin demire ihtiyacı var mı

Demir vücutta kırmızı kan hücrelerinin ana yapısını oluşturan hemoglobinin esas maddesidir. Hemoglobin dokularınıza akciğerlerinizden aldığı oksijeni taşıyan temel proteindir. Demir sağlıklı kemiklerin, beyin ve kasların gelişmesi için de elzemdir. Özellikle adet dönemi başlayan genç kızların ve büyüme çağındaki çocukların demire ihtiyaçları var.

İlk 10 yılda erkek çocukların 10 mg, kız çocukların 15 mg kadar günlük demir ihtiyaçları bulunuyor. Eğer bu ihtiyaçları karşılanmazsa bir süre sonra kansızlık yani anemi ortaya çıkıyor. Anemi kendini zayıflık, halsizlik, solgun bir görünüm ile belli ediyor. Çocukların yiyecek planlarına kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler, C vitamininden zengin turunçgiller ve domatesi mutlaka dahil etmek gerekiyor.

Dr. Evren ALTINEL

Çalışan erkekler daha uzun yaşıyor

Yaklaşık 2000’e yakın erkek ve kadınla yürütülen 10 yıllık bir çalışmanın sonuçlarına göre, çalışan erkekler evde oturan erkeklerden daha uzun yaşıyor. Bu çalışmanın sonuçlarına göre gelir düzeyi yüksek erkeklerin de uzun yaşama şansı daha fazla oluyor. Bu erkeklerde kalp hastalığı olasılığı azalıyor. Evli erkekler, bekar ve dul erkeklere oranla daha şanslı. Sonuçlar bizim gözlemlerimizi de doğruluyor. Biz erkeklerin "kendilerine bakma konusunda" daha problemli olduğumuzu, kadınların ise sadece kendi sağlıklarını değil, erkeklerin sağlıklarını yönetmede de başarılı olduklarını düşünüyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları