Babası film yıldızı oğlu frizbi şampiyonu

Geçtiğimiz pazar 12 köpek ve sahipleri, İstanbul Beykoz’da Çiftlik-91 adlı bir restoranın dev bahçesinde toplandı.

Türkiye’de daha önce örneği görülmemiş bir yarışa katıldılar: Köpekli Frizbi yarışı. Birinci olan Rhino, geçen yıl Avrupa şampiyonu olmuş ve Türkiye’ye ilk Avrupa kupasını kazandırmıştı. Rhino’nun babası Wiski de üçüncü oldu. Wiski’nin başka marifetleri de var. Bekir Coşkun’un eşi Andree Coşkun’un çektiği kısa metrajlı bir filmde başrolü oynamıştı.

Geçen yıl kurulan Border Collie Derneği, geçen haftasonu 1. İstanbul Açık Köpekli Frisbee (Frizbi) Yarışması’nı düzenledi. Beykoz’da Akbaba Yolu Çifteçınarlar Mevkii’ndeki Çiftlik - 91 adlı restoranın devasa bahçesinde yapılan yarışlara 14 yarışmacı ve köpek katıldı. Köpekler, sahipleriyle birlikte harikalar yarattı.

Bu yarışlar "at-getir" ve "serbest" adı verilen iki bölümde yapılıyor. At-getir’in ne olduğunu anlamışsınızdır. Sahibi frizbiyi atıyor, köpek alıp getiriyor. Serbest bölümde ise köpekle sahibi müzik eşliğinde dans edercesine gösteriler yapıyor. Border Collie cinsi köpekler bu konuda mükemmeller. Neredeyse sahipleri onları değil, onlar sahiplerini yönlendiriyor. Bir kısmı daha önceden prova yapıp hazırlanmış. Ama bazıları doğaçlama olarak, yeni figürler yaratıyorlar.

Border Collie Derneği Başkanı Dr. Haldun Mergen, bu yarışmaya iki ay gibi kısa bir zamanda hazırlandıklarını söylüyor. Yeterince duyuramadıkları için bu yıl katılım az olmuş. Haldun Mergen, "Derneğimizin adı, köpeklerin en akıllısı olan Border Collie" diyor. "Ama biz bu yarışmayı bütün köpeklere açık yaptık. Zaten Avrupa’da da köpekli sporlar dediğimiz katogoride koşullara uyan tüm cinsler yarışabiliyor. Bu yarışma International Stock Dog federasyonunun temsilcisi Dr. Hakan Çora’nın gözetiminde düzenlendi. İki grupta yarışma yaptık. Biri profesyoneller, diğeri de yeni başlayanlar."

RHINO DÜNYA ŞAMPİYONASINA GİDİYOR

Profesyonellerde dört kişi ile beş köpek yarıştı. Profesyonellerden biri, iki köpekle ayrı ayrı yarıştı. Tarkan Özvardar ise köpeği Rhino ile katıldı. Rhino profesyonellerde her iki dalda birinci oldu. Sheron Yıldız’ın köpeği Savvy ise ikinciliği aldı. Üçüncülüğü Sinan Kaleli ve köpeği Wiski kazandı. Amatörler grubunda ise yedi köpek dokuz yarışmacı vardı. Selahattin Danacı, Schila adlı köpeğiyle birinci oldu.

Rhino, Türkiye’de doğup, Türkiye’de yetiştirilen ve memleketimize ilk kupayı kazandıran köpek. Üç yaşındaki bu mükemmel delikanlı, geçen yıl Hollanda’da yapılan Avrupa Köpekli Frizbi Yarışması’nın şampiyonu oldu. Geçtiğimiz 29 Haziran’da Budapeşte’de Dünya Köpekli Frizbi Yarışması’nın Avrupa’daki ön elemesi yapıldı. Bu sefer Rhino iki dalda birden birinci oldu. Eylülde Amerika yolcusu, şimdi ondan dünya şampiyonluğunu bekliyoruz.

Rhino yeteneklerini babası Wiski’den almış. Frizbi yarışmasında üçüncü olan Wiski, Bekir Coşkun’un eşi Andree Coşkun’un çektiği "Beyaz Sevgi" adlı kısa metrajlı filmde başrolü oynamıştı. Bu film yurtdışından aralarında BBC’nin de olduğu yedi televizyon kanalı tarafından satın alındı. Beyaz Sevgi, sahibi tarafından terk edildikten sonra Bekir Coşkun tarafından bulunan fakat sahibinin hasretine dayanamayıp ölen bir köpeğin hikayesi.

Köpekli frizbi yarışları 34 yıldır yapılıyor

Köpekli frizbi (frisbee), ABD kökenli bir spor. 1974’ten beri bu yarışmalar yapılıyor. Skyhoundz, USDDN ve UFO gibi organizasyonlar yarışmalar düzenliyor. Sekiz organizasyon var ama en yaygın olanları bu üçü. Bu üç kurum, Avrupa’da da yerel kulüplerin organize ettiği yarışmalara hakemlik ve eğitim desteği veriyor. Yarışma "freestyle" (serbest stil) ve "speed & accuracy" veya "toss & fetch" (at-getir) şeklinde iki formatta yapılıyor.

On parmağında on marifet Border Collie

Border Collie zeki ve eğitime cevap veren bir köpek. Koyun güden çiftçiler için de mükemmel bir çoban köpeği. Border Collie’nin sığırları hipnotize eden bakışlara sahip olduğu söyleniyor. Narkotik, bomba bulma, itaat eğitimi, polis ve arama kurtarma köpeği olarak da çok popüler. Bu cins, İngiltere İskoçya sınırındaki Northumberland’da üretildi. Irk, biraz spaniel kanı ve eski İngiliz sürü gütme köpeklerinden geliyor. Ersin KALKAN

Evcil hayvanlarda kene kontrolü

Evcil hayvanlarda ve onların yaşam alanlarındaki kene problemleri özellikle yaz aylarında oldukça şiddetli bir hal alıyor. İki adımda ve sürekli yapılacak uygulamalarla kene problemini kontrol altına almak gerekir.

ÇEVREDE KENE KONTROLÜ

Bahçe ve diğer dış mekanlarda çevreye zarar vermeden keneleri ortadan kaldıran bir ilaç kullanılabilir. 30 günde bir bu ilaçlamanın tekrarlanması, ilaçlamanın nisandan kasıma kadar her ay tekrarlanması gerekir. Çevrede akarsu ve su kaynakları varsa bu bölgeye ilaç uygulamamaya dikkat etmek şart. Bahçedeki dökülmüş yaprakların ve çöp artıklarının temizlenmesi, kene kontrolü açısından ilaç uygulamaya destek verir. Keneler hayvana atlamak için çimlerin yüksek yapraklarına tırmanır. Düzenli şekilde çimlerin budanması ve kısa tutulması kene sayısını azaltmakta etkili olur.

EVDE KENE KONTROLÜ

Kahverengi köpek keneleri yaşam çemberlerini 2 ayda tamamlarlar ve çok yaygın olmamakla birlikte bu çemberin bir kısmında evin içine de yerleşebilirler. Eğer ev içinde de kene problemi yaşıyorsanız evin sisleme yöntemiyle ilaçlanması faydalı olacaktır. İç mekanda da keneler yüksek yerlere tırmanma eğilimi gösterirler. Bu nedenle pencere ve kapı pervazları gibi yerlerde daha fazla sayıda olabilirler. İlaçlama yapılırken bu bölgelerin ilaçlanmasına özen gösterilmeli. Kenelerin sadece tırmanabildiği ancak uçamadığı ve zıplayamadığı göz önüne alınırsa yerden 1 metrelik yüksekliğe kadar bariyer oluşturacak şekilde halıların veya zeminin duvarla birleştiği yerden yukarı doğru toz şeklinde pire-kene ilaçları serpilebilir. Böylece duvara tırmanmak için yönlenen kene toz halindeki ilaçla karşılaşıp ölecektir.

Köpek ve kedilerinizin yattığı yatak-minder benzeri altlıklar da düzenli yıkanmalı. Kedi ve köpeklerinizi veteriner hekiminizin önerdiği şekilde uygun bir toz, sprey ya da damla şeklindeki kene ilacı veya kene şampuanı ve tasması gibi düzenli uygulamalarla kontrol altında tutabilirsiniz.

Bahçede ilaçlama yapılana kadar uzun otların arasına girmemeye özen göstermeniz ve teninizi açıkta bırakmayacak şekilde giyinmeniz önemli. Problem ortadan kalkana kadar eve girmeden önce ve evde düzenli olarak üzerinizi kontrol etmenizde yarar var.

EVCİL HAYVANIN ÜZERİNDEN KENE NASIL ALINIR?

Kedi veya köpeğinizin üzerinden keneyi çıkarmadan önce mutlaka lateks eldiven takın. Keneye asla çıplak elle temas etmeyin.

Kedi veya köpeğinizi aydınlık bir yere alarak keneyi çıkaracağınız bölgeyi net olarak gördüğünüzden emin olun.

Kenenin olduğu bölgede tüyleri kenara doğru ayırın. Gerekirse küt uçlu bir makasla etrafındaki tüyleri kesin.

Makasın ucuyla ya da bir cımbız yardımıyla keneyi doğrudan çekip çıkartın. Keneyi çıkartırken sakın sağa ya da sola doğru, kendi ekseni etrafında döndürmeyin.

Keneye kızgın kibrit ucu değdirmek, zeytinyağı dökmek ya da başka kimyasal maddeler dökerek kendiliğinden çıkmasını beklemek yarar yerine zarar verebilir.

Çıkarırken kedi ve köpeğinizin derisine hasar vermeyecek kadar uygulama yapın. Kenenin deri içinde kalan kısmı olursa bu kısım zamanla dışarı atılacaktır.

Keneyi uzaklaştırdıktan sonra hayvanın derisini normal sabunla ve suyla yıkayıp temizleyebileceğiniz gibi antiseptik solüsyon da kullanabilirsiniz.

Çıkardığınız keneyi küçük bir kavanoza koyup bir miktar alkol ekleyerek gerek görüldüğünde incelenmek üzere tarih ve yer yazarak etiketleyip saklayabilir ya da veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Keneyi çıkarmak için veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları