Azim Jamal yazıyor

"Kalıcı Mutluluk İçin 7 Adım", "Gündelik Hayatta Mevlana ve Sufizm", "Mevlana ve Sufi Gibi Düşünmek" adlı kitapları Pegasus Yayınları tarafından yayımlanan yazar Azim Jamal, geçtiğimiz günlerde İstanbul’daydı.

Bundan sonra da sık sık gelecek. Kendisinden bir yazı yazmasını rica ettim, beni kırmadı. Arada kendisini Çekirge’ye konuk edeceğim efendim...

Kadınlar mükemmeller! Fakat bana göre, bazen kafalarının karmaşıklığı, mutluluk ve dengeyi kaybetmelerine sebep oluyor. Çözüm, vizyon ve hedef için bir netliğe sahip olmak: Bunu kendi başınıza ya da ailenizle uygulamanızı öneririm. Kişisel, ailevi ve iş hedeflerinizi düzene sokmak hayatınıza uyum ve ahenk katacaktır. Ailevi hedefler, ailede birlik yaratır, sorun ve problemlerinizi, hedeflerinize ulaşmada bir fırsata dönüştürür. Bir grubun hedefinin netliği motivasyon ve odaklanma yaratır.

Ortak bir vizyona sahip olmak önemlidir. İnsanlar tek bir vizyon için bir araya geldiğinde, onu gerçekleştirmek çok daha kolay olacaktır. Vizyonun her bireyinin desteğine ihtiyacımız vardır. Bir orkestra gibi, ayrı enstrümanlar çalan farklı müzisyenlere sahip olabiliriz, fakat bütün üyeler aynı tona senkronize olmak durumundadır. Bütün müzisyenlerin katkısı olmaksızın ahengi yakalamak imkansız hale gelecektir.

Aile üyelerinizin kendi yeteneklerini keşfetmelerinde cesaret verici olmak ya da içlerinde var olan yeteneklerini keşfedecek ortamı yaratmak, onlara verebileceğiniz en harika armağandır.

Bir deneyimimi sizinle paylaşmak isterim... Bir çift, aile vizyonu ve hedefine yönelik onlara yardımcı olmam için bana başvurmuştu. Bu çift ve iki çocukları, birkaç görüşmeden sonra aşağıda sıralayacağım hedefler için ortak noktada buluştular: Ailemiz koşulsuz sevgi ve GÜVEN (TRUST) sergilemektedir. GÜVEN (TRUST: İngilizcesi) şunun kısaltmasıdır:

(T) Güven: Ailenin her bireyine güvenmek ve ailenin bir sevgi ve gelişme yeri olmasını dilemek

(R) Saygı: Her zaman ve her koşulda birbirlerine saygı duymak

(U) Anlayış Göstermek: Birbirilerinin ihtiyaçlarını anlamak için zaman ayırmak

(S) Destek: Aile fertlerinden biri zor bir dönem geçirdiğinde, yargılayıcı değil destekçi olmak

(T) Zaman Yönetimi: Birbirleriyle geçirmeleri gereken zamanı bir gereklilik olarak değerli kılmak. Eğer sınırlı zaman israf edilirse, daha sonra aile olmanın gerektirdiği birlikte olma zamanı tüketilmiş olur.

Yukarıda saydıklarımızın hepsi, koşulsuz sevgi ile gerçekleşir. Yaptığımız çok keyif verici bir aktiviteydi ve çocuklar bunun bir parçası olmaktan dolayı kendilerini güçlü ve önemli hissettiler. Aktivitelerden hemen sonra problemler tabii ki bitmedi. Bu gerçek dışı bir iyimserlik olurdu. Yine de aile, problemlerle başa çıkabilmek için daha donanımlı hale geldi. Aynı zamanda onlar ne istediklerine dair bir netliğe sahip olmuşlardı.

"Kökleriyle toprağa sıkı sıkıya bağlı bir ağacı yerinden sökmek oldukça zordur."

Bu bir Sufi deyişidir. Bu söylem, vizyonunuzun bir parçası olarak, değerlere sahip çıkılması gerektiği için söylenmiştir.

Paylaşılmış bir vizyon ve hedefe sahip olmak, ahenk ve denge için bir başlangıç noktasıdır. Kişisel, ailevi, iş vizyon ve hedeflerinizi hayatınızın daha öncelikli amacı haline getirerek düzene sokmak, sizleri sonsuz mutluluğa taşıyacaktır!
Yazarın Tüm Yazıları