Aysun Kaptan

KAÇ tane kadın kaptan duydunuz?

Haberin Devamı

Fazla olmasa gerek. Alışıla gelmiş bir durum olmadığı kesin. Bu işi yapmak, yani bir gemi dolusu adamla günlerce, haftalarca, hatta aylarca evden uzak kalmak özveri, yaptığın işe büyük tutku gerektirir. Bundan birkaç gün önce adını bile bilmediğimiz Aysun Kaptan’ınki gibi.
İnsanın aklı almıyor, değil mi? 21. yüzyılda yaşıyoruz ve neredeyse ayda bir, “Korsanlar gemi kaçırdı” haberleriyle güne uyanıyoruz. Yani birkaç haydut, gemilere saldırarak, yağmalayan atalarının aksine, mürettebatıyla fidye için rehin alıyor. Ne zaman? Yıl 2009. Ve en iç acıtıcı olansa, bu adamlar başarılı oluyor. NATO mu, Birleşmiş Milletler mi? Türk gemileri devriye mi geziyor? Tamam, ama hala gemi kaçırılıyor.
İşte, İzmirli Aysun Kaptan da, hayatımıza bu korsanlık olayıyla girdi. Somalili korsanların Aden Körfezi’nde kaçırdığı “Horizon 1” adlı Türk gemisinde, dördüncü kaptan Aysun Akbay da vardı. Korsanlar aynı gemiye dört ay önce de saldırı düzenlemiş ama ele geçirememiş. Bana tuhaf gelense, geçenlerde TV’de izlediğim bir haberdi. Aysun Kaptan’ın da bulunduğu “Horizon I” gemisini izleyen Türk firkateyni Gediz’in Horizon I’in peşini bıraktığı. Gemideki mürettebatın can güvenliği için müdahale etmemesi doğal, ama peşini bırakması...
Köpekli fotoğraf
Aslında hepimiz bu sıra dışı 21. yüzyıl korsanlığına aşina olmuş durumdayız. Ama bu kez olayı farklı kılan Aysun Kaptan ve köpekli fotoğrafı. Büyük olasılıkla, gazetelerde o fotoğrafı gören herkes, önce Aysun Akbay ile kaptanlığı yan yana getirememiştir. Ama daha sonra üniformalı fotoğrafı, sempatiyle karışık, “Senin ne işin var orada” dedirtmiştir. Eminim, niye orada olduğunu açıklayacak birçok söylemi vardır. Ama bunu dile getirmesi için onun serbest kalmasını beklememiz gerekiyor.
Aysun Kaptan için sempati ve bir şeyler yapma arzusu her gün biraz daha artıyor. Facebook’ta “Aysun’un sesi olalım” başlıklı bir grup oluşturuldu. Katılanların sayısı her gün artıyor. Arkadaşlarının, denize ve yüzme tutkusu yüzünden, “Denizkızı” dediği Aysun Kaptan ve 23 mürettebat için bir şeyler yapma, onun sesi olma zamanı.
Şu anda ne oluyor, kurtarmak için bir girşim var mı, kimsenin fikri yok. Geminin sahibi Horizon Denizcilik fidye için görüşüyormuş. Haberlerden gördüğüm kadarıyla, korsanların elinde fidye için bekleyen 17 gemi var. Bu görüşmelerin sonu ne olur bilinmez.  Aslında Aysun Kaptan o gemideki 23 mürettebatın sembolü. Menemen’de endişeli bekleyişini sürdüren, devletin kendilerini yalnız bıraktığını haykıran ailesi de, o gemide ne olacağını bilmeden bekleyen mürettebatın yakınlarının sesi. Istırap dolu bu belirsizlik içinde, artık bir şeyler yapılması gerektiğini haykıran bu ses gittikçe güçleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları