Ayşegül dalışta

Haberin Devamı

Hayatımda en nefret ettiğim, en kıskandığım, en gıcık olduğum arkadaşımdı Ayşegül. Bir gün atlar Paris’e alışverişe gider, bir gün ailesi ile cruise gemisine biner, diğer hafta tüm gününü boş boş lunaparkta geçirebilirdi.
Üstelik bunları yaparken biz hepimiz deli gibi onu takip ederdik. Biz derken, mahallenin 7-11 yaş grubu kızlarından oluşan çetemiz. Bir gün eve gelen eczacı kadın yanağımı sıkıp “Büyüyünce ne olacaksın bakalım” dediğinde, “Ayşegül olucam” cevabı verince; annem yavaş yavaş evdeki tüm Ayşegül kitaplarını arazi etti.
İçimde kalan bastırılmış Ayşegül, üniversite yıllarına kadar sessiz kaldı.
Derken; ufak tefek işlerde harçlığımı kazanmaya başlayıp kendimi tren,
otobüs, otostop ve dolmuşlarla yollara vurdum. İşte o zaman Ayşegül ruhu gelip başköşeye oturdu.
Aşağıda, kısa bir süreliğine dünyanın bütün dertlerinden arınmış çakma Ayşegül’ün dalış macerası var. Çünkü hayat, kısa bir süreliğine Ayşegül olmaya değer. Çünkü şu kısacık ömürde, denemediğini denemeye, korkunun alt edilebilir bir duygu olduğunu öğrenmeye, kısacık bir an için bir hikaye kahramanı olmaya hepimizin ihtiyacı var.

Haberin Devamı

Dalyan’dan yola çıkıyoruz
Pazar sabahı saat 09.15! Dolphinland Dalış Okulu’na ait büyük ahşap bir tekne ile Dalyanköy’den açılıyoruz. Hiç kimseyi tanımıyorum. Teknenin içi büyük-küçük, genç-yaşlı balık adam ve balık kadın dolu. Herkes, harıl harıl deniz ve dalışı konuşuyor. Biribirini uzun zamandır görmeyenler sarılıp kucaklaşıyor. Kimi yeni aldığı bir malzemeyi ötekine gösteriyor, kimi Kaş’taki bir gece dalışında başına gelenleri anlatıyor.
Derken, benim gibi deneme dalışına gelmiş diğer altı çaylakla ve dalış eğitmenimiz Atakan Yıldırım’la tanışıyoruz. Atakan, Türkiye’de alınabilecek tüm uluslarası dalış brövelerine sahip. Sakin ve kontrollü bir adam. Bize tek tek birazdan aşağıda yaşayacaklarımızı anlatıyor. Herkes etrafında pür dikkat.

Ayşegül dalışta

Haberin Devamı

Dalış başlangıçta pahalı bir spor değil
Çünkü, Türkiye’de günlük dalış turları yapan ya da bröve eğitimleri veren tüm dalış okulları malzemelerinizi tedarik ediyor. Örneğin benim Çeşme’de katıldığım bu eğitim, ulaşım+malzemeler+öğle yemeği+dalış eğitimi ve iki dalış olmak üzere toplam 100 TL tuttu. Eğer tek bir deneme dalışı yapmak isterseniz bu fiyat 80, “Yok, ben dalanları seyredeyim” derseniz 50 TL. Ancak işi ilerletip brövelerinizi ve kendi ekipmanlarınızı toplamaya başladığınızda iş biraz daha tuzlu hale gelebiliyor. Ancak yine de teknedekilerin söylediğine göre eskiden bin dolar dolaylarında olan wet süit (balıkadam kıyafeti) gibi malzemeler 300-400 dolarlara düşmüş.

Haberin Devamı

Deneme dalışında neler oluyor?
Önce eğitmeniniz teknedeki tüm “denemecileri” bir araya toplayıp bir brief veriyor. Sonra herkes tek tek giydirilip ağırlıkları bağlanıp tüpü ile birlikte denize indiriliyor. İndiriliyor, çünkü o kadar ağırlıkla kendinizi bir gemi gibi hissediyorsunuz. Ama tuhaf bir şekilde o üzerinize bağlı tonlarca ağırlık suda kaybolup gidiyor. Eğitmen, tüm deneme dalışçılarını tek tek alıp önce suyun içinde tüple solumayı öğretiyor ve yukarıda verdiği birif’i ve işaret dilini tekrarlıyor.

Kaplumbağa gibi ters döndüm
Siz siz olun yukarıda kıyafetiniz giydirilip de ağırlıklarınız bağlanırken kilonuz sorulduğunda benim gibi eksik söylemeyin. Bu durumda olacakları hemen anlatayım: Söylediğiniz kiloya göre ağırlıklarınız bağlanıp denize indirildiğinizde batacağınızı düşündüğünüz o kadar ağırlıkla bir türlü batamıyorsunuz. Sürekli olarak bir el sizi sanki kaplumbağa gibi ters çeviriyor. Atakan Hoca Allah’tan deneyimli de durumu kapıyor. Senin ağırlıkların az verilmiş. Adam ne bilsin ben yukarıda kilomu 5 kilo az söylemişim. Tekneden 5 kilo daha ağırlık gelmesi ve sırtıma bağlanması ile dengemi bulup su yüzeyinde çırpınmaktan kurtuluyorum.

Haberin Devamı

Ayşegül dalışta

1 metreden 8 metreye
Uluslararası dalış kuralları, dünyanın her yerinde aynı sıkılıkta uygulanıyor. Bröveniz yoksa eğitmensiz asla dalamıyor ve 8 metreden derine inemiyorsunuz. Bröveniz varsa bile yine tek kişi değil, budy’niz ile dalış yapabiliyorsunuz. Deneme dalışlarında maksimum derinlik 8 metre, dalış sporuna başlama yaşı ise 14.
Kısacası ben geçtiğimiz pazar günü hayatımın en inanılmaz deneyimlerinden birini yaşadım. Suyun altında rengarenk bir dünya ile tanıştım. Korkulacak hiçbir şey yokmuş onu anladım. Sanıyorum, Ayşegül’in su altı maceraları bir süre daha devam edecek.

Ayşegül dalışta
Çeşme’de dalış
Sanılanın aksine Çeşme’de dalış yapılabilecek sekiz farklı nokta var. Ayrık Taş, Monem Batığı, Yatak Odası, Galeri ve Boğaz Adası bu dalış noktalarından bazıları. Çeşme’nin suları çok berrak olduğu için profesyonellerin söylediğine göre görüş açısı mükemmel. Benim birlikte deneme dalışına çıktığım Dolphinland Dalış Okulu ise Çeşme/Dalyanköy’de demirli teknesi, dört eğitmeni ve iki dive master ile faaliyetlerini 12 yıldır sürdürüyor.
CMAS, SSI ve PADI sertifikalandırma ve eğitim sistemlerine uygun dalış kursları ve dalışlar her mevsim devam ediyor.
DOLPHIN LAND DIVE CENTER
Dalyanköy Limanı Dolphinland Teknesi
GSM: (0532) 233 70 16
Ofis: (0232) 4357069

 

Yazarın Tüm Yazıları