Ayşe Arman: Kaleminize kuvvet

Ayşe ARMAN
Haberin Devamı

BU e-mail yazılarına başlık ve giriş bulmaktan sıkıldım artık. Bulamıyorum. Doğrudan konuya giriyorum. Sizinle söyleşmek, sanki burada karşımda oturuyormuşsunuz gibi, beni çok eğlendiriyor ve sevindiriyor. Üstelik bir dolu şey öğreniyorum. Yani bu e-mail'leri haybeye yayınlamıyorum. Gene beceremedim. Demek istiyorum ki, e-mail'lerinizi eksik etmeyin. Hani derler ya, her konuda ama her konuda bana yazmaya devam edin.

t E MAİL 1/ MENEKŞELİ KADINLAR

AŞK yaşamları parçalıyor. Bilmem ki, iyi mi oluyor. Hani, hayat boyu kendini riske atmayan kızlar vardır ya, bilmiş bilmiş tiyatroya filan giderler, abone oldukları dergiler vardır, yaşlanınca da menekşeleri olur. İşin en boktan yanı, sen aşıkken, yerlerde sürünürken, onlar sana gülüp geçerler. Bazen onları fena halde kıskanıyorum. Bu arada New York'tan yazıyorum. l Arzu

CEVAP 1/ FESLEĞEN DAHA İYİ

DELİ MİSİN be Arzu? New York'tasın, kafayı taktığın şeye bak. Evine fesleğen al, bakması daha kolay. Hem riske girmezsin, solar mı solmaz mı diye! Ama erkekler ve aşk konusunda gir riske. Hep. Boş ver sürünelim yerlerde. İyidir sürünmek, sürekli korunaklı bir hayat yaşamak çok sıkıcı değil mi?

t E MAİL 2/ NEW YORK DAVETİ

BEN ve eşim 9 aydır New York'ta yaşıyoruz. İkimiz de öğrenciyiz. Burada ev kurmak, deveye hendek atlatmak gibi bir şey. Neyse sizi hayat hikayemle sıkacak değilim. Biz Harlem'den daha güzel bir yerde oturuyoruz. 86. Cadde'de. Hem evimizin karşısında da kocaman bir Barnes and Noble var. Evim gayet müsait, istediğiniz zaman gelip kalabilirsiniz. l Banu

CEVAP 2/ YATIYA KALMAM

YAŞADIĞINIZ tecrübeleri, New York'ta başınıza gelenleri anlatacaksanız, tamam. Ama yatıya kalmam. Annem, hava kararınca misafirliğe gittiğim evi terk etmem gerektiğini öğretti bana. Hayat hikayeleri beni sıkmıyor, aksine büyülüyor. Sıradan olmayacak ama. Kan ve gözyaşı olacak!

t E MAİL 3/ YAŞIM KÜÇÜK DİYE

17 yaşındayım ve maalesef Ankara'da yaşıyorum. Maalesef diyorum, çünkü sevgilimle İstanbul'da yaşamanın hayallerini kuruyorum. İçimdekileri seninle paylaşabilir miyim: Bu lanet kurallar, toplum baskısı, gelenek ve görenekler arasına tıkılıp kalmak istemiyorum ben. Sevgilim 38 yaşında. Onu gerçekten sevdiğime bir türlü inanmıyor. Her şeyi zamana bırakmak istiyor. Bir de seks gibi bir sorunumuz var. Ona göre erkenmiş, benim yaşım küçükmüş. Nedir bu erkeklerden çektiğim? Evlenmek gibi hayallerim yok ki, sadece onunla birlikte yaşamak istiyorum. Ama onun ailesi, işi Ankara'da. Biraz da ilişkimizi sen ve Zafer'inkine benzetiyorum.

CEVAP 3/ ÖYLE ÇABUK BÜYÜYECEKSİN Kİ

AMAN ha, kimsenin ilişkisi kimseninkine benzemez. Allah benzetmesin! Sen kendine kendin gibi taze bahar seç. Espriydi. İlla da kendi yaşında birileriyle beraber olacaksın diye bir şey yok. İnsanı acıtır, ama büyütür de. Yine de kendine dikkat et. Benim de çocuğum olsa, ben de böyle bir durumdan korkarım. Korkunun ecele faydası olmadığını ben de o yaşlarda öğrendim. Zorlama be! Korkuyordur. Onu da anla.

t E MAİL 4/ OKULUN NAMUSU

PARASINI verip okuduğum bir gazeteden söz ediyorum. Sen ‘‘Ben vazifemi yapıyorum’’ diyebilirsin. Ama aldığım keyif, ödediğim parayla mukayese edilemeyecek kadar büyük. Onun için sana teşekkür borçluyum. Okulda (ben de TAC mezunuyum) kendimi seninle ilgili bir tartışmanın içinde buldum. Birileri seni çekiştiriyordu. Mahallenin namusu gibi okulun namusu konusunda. O insanlara göre ahlaksızdın, gazeteden birileriyle yaşıyordun, falan filan. Size ne ki, sizi ne ilgilendirir, hem ahlak ne ki gibi anlamsız boyutlara gitti tartışma. Beni yazdıkların ilgilendiriyor ve açıklığın. l Zeki

CEVAP 4/ HERKESİN AHLAKI KENDİNE

DOĞRUSU rayting'imin bu kadar yüksek olması beni sevindirmiyor değil. Evlendikten sonra hakkımdaki dedikoduların azalmasından korkuyordum. Öyle anlaşılıyor ki, boşuna korkmuşum! İnsanın sadık okurlarının olması çok teşvik edici. Harikasınız.

t E MAİL 5/ KOCANDAN PARA ALIYOR MUSUN?

SELAM. 85'li bir erkeğim. Adı Burçin ama erkeğim, tamam mı? Karıştırma! Yazılarını kaçırmıyorum. Tam istediğim gibi bir hayat yaşıyorsun. Abartmıyorum, bir 18'ime geleyim, ben de her yeri gezeceğim. Ama bir sorun var: Para! Sen paranı kocandan alırsın da, ben ne yapacağım? Nasıl bir işe girsem, gelecekte ne yapsam? Senin yaptığın işte iyi para var mı? Ben de gezi anılarımı anlatsam, olmaz mı? Bu arada Harlem'deki zencilere selam söyle, tamam mı?

CEVAP 5/ TIRTIKLADIĞIM DOĞRU

BAK Burçin. Ben de 69'lu bir kadınım. Aralık tamam mı, her an, duruma göre 70'li olabilirim. Evet haklısın bir kocam var, ama aramızda bir para sorunu yok, yani aynı ortasından itibaren ondan tırtıkladığım doğru. Ama bazen verdiğim de oluyor! Her zaman para değil, şefkat ve sıcaklık da veriyorum! Tam istediğin gibi bir hayat yaşadığımı söylüyorsun, aslında herkes o ya da bu şekilde seçtiği hayatı yaşıyor, ama bunun için de biraz maçiyi sıkmak gerekiyor. Kimse gezdiği için iş sahibi olamıyor, iş sahibi olduktan sonra gezebiliyor. Durumu çok net bir biçimde açıkladığımı zannediyorum. Harlem'deki Siyah'lardan ya da Afro- Amerikan'lardan (böyle de, tamam mı, alınıyorlar!) sana selam getiriyorum.

Haberin Devamı

t E-MAİL 6/ KARATER TESTİ

AYNI anda meydana gelen bu olaylardan hepsine müdahale edeceksin. Ama hangi sırayla? Yapın kişiliğinizi öğrenin: a) Telefon çalıyor. b) Bebek ağlıyor. c) Mutfaktaki çeşme açık kalmış. d) Kapı çalıyor. e) Balkonda çamaşırlar asılı ve şakır şakır yağmur başladı. l Faruk

CEVAP 6/ HADİ ORDAN!

HEMEN yaptım sıralamamı. Şöyleydi arkadaşlar: 1. Bebek ağlıyor. (Herşeyden önemli. Neden ağlasın canım? Gidip bakar insan, nesi var!) 2. Mutfaktaki çeşme açık kalmış. (Evi su basar. Başıma çok geldi. Çok korkarım. Bebeğe baktıktan sonra gidip çeşmeyi kapatırım). 3. Telefon çalıyor. (Hiç dayanamam, hemen bakarım. Telefonsuz nasıl yaşarım bilmiyorum). 4. Kapı çalıyor. (Beklesin. Zaten evime çok fazla insan filan gelmez). 5. Balkondaki çamaşırlar. (Islansalar n'olur? Zaten ıslaktılar! Yıkanır tekrar). Dedim ve neticeyi okuduktan sonra ekledim: Hadi ordan! Çünkü her şık, yaşantımızdaki bir kavramı karşılıyormuş. Bebek, aileymiş. Mutfaktaki çeşme, paraymış. Telefon iş ve kariyermiş. Kapı, dostlar anlamına geliyormuş. Çamaşırlar ise seks! Kavramlara göre asıl sıralamamı veriyorum: Aile ve seks bir numara. Evli bir kadın kocasıyla birlikte olduğuna göre, seksi de aileyi de aynı adamla yaşıyorsun. İş, kariyer ve para iki numara. Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkıyor? Sonra da dostlar geliyor.

Yazarın Tüm Yazıları