Avrupa Merkez Bankası'nın duruşu euro’yu güçlendiriyor

Dün petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen bu yükselişe karşın korunmak amacıyla piyasanın Dolar satışı yapmayarak Euro’nun düşük kaldığını söyledim.

Ancak dün Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra gelen açıklamalarda faizlerin yavaşlayan ekonomik ortamda yüksek tutulmasının nedeninin yükselen enflasyona karşı korunmak olduğunun açıklanmasıyla birlikte AMB’nin şahin duruşu Euro’yu güçlendirdi.
 
Ancak temek ekonomik verilere bakıldığında global ekonomik yavaşlama ihracatla gücünü koruyan, iç piyasasıyla ayakta kalabilen Euro bölgesinin hemen olmasa da çok uzak olmayan bir zaman içinde başını derde sokabilir. Hele faizler yüksekken durumun bu şekilde olması özellikle petrol fiyatlarının yüksek kalmasının devam etmesi durumunda Avrupa’da belirgin kırılmalara neden olabilir. Bu nedenle benim beklentim kısa vadede yükseliş olsa da önümüzdeki haftalarda aşağı yönlü hareket devam edebilir.
 
Bugün içinde 1.5480 önemli bir direnç seviyesi. Piyasa AMB’nin duruşuna tepkisini zaten göstererek piyasa 1.6450’ye kadar geldi. Eğer 15480 kırılırsa gün içinde 1.5530’a kadar çıkar ama çıkış orada sınırlanabilir. Kısaca yatay bir gün geçirebiliriz.
 
Altın karmakarışık
 
Altın fiyatlarının petrol fiyatlarının çok güçlü olduğu bir günde, yukarı yönlü hareketine Dolar’daki düşüşle birlikte başladı. Bunun ardındaki asıl neden her zaman olduğu gibi aslında Avrupa Merkez Bankası ve  İngiltere Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar. Bankaların açık bir şekilde faizleri indirmek istediklerini söylemeleri yükselen enflasyon ortamında altının yükselmesine neden olur ama söylemin aksine faiz indirmeme aslında yakın bir zamanda enerji fiyatlarındaki düşüşün gerçekleşmesinden sonra başlayabileceği anlamına geliyor. Bu durumda da enflasyon azalacağı için altın düşebilir diyeceğiz ama görüldüğü üzere altın üzerindeki belirsizlik sadece ekonomik beklentiler ve merkez bankaların para politikasından dolayı değil aynı zamanda teorik olarak da büyük bir belirsizlik gösteriyor.
 
Bu belirsizlik şuradan belli. Daha önce petrol fiyatları 112 Dolar’ı görerek rekor kırdığında buna bağlı olarak 1030’a yükselen altın fiyatının bugün petrol fiyatı 124 Dolar’ın üzerindeyken ne oldu da  altın fiyatı 900 Dolar’ın altında? Bunun cevabı dediğim gibi faiz politikalarından kaynaklanıyor Merkez Bankaları şahin duruşlarını kesmezse altın fiyatlarının yükselişi yavaş kalır. Bu nedenle aşağı yönlü hareketler için de henüz hazır olunmadığını düşündüğümden bu karma karışık ortamda altın fiyatları yeninden 905 Dolar’a tırmanır ama bu yavaş olur.
 
Rasyonalite kayboldu
 
Dün açıklanan petrol ve petrol ürünü stoklarındaki yükselişe rağmen petrol fiyatları arz sıkıntılarının devam etme beklentisine bağlı olarak yükseldi . Her zamanki gibi petrol fiyatları beklentilere göre yükseldi ama gerçekle göre yükselmeyerek olması gereken primin çok üzerinde kalmaya devam etti. Ayrık petrol fiyatllarının124 Dolar’da olmasının hiç ir şekilde açıklamak mümkün değil zaten bu nedenle de çok ani düşüşler hiç beklenmeyecek sertlikte olabilir ama piyasadaki rasyonalitenin (akılcılığın) bozulması yukarı hareketleri de mümkün kılıyor. O halde biz piyasanın bugün rasyonel mi yoksa akıl dışı mı davranacağını tahmin etmeliyiz. Bu noktada ben her zamanki gibi ekonomik teorilere bağlı kalarak petrol fiyatlarının arz ve talebin aynı şekilde kalmasına, talebin gün geçtikçe yavaşlayan ekonomilere bağlı olarak yavaşlayacağına bağlı olarak düşmesi gerektiğini savunuyorum.
Yazarın Tüm Yazıları