Astım da alerjik hastalıktır

Özellikle bahar aylarında alerji ve astım, kolkola, aramızda dolaşıp sağlımızı tehdit ediyolar.

Böyle bir benzetme yapmamızın önemli bir nedeni var: Astım da bir tür alerjik hastalık. Dünya üzerinde milyonlarca ama milyonlarca kişinin alerji ve de astım sorunu var. Astım, genellikle çocukluk yıllarında ortaya çıkıp, bir ömür boyu kurbanlarını rahat bırakmıyor. Dünyaca ünlü sporcular, sanatçılar arasında astımdan yakınan pek çok kişiye rastlanıyor. Ülkemizde de astımdan söz edilince akla gelen ilk ünlü isim pop sanatçısı Nilüfer oluyor. Kurbanlarına güzelim bahar aylarını zehir eden astımı tanıyalım...

Astım nedir?

Astım, bir alerji türüdür. Alerjiye bağlı olarak solunum yollarının iç zarının şişmesi ve sıkışması sonucunda sık sık tekrarlanan krizlerle kendini belli eder. Krizler, soluduğunuz bir maddeye karşı aşırı duyarlıkla tetiklenir. Örneğin bir polen ya da ev-tozu gibi. Bu durumda, vücut histamin gibi maddeleri salgılar ve solunum yolu şişerek daralır. Astım krizi sırasında solunum yolu çevresindeki kaslar sıklaşır, çeperleri şişer ve sümüksü bir madde salgılanır. Hava kanallarının giderek daralması öksürüklere ve nefes darlığına neden olur.

Astımın belirtileri

Astım uzmanları, astım hastalığının tedavisinde gecikildiği takdirde, sağlık durumunda ciddi sorunlar yaşanabileceğini ve de akciğerlerde giderilmesi imkansız sorunların çıkabileceğini hatırlatıyorlar. Astım belirtileri, öksürük, göğüste sıkışma, solunumda ıslık sesi ve nefes darlığı olarak sıralanıyor.

Eğer bir kimse özellikle geceleri öksürük nöbetleri yüzünden uyumakta zorlanıyorsa, gün içinde klasik astım belirtileri türünden atakları oluyorsa doktora muayene olmalıdır.

Tetikleyicileri iyi tanımak gerekir

Astım hastalarının, krizleri tetikleyen nedenleri çok iyi bilmeleri gerekir.

Soğuk algınlığı, virüs enfeksiyonları, evdeki tozlar, polenler, kediler, köpekler ve diğer kürklü ya da tüylü hayvanlar, kirli hava, ani ısı değişmeleri, egzoz ve sigara dumanı, boyalar, bazı kimyasallar ve hatta parfümlerin kokusu, egzersiz, heyecanlanma, bağırma, gülme tetikleyici olabilir. Hastaların kendi bünyelerini bilerek tetikleyicilerden uzak durması krizleri önleyecektir.

SORULAR-SORUNLAR


Egzemada ne yapılır?

Vücudumun öncelikle kılsız kol içlerinde başlayan irili ufaklı kızarıklıkları önce allerjik bir durum olarak değerlendirip geçmesini bekledim. 25-30 gün geçtiği halde hala devam ettiğini gördüm. Kızarıklıkların geçmesine yakın deride buruşma ve sonrasında pulpul dökülmeler görülüyor. İtalya'da doktora çıktım. Egzama teşhisi kondu. Kızarıklar daha sonra vucudumun diğer bölgelerinde de görülmeye başladı. Bu konunun sebebi, ihtimalleri ve yapılması gerekenleri sutununuzda yazarsanız sevinirim.

M. Cengiz Aydoğdu

Egzema da bir çeşit alerji olarak nitelendirilebilir. Ciltte oluşan bir aşırı duyarlık reaksiyonudur. Genellikle kontakt egzemaları şeklinde kendini gösterir. Bu, cilde temas eden maddelere karşı oluşan aşırı duyarlık tepkisi demektir. Böyle olunca özellikle işyerinizde maruz kaldığınız maddelere dikkat etmenizde yarar var. Ayrıca vücudunuzu yıkamakta kullandığınız sabun da bazen benzer sorunların nedeni olmaktadır. Doktorunuzla görüşerek cildi tahriş etmeyecek bir vücut şampuanı önermesini isteyebilirsiniz.

Bir yandan da günlük yaşantınız sırasında maruz kaldığınız maddelere de dikkat edin. İyi bir gözlemle size hangi maddenin rahatsızlık verdiğini belirleyebilirsiniz. Bu şekilde çözemediğiniz ve verilen ilaçların yararlı sonuç getiremediği hallerde ayrıntılı alerji testlerine ihtiyaç doğabilmektedir.


YARIN SAMSUN'DAYIM Bir süreden beri çeşitli illerde sürdürdüğüm 'Halk Sağlığı

Toplantıları' serisine yarın Samsun'da devam edeceğim. 'Ağrısız Yaşam' konulu bu sohbet Samsun Gazi Belediyesi'nin Gazi Sahnesi'nde saat 14.oo'te başlayacak.
Yazarın Tüm Yazıları