Asbestli sobayla kansere davetiye

ZORUNLU standart oluşturulmadığı için ikisi TSE belgeli toplam 13 firma, ürettiği kömür sobalarında izolasyon malzemesi olarak asbest kullanıyor. Bu sobaları kullanan tüketiciler ise asbestosis denilen akciğer hastalığına yakalanma riskiyle yaşıyor.

ASBEST içerdiği gerekçesiyle Kahraman Sadıkoğlu'nun 2 milyon dolara satın aldığı dünyanın en büyük transatlantiği US America'nın onarımına izin verilmeyen Türkiye'de, zorunlu standart oluşturulmadığı için asbestli sobalarla kansere davetiye çıkarılıyor. İkisi TSE belgeli, toplam 13 firma, ürettiği kömür sobalarının izolasyonunda seramik ve amyant yerine, asbest fitil kullanıyor. Asbestli fitillerde, bu sobalarla ısınanlarda asbestosis denilen akciğer hastalığına yakalanma riski oluşturuyor.

Üreticilerin soba başına maliyetleri 3 milyon lira aşağıya çekme uğruna kullandıkları asbest, kanserojen madde içermesi nedeniyle 15 yıldır Avrupa ve Amerika'da yasak. Türkiye'de de 8 yıldır kullanılmıyor. Buna rağmen, zorunlu standart oluşturulmadığı için toplam 13 firma, kömür sobalarının üretiminde asbest içeren fitilleri kullanıyor.

İHBAR ETTİ

Bu da, ECA marka kömür sobalarının üreticisi Emas'ın ürettikleri sobaların izolasyonunda, kanserojen asbest maddesi kullanan rakip firmaları, Sanayi Bakanlığı ve Türk Standartlar Enstitüsü'ne belgeleriyle birlikte ihbar etmesi üzerine ortaya çıktı. Emas Ürün Geliştirme Müdürü İrfan Yüzbaşıoğlu ve Kalite Güvence Müdürü Şafak Namlı imzasıyla TSE'nin Çayırova'daki Kalite Kampüsü Belgelendirme Müdürlüğü'ne yapılan şikayette, 4900 sayılı soba standardına göre soba imalatında izolasyon maddesi olarak asbestin kullanımının yasak olduğuna dikkat çekiliyor.

KULLANAN FİRMALAR

Şikayette, ‘‘Buna karşın, TSE belgeli Silver markalı sobaları üreten Döküm İş, ile Kurtaran marka sobaların üreticisi Kurtaran Isı adlı firmalar, üretimlerinde, kanserojen madde içeren asbest kullanıyor. Bu iki firmanın yanı sıra Isıtaş, Yıldız, Bekaş, Ender, Ekinci, Kestek, Gülsan ve Komfor adlı katı yakıt sobası üreten firmaların, ürünlerinde de kanserojen madde asbest bulunuyor’’ suçlamasına yer verildi. Rakiplerinin ürettiği sobalarda izolasyon malzemesi olarak kullanılan asbest fitil numunelerinin de belge olarak eklendiği ihbar mektubunda, konunun TSE tarafından araştırılarak, yapılan işlemler hakkında bilgi verilmesi de isteniyor.

KANSER RİSKİ

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın görüştüğü Emas Genel Müdürü Önder Kıratlılar, ‘‘Halk sağlığını hiçe sayarak, Avrupa ve Amerika'nın yanı sıra kullanımı Türkiye'de de yasak olan kanserojen asbest maddesini ürünlerinin izolasyonunda kullanılan rakiplerimizin isimlerini, belgeleriyle TSE ve Bakanlık'a bildirdik. TSE ve Bakanlık, halk sağlığını yakından ilgilendiren bu uygulamayla ilgili gerekli önlemleri mutlaka alacaktır. Böylece, tüketicilerin ısınırken asbestli sobalarla kanser olma riskinin ortadan kaldırılması sağlanacaktır’’ dedi.

Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdür Yardımcısı Tülay Aydın'ın başvurularıyla ilgili bir açıklama yaptığına da dikkat çeken Kıratlılar, ‘‘Tülay Aydın, sorunun 4 bin 900 sayılı soba standardının uygulama zorunluluğu bulunmayan ihtiyari standart olmasından kaynaklandığına değiniyor. Ayrıca, soba imalatında kanserojen madde ihtiva eden asbest kullanımının, tüketici ve çevre sağlığına verdiği zararın yanı sıra, standarda uygun üretim yapan firmalar aleyhine de haksız rekabet oluşturduğunu belirtiyor. Bu nedenle de, 4 bin 900 sayılı standardın zorunlu standartlar kapsamına alınması için gerekli işlemlerin başlatılacağını söylüyor’’ dedi.
Yazarın Tüm Yazıları