Anne babalar bu seriyi okumalı

Bazen çocuğumuz ile ilgili bazı konularda, sorulara verecek cevap bulmakta, ne doğrudur ne yanlıştır karar vermekte zorlanırız.

Bebek beklediğimizi öğrendiğimiz andan itibaren inanılmaz bir bilgi açlığı içinde hissederiz kendimizi. Ailenin küçüklerini ya da arkadaşlarımızın bir iki çocuğunu sevmek, onlarla oyalanabilmek, çocuk bakmak anlamına gelmiyor tabi.

Hamilelikle birlikte kütüphanelerimize yeni bir bölüm eklemek de gerekiyor: Çocuk bakımı, gelişimi...

Bizi neyin beklediğini bilemeyiz. Nasıl bir bebek, nasıl bir çocuk olacak? Kolay uyuyacak mı, yemekte sorun çıkaracak mı? Az mı yiyecek yoksa çok mu? Yatağında uyumayı öğrenecek mi, yoksa her gece yanınıza mı gelecek?

İnanın hepsi değil, ama pek çoğu ortak sorunlar. Bazılarını kolayca halledebiliyoruz. Ama bazılarını halletmekte gerçekten zorlanabiliyoruz. Hep iddia ettiğim bir konu var. Bir şeyi düzene sokmak demek, o hep düzen içinde gidecek demek değil. İlk haftadan beri yatağında uyuyan bebeğiniz, 4-5 yaşından ya da belki 7 yaşından sonra sizinle uyumak isteyebilir. Ya da kıvamında yiyen, sadece acıktığı zaman yemek düşünen incecik bir çocukken, birden sabah kahvaltısında öğle yemeğini soran, ne görürse canı çeken tombik birine dönüşebilir.

O yüzen maalesef çocuk yetiştirirken hiçbir zaman ipleri gevşetemeyeceğiz. Bu aşamada yeri gelmişken, size yeni yayınlanan bir kitap dizisinden bahsetmek istiyorum. 9 ciltlik bu serinin 6 tanesi piyasaya çıktı, 3 tanesi de eylülde çıkacak. Boyut yayın grubunun "Mutlu Aile Seti". Her bir cildin konu başlıkları şöyle:

1. Mutlu Aileler: Aileler günümüzde giderek daha karmaşık bir yapıya bürünüyor. Anne babalar olarak ailenin sorumluluklarını yerine getirmek de giderek zorlaşıyor. Bu kitapla, aileniz için uygulayabileceğiniz pratik yaklaşımlar ile pozitif duygular geliştirme yöntemlerini ve mutluluğu keşfedeceksiniz.

2. Kim Demiş Yaramaz Diye: Çocukların davranışlarının kontrolden çıktığı problemli durumlarda, anne babaların yaşadığı stresi azaltmak için bir rehber niteliğinde olan bu kitap, davranışları anlamanın ve doğru yönlendirmenin yollarını anlatıyor.

3. Sağlıklı ve Mutlu Çocuklar: Çocukları gelecekte sağlıklı ve mutlu birer yetişkin olarak yetiştirmenin on altın kuralı; beslenme, öğrenme, çalışma, uyku, iletişim, disiplin ve sınırlamalar, saygı ve sorumluluk, çocukları güvende tutmak, aile olmak başlıkları üzerine detaylı bilgiler veriliyor

4. Arkadaşım Olur musun: Çocuğunuzun kendine güvenen ve girdiği ortamlarda sevilen biri olması için ipuçları içeren rehber niteliğindeki bu kitapta, özgüvenin doğuştan gelen bir duygu olmadığı ve çocuklara öğretilebileceği anlatılıyor.

5. İyi Uykular: Eğer çocuğunuz uyumak istemiyorsa, onu uyutmaya çalışmak imkansız bir iş gibi görünebilir. Çocuk gelişiminde önemli aşamalardan biri olan uyku alışkanlığının düzenli ve yeterli bir şekilde çocuğa kazandırılması için bilgiler veren kitap, anne ve babaların da hayatını kolaylaştırıyor.

6. Yemiycem İşte: Her anne babanın çocuklarıyla birlikte keyifle yemek yiyebileceğine inanan ve verdiği pratik önerilerle yemek zamanları yaşanan stresi adım adım yok etmenin yollarını anlatan bir kitap.

7. Asi Minikler Evi: Dr. Tanya Byron’un tanınmış TV programındaki gözlem ve öğretilerine dayanan bu kitap, ebeveyn becerilerinin geliştirilmesi, oyun ve ödüllendirmenin gücü, uyku disiplinleri, korkuları anlamak, kontrolsüz davranışların, ağlama krizlerinin uysallaştırılması gibi önemli konular içeriyor.

8. Anne Babaların El Kitabı, Gebelikten 3 Yaşına Kadar: Gebeliğiniz sırasında sağlıklı kalmanızdan doğum hazırlığına, yeni anne baba olmanın getirdiği zorluklar ile başa çıkmaktan çocuğunuzla birlikte geçireceğiniz vakitleri planlamaya kadar pek çok konu.

9. Anne Babaların El Kitabı, Çocukluktan Ergenliğe: Çocuklar büyüdükçe onların yaklaşım gereksinimleri de değişir. Kitap, hırçın bir 3 yaş çocuğu ile duygusal bir ergenin sorunlarını çözerken nelerin farklı ele alınması hakkında bilgiler içeriyor.

0212 444 53 53 numaralı Boyut Yayın Danışma hattını arayarak ya da www.boyut.com.tr/mutluaile adresini tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Çocuğunuzun aşıları tamam mı?

Bebekliklerinde çok sıkı tutuyoruz her şeyi. Ama bir süre sonra bazı konularda ihmalkarlık başlayabiliyor. Aşılardan bahsediyorum. Hemen karnesine ya da notlarınıza bir bakın. Acaba çocuğunuzun aşıları tamam mı?

Çocuklarının sağlığı anne-babalar için her şeyden önce gelir. Onları korumak için çeşitli önlemler alırız. Aşılar bunların başında gelir. En basit tanımıyla aşı; bulaşıcı hastalıklara karşı çocuğunuzu ve ailenizi korumanın en iyi yollarından birisi. Hastalıklara karşı vücudun doğal direncini uyararak ve bağışıklık kazandırarak, başta çocuk felci, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, boğmaca, hepatit A, hepatit B olmak üzere birçok hastalığa karşı korunma sağlar.

Son yıllarda aşı, sağlık gündeminde oldukça önemli bir konuma geldi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölgesi’nin girişimiyle 2005’te "Avrupa Aşılama Haftası" düzenlenmeye başladı. Haftanın teması "Aşılayın, Önleyin, Koruyun" olarak belirlendi. Hükümetler, ilgili kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri, sağlıklı yaşam hakkı için aşıya dair bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarına hız verdi.

Aşılar çocukları ve gençleri hastalıklardan ve birtakım bulaşıcı enfeksiyonların sebep olacağı ölümlerden korur. Çocuğunuzun aşı olmasını izlemek sizin için zor olabilir. Hiç kimsenin artık yakalanmadığı hastalıklar için neden bu kadar çok aşı olması gerektiğini merak edebilirsiniz. Bazı hastalıklar nadir görülüyor olabilir, bu durum hastalığın tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Hastalıklar hala tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir. Aşı olmayı bırakırsak, bu hastalıklar yeniden yaygın hale gelebilir ve birçok çocuğun ölümüne sebep olabilir. Aşılar çocuğunuzun güvenliğini sağlar. Hastalığın önüne geçmek, tedavi etmeye çalışmaktan daha iyidir.

HASTALIKLARI TANIYALIM

6 Suçiçeği

Belirtileri: Tüm vücudu kaplayan özellikle yüz, kafa derisi ve gövde de yoğunlaşan, su toplamış kaşıntılı kabarcıklar ve yüksek ateş.

Nasıl Bulaşır: Öksürük, hapşırma, hastayla temas ve hatta ciltteki yaralarda bulunan suçiçeği mikrobunun havayla yayılmasıyla.

Nelere Yol Açabilir: Hafif geçirilen bir hastalık olduğu düşünülse de ağır seyredebilir ve ciddi başka hastalıklara yol açabilir: Beyin iltihabı, zatürree, deride bakteriyel enfeksiyon ve kanama problemleri gibi. Yaşla birlikte hastalık riski de artar.

6 Hepatit A

Belirtileri: Sarılık, bulantı, yorgunluk, koyu renkli idrar, ateş.

Nasıl Bulaşır: Hijyen koşullarının iyi olmadığı, yeterli temizlik koşullarının sağlanmadığı yiyecek ve içecekler kanalıyla. Çocuklar virüsü alsa da hastalığın klinik belirtilerini göstermeyebilir. Bu çocuklar hastalığın yayılmasına neden olur.

Nelere Yol Açabilir: Sıklıkla kendi kendine geçse de az sayıda hastada ölümle sonuçlanabilir.

6 Hepatit B

Belirtileri: Aşırı yorgunluk, iştah kaybı, eklem ağrıları, göz akında ve ciltte sarılık.

Nasıl Bulaşır: Enfekte bireylerin kan ve vücut sıvılarıyla.

Nelere Yol Açabilir: Hastalık karaciğeri tutsa da diğer organlara da yayılım gösterebilir. Doğumda hepatit B ile enfekte olan bebeklerin yüzde 90’ında kronik hastalık gelişir.

6 Difteri

Belirtileri: Boğaz ve bademcikler üzerinde kalın, gri ve yapışık bir zar oluşur. Diğer belirtiler ateş, boğaz ağrısı ve boyun bölgesinde şişkinlik.

Nasıl Bulaşır: Üst solunum yolunda bulunan mikroplar, öksürükle ağızdan çıkarak bir süre havada asılı kalır. Hastalık, bu mikropların solunmasıyla bulaşır.

Nelere Yol Açabilir: Difterinin oluşturduğu zarın hava yolunu tıkaması, boğucu öksürüklere neden olabilir. Ölümle sonuçlanabilir.

6 Tetanoz

Belirtileri: Şiddetli kas kasılmaları, çene kaslarının kilitlenmesi. Sırt kaslarının şiddetle kasılması nedeniyle sırt yay gibi gerilir. Bu kasılmalara solunum yetmezliği de eklenir.

Nasıl Bulaşır: Mikroplar daha çok doğada özellikle toprakta yaygın olarak bulunur. Vücuda yaralanmalarla girer. Kirli bir göbek bağı veya sünnet yarası, az gelişmiş ülkelerde karşılaşılan tetanoz bulaşma yollarından.

Nelere Yol Açabilir: Ölüm oranı çok yüksektir.

6 Boğmaca

Belirtileri: Çocuklarda genelde hafif üst solunum yolu hastalığı şeklinde başlar.1-4 hafta süreli tipik öksürük krizleri bulunur.

Nasıl bulaşır: Öksürük ve hapşırıkla.

Nelere Yol Açabilir: Zatürreeye bağlı ölümler, ayrıca sinir sisteminde şiddetli problemler görülebilir.

6 Kızamık

Belirtileri: Ateş, burun akıntısı, öksürük, gözde iltihaplanma ile başlar. Bebeklerde ishal görülebilir. Ateş, 39-40 C’ye ulaşır. 2-4 gün sonra ciltte küçük ve kırmızı lekeler ortaya çıkar.

Nasıl bulaşır: Hastanın burun ve boğazından çıkan damlacıklarla. Kızamık geçirmemiş veya aşı yaptırmamış kişilere yüzde 90 geçer.

Nelere yol açabilir: Zatürreeye çevirebilir. Hamile bir kadın kızamığa yakalanırsa bebeğini kaybedebilir, erken doğum yapabilir ya da bebeği düşük kilolu doğabilir.

6 Kabakulak

Belirtileri: Baş ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, kulak ağrısı ve ateş. Sonra yanaktaki tükürük bezlerinin ikisi de şişer ve ağrır.

Nasıl bulaşır: Öksürük ve hapşırıkla.

Nelere yol açabilir: Menenjit, kalıcı sağırlık, testis, pankreas, eklem, yumurtalık ve böbrek iltihabı.

6 Kızamıkçık

Belirtileri: Hafif ateş, genel bir kırıklık,lenf bezlerinde şişme ve cilt lekeleri görülür.Eklem ağrısı veya ilhitaplanması yada göz iltihaplanması görülebilir.

Nasıl bulaşır: Hapşırık ve öksürükle.

Nelere yol açabilir:
Gebeliğin erken döneminde, bebeğin anne karnında ölmesine, düşüğe veya erken doğuma yol açabilir. Eklem ağrısına, eklem iltihabına, beyin iltihabına ve mide ile bağırsaklarda, beyin içinde kanamalara sebep olabilir.

6 Rotavirüs

Belirtileri: Şiddetli ishal, kusma, ateş.

Nasıl bulaşır: Virus günlerce eşyalar üzerinde yaşayabilir. Çocuk kreşleri ve evlerde hızla yayılır. Hijyen ve temizlik koruma sağlamaz.

Nelere Yol açabilir: Şiddetli ishal, kusma ve ateş ciddi sıvı kaybına yol açar hatta ölümle sonuçlanabilir.

Nasıl korunabiliriz: Korunmanın en iyi yolu aşılama.

Kaynak: http://www.asicalismagrubu.org/asi_takvimi.asp
Yazarın Tüm Yazıları