Değerini bulmak

Gençlerbirliği yönetimine önceki yazımda, “Berat Özdemir için transfer teklifi gelirse ne karar verirsiniz” diye sormuş, Murat Cavcav ve arkadaşları için tercihte bulunmanın zor olacağını belirtmiştim. Camiadan farklı tepkiler aldım.

Haberin Devamı

Kısa sürede yaşanan gelişmeler gösteriyor ki konuyla ilgili olarak Beştepe üzerinde yoğunlaşan bir baskı var ve bu iyiden iyiye artıyor.
Yönetimin yerine kendimi koyuyorum, işin içinden çıkmakta zorlanıyorum. Bir tarafta, tüm kulüplerde olduğu gibi Beştepe’de yaşanan büyük bir ekonomik sıkıntı var ve bunun aşılması için mevcut kaynaklara yenilerinin eklenmesi gerekiyor. Bu aşamada en akılcı, en kestirme çözüm yolu, oyuncu satışı gibi duruyor. Buradan elde edilecek gelir, mevcut şartlar nedeniyle, geçmiş dönemlere kıyasla çok daha değerli, geleceğe güvenle bakılması açısından çok daha önemli.
Diğer tarafta, kulübün mali yapısı biraz olsun rahatlasın, hareket alanı genişlesin düşüncesiyle adım atılsa, şu an tehlikeli sularda dolaşan takımın kadro gücünün daha da aşağı çekilmesi gibi büyük bir risk söz konusu. Çarkın en önemli dişlilerinden birinin sökülmesi, telafisi zor sonuçlara yol açabilir.

KATKI SUNACAĞI SÜRE UZUN

Berat, 10 yaşında Beştepe’ye girip, alt yapısından yetiştiği kulübünde basamakları birer birer çıkan, her gün futbolunu geliştiren, olgunlaştıran bir yetenek. Süper Lig deneyimini sürekli yükseltirken, ümit milli takımda da görev alıp, uluslararası alanda kendini gösteriyor. 22 yaşındaki oyuncunun önünde, futbola uzun yıllar hizmet edeceği bir süreç var. Bu özelliklere sahip bir futbolcu, Fenerbahçe, Galatasaray ya da Beşiktaş’ta oynasa, değeri en az 6-7 milyon Avro civarında olurdu diye tahmin ediyorum. Küresel salgının, futbol piyasasına olan olumsuz etkilerini de unutmayalım.
Gençlerbirliği yönetimi, kritik bir yol ayrımında. Alacakları ya da (aldıkları karar) ile atacakları taş ürkütecekleri kurbağaya değmeli. Süreci, iyi düşünmek, iyi hesaplamak, iyi planlamak zorundalar. Sonrasında pişmanlık duymamak, yıpranmamak için dikkatli olmaları gerekiyor. Camiadan gelecek tepkilere de hazırlıklı olmalılar.
Umarım, tüm detaylar masaya yatırılmış, bu işin getirisi-götürüsü, sağlaması iyi yapılmıştır. Sadece kısa vadede günü kurtarmayı değil ilerisini de düşünmeliler. Sırat köprüsünden geçerken, yapılacak hatanın bedelinin ağır olacağı unutulmamalı.
Berat’ı gönderme yönünde karar netlik kazanırsa (öyle olduğu ileri sürülüyor) kimsenin üzerinde tartışma oluşturmayacağı bir gelir elde edilmeli, sözleşmeye sonraki satıştan pay maddesi konulmalı, bunun takipçisi olunmalı ve oyuncunun yeri mutlaka doldurulmalı.
(Not: Bu yazı yayına hazırlandığında, bir Gençlerbirliği kongre üyesi, Berat için kulübün, Trabzonspor ile 2.5 milyon Avro bonservis bedeli + sonraki satışından yüzde 20 pay alınacak şekilde anlaşma sağlandığını ileri sürdü. Bu transferde kulübün 1 milyon Avro’yu peşin, kalan 1.5 milyon Avro’yu da Mayıs ayında tahsil edeceğini iddia etti.)

Yazarın Tüm Yazıları