Abonelik sözleşmesinden cayma bedeli ödemeden cayabilir miyiz?

Teknolojinin her geçen gün hayatımıza dahil olduğu şu günlerde abonelik sözleşmeleri çok daha fazla gündeme gelmekte olup GSM, internet, elektrik, su, doğalgaz, telefon, tv, spor salonu vb. üyelikleri sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Abonelik sözleşmeleri sürekli sözleşmeler olup belirli süreli (süreli yayın, spor salonu üyeliği) ve belirsiz süreli ( elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, tv yayını) olabilir.

Belirli süreli sözleşmeler süresinin sonunda kendiliğinden sonra erer. Fakat taraflar sözleşmeyi zımnen sürdürürse belirsiz süreliye dönüşür. Belirsiz süreli sözleşmeler ise feshi ihbarla her zaman sona erdirebilir.

Uygulamada en çok belirli indirimler karşılığında verilen taahhütlü aboneliklerde mal veya hizmetten memnun kalınmaması, taahhütlerin yerine getirilmemesi ve benzeri sebeplerle taahhüt süresinden önce sözleşmenin sona erdirilmek istenilmesi halinde karşı karşıya kalınan cezai şartlar, cayma bedelleri vb. uyuşmazlıklar mevcuttur.

Abonelik sözleşmesi bir mal veya hizmeti belirli aralıklarla edinmeyi sağlayan sözleşmeler olup yazılı veya mesafeli olarak kurulan bu sözleşmelerin bir nüshasının kağıt üzerinde veya kalıcı veri sağlayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunludur.

Haberin Devamı

Şekle aykırı yapılan sözleşmelerin sonucu geçersizlik olacak olup geçersizliğin tüketicinin aleyhine ileri sürülememesi kanun gereğidir. Bilakis aksi hakkın kötüye kullanılması teşkil edecektir.

Tüketici Kanunu’nda abonelik sözleşmesinde süre 1 yılla sınırlandırılmış olup tüketiciye bildirilmeden taahhüt uzatılamaz. 1 yıldan uzun süreli sözleşmelerde tüketici cezai şart, tazminat ve benzeri adlarla herhangi bir ödemede bulunmaksızın sözleşmeyi feshedebilir. Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin fesih talebini, bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç yedi gün içerisinde yerine getirmekle yükümlüdür. Bu sürelerin bitiminden itibaren mal veya hizmetten yararlanmış olsa dahi, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez.

1 yıl ve daha kısa süreli sözleşmelerde ise feshe ilişkin gerekçelerin her olay özelinde değerlendirilmesi, feshin haklılığının araştırılması gerekecektir. Örneğin; tüketicinin yerleşim yerinin değişmesi ve hizmetin tüketiciye yeni yerleşim yerinde aynı nitelikte sunulmasının fiilen imkansız olması durumunda, tüketici cezai şart ödemeksizin taahhütlü aboneliğini feshedebilecektir.

Yazarın Tüm Yazıları