İlker Günyeli
İlker Günyeli
İlker Günyeli

Emzirirken sütün rengi ve miktarı değişir mi?

Doğum sonrası emzirirken sütün renginin ve miktarının değişmesi normaldir.

Haberin Devamı

Doğum sonrası emzirirken sütün renginin ve miktarının değişmesi normaldir. Hangi dönemde sütün rengi ve miktarı nasıl oluyor inceleyelim.

Doğumdan Hemen Sonra

Sütünüzün rengi sarımsı ya da altın sarısı iken, süt miktarı az ancak bebeğinizi koruyacak antikorlardan zengin durumdadır. Bu dönemde yorgun ve heyecanlı olabilirsiniz ama dinlenirken bebeğinizi beslemek için en uygun zamanın bu olduğunu unutmayın. Bebeğiniz bu anlarda uyanıktır ve emme arzusu en güçlüdür.

İlk 12-24 Saat İçinde Emzirme

Bebeğiniz her emzirmede bir çay kaşığı süt içer. Sütünüzü göremezsiniz ama bebeğiniz için tüm gerekenleri içerdiğinden emin olabilirsiniz.

Bu saatler içinde dinlenmeye devam edin ve bebeğinizi tanıyın. Emzirirken başlangıçta biraz hassasiyet hissedebilirsiniz ama canınız acıyor ise mutlaka doktorunuza danışın.

Haberin Devamı

Bazı bebekler bu dönemde derin uykuda olabilirler. Doğum eylemi bebeği yorar, bazen anestezik maddelerin etkisi olur ve ilk emzirmede kavrama zor olabilir. Bebeğiniz uyandığında güçlü bir emme arzusu olacaktır bu anı değerlendirin. Pek çok bebek, emerken durur ve sonra tekrar emer.

2-5. Günlerde Sütün Rengi ve Miktarı

Sütünüz artarak gelmeye devam edecektir. Mavimsi beyaz görünümdedir. Bazen kolosturum rengi 1-2 hafta devam edebilir.

Göğüsleriniz sütle doludur ve akabilir. Kullan-at petleri tercih edebilirsiniz. Eğer göğüsleriniz çok dolu ise emzirmeye başlamadan önce biraz elle sağarak areolayı yumuşatın ve bebeğin daha rahat kavramasını sağlayın. Emzirme sonrası soğuk uygulama ve sık emzirme şişliği azaltır.

Bebeğiniz 24 saatte 8-12 kez beslenebilir. Midesi küçük olduğu için sık beslenmesi normaldir. Emzirme sıklığı bir şemaya bağlı kalmamalıdır. Bebeğiniz 1-2 saatte bir emmek isterse bile normaldir. Bir seferde sadece bir memeyi alması iyidir. Arkadaki yağlı sütü aldığında sık beslenmek istemeyecektir. Doğumdan sonra bebeğiniz %5-10 kilo kaybedebilir, bu kaybı 10-15 gün içerisinde geri alacaktır.

İlk 4-6 Hafta Sütünüz Ne Durumda?

Sütünüz giderek mavimsi beyaz renge döner. Emzirmenin sonuna doğru yağlı süt geleceği için kremsi beyaz olur. Yenilen içilen gıdalar sütün rengini değiştirebilir.

Haberin Devamı

Emzirdikçe göğüsleriniz ilk günlerdeki dolgunluğunu kaybeder ve yumuşar, kendiliğinden akması azalır ancak üzülmeyin sütünüz hala oradadır.

Bebeğiniz emmeyi öğrenmiştir ve daha iyi emer. Midesi biraz daha büyümüştür ve daha çok süt alır. Beslenme daha az zaman alır ve aralıkları uzar. Pek çok bebek sık emmek ister çünkü bu bebeği rahatlatır ve size yakın olmak hoşuna gider.

Yrd. Doç. Dr. İlker Günyeli