Ameliyat olacaksanız sigarayı bırakın

Ameliyat olacak hastaların iyi değerlendirilmesinin, gerek operasyon gerekse iyileşme süreci üzerinde doğrudan etkisi var.

Acil ameliyatlarda buna zaman olmayabilir. Ancak planlı ameliyatlarda hastayla ilgili birçok faktör gözden geçirildikten sonra ameliyata geçiliyor.

n Operasyonu hangi durumlar tehlikeye sokabilir?

- Eğer hastanın oynak yüksek tansiyonu, düzene girmemiş şeker hastalığı varsa, bulgu vermesine (örn. göğüs ağrısı olmasına) rağmen kalp damarları tetkik edilmemişse, ameliyat tehlikeli olabilir. Ayrıca kişi sıkı sigara içicisiyse operasyondan en az 15-20 gün önce sigarayı kesmemişse, vücudun ameliyatla ilgili ya da herhangi bir bölgesinde enfeksiyon varsa, ateşi yüksekse sıkıntı yaşanabilir.

n Ameliyattan önce aspirin içilmesi olumsuz etki yapar mı?

- Planlanan operasyondan bir gün önce alınan kan sulandırıcılar (aspirin vb.), kişinin ameliyatını geciktirebilir. Eğer bu durum dikkate alınmaz ise ameliyat sırası veya sonrasında kanama artacaktır.

n Akciğer hastaları operasyona nasıl hazırlanmalı?

- Akciğer hastalıkları ve şikayetleri anestezinin doğrudan akciğerle alakalı olması nedeniyle operasyon öncesi değerlendirmede çok önem taşır. Bu değerlendirme, şikayeti bulunmayan insanlarda basit bir fizik muayene ve akciğer filmiyle yapılır. Eğer kişinin öksürüğü varsa ve nefes darlığı oluyorsa mutlak akciğer kapasitesi ölçümleri ve kandaki gaz değişimlerine yani oksijen, karbondioksit miktarlarına bakılmalıdır. Saptanan akciğer enfeksiyonları (bu zatürree veya enfeksiyonlu bronşit olabilir), ameliyatın ertelenmesi anlamına gelir.

n KOAH hastalarında nelere dikkat edilmelidir?

- KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) yani kronik bronşit amfizemi hastaları, akciğerlerini iyi temizleyemez ve solunumları yüzeyseldir. Balgamları akciğerden iyi atamadıkları için ameliyat sonrası onları atelektazi denilen akciğerin bir bölümünün işlev dışı kalması bekler. Bu durum ileri nefes darlıklarına ve zatürreelere neden olabilir. Bu hastalarda karın bölgesine uygulanacak endoskopik, yani açık olmayan operasyonlarda sorun çıkma olasılığı daha fazladır. KOAH hastalarının ameliyat öncesi tedavileri çok iyi yapılıp sonrasında mutlaka solunum fizyoterapisi uygulanmalıdır.

n Emboliye (pıhtı atması) karşı ne yapılmalıdır?

- Yaşlı, damar tıkanıklığı olan hastalar operasyon sonrasında uzun süre yatacaklarsa mutlaka akciğer damarlarının pıhtı atmaması, yani embolileri engellemek için koruyucu tedavi almalılar.

n Sigara içen akciğer hastaları operasyona nasıl hazırlanmalı?

- Operasyonların bir kısmı da direkt akciğer için yapılmaktadır (örneğin; akciğer kanseri ameliyatları). Sigara içenlerin değerlendirmesi daha detaylı yapılır. Kişilerin genel performansları ve akciğer kapasiteleri değişik testlerle saptanır ve sigara bıraktırılır. Solunum kapasitesini artırıcı egzersizler yaptırılır. En basit yöntem balon şişirtmektir. Bu uygulama kapasiteyi arttırdığı gibi, balgamları da harekete geçirir. Bol sıvı almaları da tavsiye edilir.
Yazarın Tüm Yazıları