Almanya başı çekiyor

Almanya Türkler’in yurtdışında en çok seyahat ettikleri ülke. Geçtiğimiz yıl yurtdışına çıkan Türklerin neredeyse 3’te biri Almanya’ya gitti. Neden derseniz... Cevap, Almanya’nın başarılı tanıtım politikası.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Doğu Almanya’da yollara vurup gezdiğim birkaç bölgeden bahsetmiştim. Malum, sırf gezdiğim yerleri yazmakla yetinemiyor, hafiften işin istatistiğine girmeyi seviyorum.
Biraz da bilgilenmek adına birkaç rakam paylaşmakta fayda var.
Almanya açık ara farkla Türkler’in yurtdışında en çok seyahat ettikleri ülke.
2010’da yapılan toplam 4,9 milyon yurtdışı seyahatin 1,5 milyonu Almanya’ya yapıldı. Bu, yüzde 30’luk bir pazar payı demek. Bir önceki yılla kıyaslandığında Türkler’in Almanya’ya seyahatinde yüzde 18’lik bir artış söz konusu. Bunların yüzde 57’si tatil amaçlı giderken, diğerleri iş amaçlı ve küçük bir kısmı da akraba ve eş-dost ziyareti nedenli.
En önemli seyahat destinasyonlarında Bavyera’yı Kuzey-Ren Vestfalya, Hessen, Baden-Württemberg ve Berlin izliyor.
Türk turistler bu ülkede ortalama 9 gün kalıyor, seyahat başına da ortalama 1,223 euro bir bütçe ayırıyorlar.

Haberin Devamı

Türkiye’ye özel ilgi

Almanya Türkiye’den nasıl bu kadar çok turist çekiyor derseniz...
Bizim de örnek alabileceğimiz bir sistemle çalışıyorlar. Almanya’nın Turizm Bakanlığı yok. Finansal desteğini devletten alan Almanya Ulusal Turizm Konseyi adlı kuruluş 60 yıldır ülkenin yurtdışındaki tanıtımını ve pazarlamasını üstleniyor, Destinasyon Almanya markasının dünya çapında farkındalığını artırmaya çalışıyor.
Merkezleri Frankfurt’ta ve 29 ülkede temsilcilikleri var. Bunlar dışında üç ülke seçmişler, buralarda da basın çalışması yürütüyorlar. Bunlar, daha fazla turist potansiyeli barındırdığını düşündükleri ülkeler: Türkiye, Güney Afrika ve Litvanya. Türkiye’nin büyüyen bir pazar olduğunu gördüler ve 2006’da bu çalışmaya başladılar.

150 tatil rotası

Almanya her yıl yurtdışı tanıtımı kapsamında bir gezi teması belirliyor.
Daha önceki temalardan örnek verecek olursak: Karaorman’da yapılan Şarap Yolu, Peynir Yolu, Baltık kıyılarındaki gotik yapıların gezildiği Gotik Yolu, şatoların ziyaret edildiği Romantik Tur...
Bu yılın teması İş Ülkesi olarak Almanya idi. Benim geçen hafta katıldığım rota ise Almanya’nın Sarayları oldu. Aynı zamanda bu ülkede icat edilen otomobilin 125’inci yılı olduğu için otomobille ilgili rotalar da mevcuttu.
Almanya’da toplam 150 tane tatil rotası var.
Tabii bu tanıtım yükünü Almanya Ulusal Turizm Konseyi kendi başına sırtlamıyor. Bu kuruluşun aynı zamanda partnerleri var. Bir kere Almanya’nın 16 eyaleti, Lufthansa Havayolları, Sanayi ve Ticaret Odası ile otel zincirleri.... Buna ek olarak her sene tamamen Almanya’yı tanıtan GTM adlı bir fuar yapılıyor.

Haberin Devamı

Şiddete karşı kostümler

Türkan Şoray’ın “Küstüm Çiçeği” filminde giydiği yeşil, ipek takım elbisesini, Huysuz Virjin “Huysuz’la Görücü Usulü” programı için elleriyle diktiği kostümünü, Ebru Gündeş’in yeni albümünün ilk konserinde giydiği 5 kıyafetini, Emel Sayın’ın “Devlerin Büyük Buluşması” projesinde giydiği mercan rengi tuvaletini, Sibel Can’ın Altın Kelebek 2011 Ödül Töreni ve 41. yaş gününde giydiği kostümünü, Hülya Avşar’ın konserlerinde giydiği iki elbisesini ve daha birçok ünlünün özel anılarını taşıyan kıyafetlerini www.modaset.com’dan satın alma
şansınız var.
Bunları aynı zamanda İstanbul Kozyatağı’ndaki Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi’nde 25 Eylül’e kadar “Kostümlerle El Ele” sergisinde görmeniz de mümkün. Paralar birilerinin cebine değil, Hürriyet Aile İçi Şiddete Son kampanyası kapsamında 7 gün 24 saat hizmet veren Acil Yardım Hattı’na aktarılmak üzere Aralık Derneği’ne bağışlanacak. Bilginize...

Yazarın Tüm Yazıları