Varis nedir, ortaya çıkışı engellenebilir mi?

Varis çeşitli nedenlerden dolayı, kan dolaşımının duraksaması ve bu durumun damarları deforme etmesiyle oluşur. Kılcal damar genişlemeleri ya da varisler, kan dolaşımındaki aksamadan kaynaklanırlar. Bunlar, tıptaki adıyla “ven”ler, kanı kalbe taşıyan kan damarlarıdır. Kalbe gittiğine göre, kanın akış yönü yukarı doğru olmalıdır.

Haberin Devamı

Yerçekimine rağmen ilerleyen bu dolaşım, bacaklardaki kas hareketleri ve damar içindeki kapakçıkların faaliyetiyle mümkün olur. Çeşitli sebeplerden dolayı bu kapakçıklar yetersiz hale gelebilir veya kaslar zayıflayabilir. Bu durumda yukarı doğru yol alamayan kan, bacaklardaki, ayak bileklerindeki ve ayaklardaki yüzeysel damarlarda birikir ve damarlar genişler. Deriden fırlayacakmış gibi duran o kıvrımlı, şişkin veya örümceksi görüntüdeki kılcal damar çatlamaları işte böyle meydana gelir.Tromboflebit olabilir!

Varis ve kılcal damar genişlemeleri gittikçe daha yaygın bir soruna dönüşmektedir. Belli bir yaştan sonra ve özellikle 65 yaşını geçen insanların yüzde 75’i gibi bir çoğunluğunda, varis neredeyse kaçınılmaz olarak ortaya çıkmaktadır. Genelde fazla bir sıkıntı yarattığı söylenemez. Ancak nadiren de olsa bu damarlar kızarır, şişer, hassaslaşır ve sonuçta “tromboflebit” denilen bir damar iltihabına dönüşür. Böyle belirtiler görüldüğünde, gecikmeden doktora başvurmak gerekir.

Haberin Devamı

VARİSLERİ DAVET EDEN KOŞULLAR

Varisler kadınlarda da, erkeklerde de oluşabilir. Ancak kadınlar bu konuda biraz daha şanssızdır. Bunun nedeni de esas olarak hormon farklılıklarıdır. Özellikle doğum kontrol hapları ve menopoz tedavisi, varislerin çoğalmasında etkili olur.

Kadınlar açısından diğer bir nedense hamileliktir. Karnın büyümesi ve vücut ağırlığının artması, kanın bacaklardan yukarı doğru hareketini güçleştirir. Bu da zaten varislerin başlıca nedenidir.

Vücutta fazla olan her kilo, bacakların taşıması gereken yükü artırır. Bu açıdan aşırı kilolu insanlar, kadın-erkek farkı olmaksızın varise yatkın olurlar. Şişmanlık tablosu ortaya çıktığında, dolaşım bozukluğu, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp rahatsızlıklarının her biri diğerini tetiklemeye hazırdır. Bu arada varislerin oluşması işten bile değildir.

Uzun sürelerle ayakta durmak, ister alışkanlık ister zorunluluk olsun, varis olasılığını artırır. Sürekli ayakta dikilmek bir yaşam tarzına dönüştüğünde, kan dolaşımı yerçekimine yenik düşer.

Yüksek topuklu ayakkabılar baldırlardaki kasları sıkıştırır. Bu durum kan dolaşımını güçleştirir ve varis riskini artırır.

Haberin Devamı

Bazen dar giysiler, özellikle dar pantolonlar ve sıkı çoraplar, kan dolaşımını zorlar ve varislere neden olabilir.

Kalıtım bu konuda da kendini gösterir. Ailede varis geleneği varsa, olasılık yükselir.

Bazı durumlarda bir sivilcenin sıkılması veya bir çarpma sonucunda da telenjektazi oluşabilir. Sivilce sıkılırken, küçük kılcal damarlar zedelenebilir ve çatlayabilir.

Kılcal damar genişlemesi bazen yüzde de olabilir. Bu durum özellikle beyaz tenli insanlarda görülür. Sorumlusu genellikle aşırı güneşlenmedir.

Alkol bağımlılarında ve çok baharat tüketen kişilerde kılcal damarlar genişler.

Kortizonlu kremlerin uzun süre kullanılması da varislere neden olabilir.

Haberin Devamı

Gelecek haftaki yazımızda tedavi yöntemine değineceğiz, iyi yıllar dilerim...

Yazarın Tüm Yazıları