Benimle oynar mısın?

Çocukken sormaya en çok çekindiğimiz, o ilk soru: “Benimle oynar mısın?” Aslında güzel devam etse de her seferinde tekrar tekrar bizi kıvrandıran mesele…

Haberin Devamı

Sahi neden bu kadar çekinirdik? Oyun gruplarına dahil olmak neden bu kadar zordu? Arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde zor da olsa kurulan bu cümleden sonra zaman su gibi akar, bütün gün beraber geçirilse dahi yeterli olmazdı. Şimdilerde ise sokakta oyun oynamak, komşu gezmeleri, akşam oturmaları nerdeyse yok denecek kadar az hayatımızda. Yerini tek seferlik tanıştığımız insanlarla dolu oyun parkları, alışveriş merkezleri veya evde çocuklar için anne babanın kurduğu oyunlar aldı.

Benimle oynar mısın

Evde etkinlik ve oyun iyi güzel de bu çocuklar kimseyi görmeden kimseyle iletişime geçmeden sadece çizgi film kahramanlarından bahseder hale geldiler. Çünkü onların hayatında sadece tek başlarına oynadıkları oyun ve oyuncaklar var, bebeklerini bile birbiri ile konuştururken ikisi adına da konuşup cevap veriyorlar çünkü onlarla olan ikinci bir oyun arkadaşı yok. Bazen aynı ortama girseler bile birkaç dakika sonra herkes eline farklı bir oyuncak alıp bir köşeye geçiveriyor. Dolayısıyla bu çocukları bir araya getirmek biz anne babalara kalıyor.

Haberin Devamı

ANNE BABALARA DÜŞEN GÖREVLER

Benimle oynar mısın

Oyuncak seçimine dikkat: Aslında sorun nerdeyse çözüm de orada oluyor, yani oyuncak seçimimizde… Şiddet eğilimi olmasın diye şiddet içeren oyuncaklardan uzak durmalı ya da korkutucu karakterler veya zarar görebileceği oyuncaklar seçmemeliyiz.

Benimle oynar mısın

Çocukların dünyasını iyi tanıyın: Neyi yapmamamız gerektiğini iyi biliyoruz ama “Neyi yaparsak daha iyi olur?” sorusuna cevap bulmakta zorlanıyoruz. Eğer daha sosyal, iletişimi kuvvetli, duygularının farkında olan ve güzel bir benlik imajına sahip, arkadaşlık ilişkileri yolunda çocuklar yetiştirmek istiyorsak onların dünyasını iyi tanımalı ve o dünyayı iyi kavramlarla beslemeliyiz.

Haberin Devamı

Benimle oynar mısın

Oyuncaklar sevgi ve arkadaşlık aşılamalı: Çocukların dünyasını girerken sevgiyi, arkadaşlığı, dürüstlüğü, iyiliği ve zaman zaman cömert olabilmeyi onlara öğretecek ve bu davranışlarının devam etmesini sağlayabilecek oyun ve oyuncaklara yöneltmekte fayda var. Hatta bunu kendi sosyal çevresindeki arkadaşları ile beraber yapabileceği, birlikte hareket edebilecekleri oyunlar kurup, grup olarak veya ikili halde pozitif bir sinerji oluşturmalarına destek verebiliriz.

Benimle oynar mısın

Grup oyunlarına yöneltin: Pozitif imajların yer aldığı, sevgi, saygı ve içtenliğin vurgulandığı ve arkadaşlık ilişkilerinin önemsendiği grup oyunlarını tercih etmeliyiz.

OYUNCAKLAR ARKADAŞLIK İLİŞKİSİNE KATKISI

Oyuncaklar, kendi içinde oluşturduğu kurallar sayesinde çocuklarımızı hem sosyal ortamlarda daha yeterli ve öz güvenli yapar hem de arkadaşlık ilişkilerinin oluşturulması ve korunmasına katkı sağlar.

Yazarın Tüm Yazıları