"Senin hastalığın psikolojik"

Sizin de sürekli geçmeyen yorgunluk, uykusuzluk, vücut ağrısı gibi problemleriniz mi var?

Haberin Devamı

Hastalarımın herhalde en fazla nefret ettiği laf bu olmalı diye düşünüyorum. Bir takım fiziksel şikayetler ile doktora gidip doktorların bir şey bulamadıkları durumda “senin bir hastalığın yok, senin hastalığın psikolojik “ demeleri durumunda çok tepki veriyorlar. Nesi psikolojik ben bunları yaşıyorum, ne yani uyduruyor muyum diyerek tepki veriyorlar. Tabii ki hiç biri uydurmuyor. Ama aslında doktorların demek istediği şu “sizin rahatsızlığınızın nedeni psikolojik “

Hastalığın nedeni psikolojik demek ne demek diye bakarsak bir takım ruhsal sıkıntılar sonucunda bedenimizde duyduğumuz ağrı, acı ve rahatsızlıklar psikolojik kökenli olarak nitelendirilmektedir. Bu hastalıklarda belirgin bir fiziksel bulgu saptanmamakta , yapılan laboratuar incelemeleri ve hatta MR çekimlerinde bir patoloji saptanmamaktadır. Böyle bir durumda ise psikolojik nedenlerin bu rahatsızlığa neden olduğuna inanılmaktadır.

Haberin Devamı

Örnek vermek gerekirse baş ağrılarının nerdeyse çoğunluğunu oluşturan gerilim baş ağrılarında herhangi bir fiziksel etken bulunmamaktadır. Ancak gerginlik ve stres sonucu oluştuğuna inanılan bu hastalık kişinin psikolojik olarak tedavi edilmesi ile geçmekte ve yıllarca süren baş ağrıları ortadan kalkmaktadır.

Aynı durum sürekli geçmeyen yorgunluk, uykusuzluk, vücut ağrıları içinde geçerli olmaktadır. Sonuçta bütün bunlar nedenin fizyolojik bir etkene bağlı olmadığı ama kişinin bir takım ruhsal problemler sonucu yaşadıkları hastalıklardır. Gerek terapiler gerekse ihtiyaç duyulduğu durumlarda kullanılan ilaçlar ile tedavi olup ortadan kalkmaktadır. Sonuç olarak doktorlara kızmaya gerek yok onların anlatmak istedikleri sadece bu. Tabii bazen bunu söyleyip hastaları bıraktıkları zaman hastalarda benim durumum psikolojikmiş deyip gezmekte ve nasıl yardım alacaklarını bilemedikleri için bu rahatsızlığı yaşamaya devam etmektedirler. Böyle durumlarda yapılması gereken en iyi davranış bir psikiyatriste ve psikoloğa başvurmaktır. 

Yazarın Tüm Yazıları