Salgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukBedenimizi kışa hazırladığımız sonbahar, yorgunluk ve halsizlik gibi rahatsızlıklarla sıklıkla karşılaşılan bir mevsim. Sonbahar aylarındaki kronik yorgunluğun depresyona dönüşmemesi için kullanabilecek en önemli savunma silahının sağlıklı beslenme olduğunu söyleyen Diyetisyen M. Berrin Ak, bu dönemde tüketilmesi gereken besinlere dikkat çekti.
#BeslenmeZaman zaman hepimizin kendimizi yorgun hissetmemiz normaldir. Ancak bazı kişilerde yorgunluk kronik hale gelir ve bulantı, kusma, halsizlik, psikolojik sorunlar ya da sık sık hasta olma eğilimi gibi sonuçları da beraberinde getirir. Tıpta bu durumun ‘kronik yorgunluk sendromu’ olarak isimlendirildiğini belirten Dr. Sinan Akkurt, böyle hallerde yorgunlukla mücadele etmek için dinlenmekten daha fazlasını yapmanın, mutlaka bir hekime danışmanın uygun olacağının altını çizdi.
#Kronik YorgunlukKronik yorgunluk, son dönemlerin en yaygın hastalıklarından biri. Saatlerce dinlenmiş olmak, hiçbir şey yapmazken bile sürekli aynı duyguyu hissetmek üstelik aylarca… Kimileri için çok tanıdık olan bu durum bazıları için tembellik olarak yorumlansa da bu tablo kronik yorgunluk sendromundan başkası değildir. İç hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, modern çağın yeni hastalığı kronik yorgunluk sendromunu anlattı. İşte kronik yorgunluğun belirtileri ve tedavisi...
#Kronik Yorgunluk6 aydan uzun süren şiddetli yorgunluk hissi, kas ağrıları, aşırı uzamış bitkinlik ve hastalık, hafıza ve konsantrasyonda bozulma gibi şikayetleriniz varsa siz de kronik yorgunluk sendromuna sahip olabilirsiniz. Geçen hafta intihar eden Gaziantepsporlu Çek milli futbolcu Frantisek Rajtoral’nin kronik yorgunluk sendromundan muzdarip olduğunun öğrenilmesinden sonra gözler yine kronik yorgunluk sendromuna çevrildi. Sendrom, başta çalışanlar olmak üzere pek çok kişiyi etkiliyor. Kronik yorgunluk yaşayan 5 kişiden 4’ü ise kadın. En çok etkilenen meslek grupları bankacılık, borsa, muhasebe çalışanları. DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden uzman klinik psikolog Zeynep Zat sorularımıza cevap verdi.
#Kronik YorgunlukTALATPAŞA Tıp Laboratuvarları biyokimya uzmanı Prof. Dr. Ahmet Var, ülkemizde görülme sıklığı yüzde 75-90’lara varan D vitamini eksikliğinin dikkate alınması gereken bir rahatsızlık olduğunu belirtti. Prof. Dr. Ahmet Var, başta kemik sağlığı olmak üzere vücutta çok farklı işlevlerde kullanılan D vitaminin eksik olmasının en sık kronik yorgunluk, halsizlik, kemik-eklem ağrıları, depresyon gibi belirtilerle kendini gösterdiğini de ifade etti. Prof. Dr.Var, D vitamini eksikliğinde risk grubu içinde başta bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar, hamileler ve emziren anneler, yaşlılar, obezler, koyu ten rengine sahip olanlar ve kapalı ortamda çalışanlar olduğunu dile getirdi.
#1Diyetisyen Metin Bodur, her sabah elinizi yüzünüzü yıkarken içine hiç bir şey katılmamış iki bardak su içilmesini önerdi. Bodur, “Her öğlen ve akşam yemeği öncesinde ve sonrasında bir bardak su için ve her gece yatağa gitmeden önce bir bardak daha su için. Bu kesinlikle içilmesi zorunlu olan sudur. Onun dışında aralarda bol bol su için” dedi.Diyetisyen Metin Bodur, yetişkin bir insan vücudunun yüzde 65–70’inin sudan oluştuğunu belirterek, suyun insan vücudu için çok önemli olduğunu hatırlattı.
#1EKOL Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Güneş, dahiliye kliniğinde sık karşılaşılan şikayetlerden birinin halsizlik, kişide enerji azlığı, tükenmişlik hissi ve fazladan yorgunluk hissetme olduğunu belirterek, “Aktivite sonrası veya yeterli dinlenememeyle gelişen enerjisiz hissetme durumu yorgunluk olup çoğu zaman fazladan dinlenme veya uyku ile düzelir.
#1