Erken Boşalma Psikolojik midir?

Erken boşalma problemi ülkemizde çok sık gördüğümüz bir problem. İşin daha kötüsü birçok erkek bunun tedavisi mümkün olmayan ve kendilerine ait bir durum olduğunu düşünerek yardım almamakta, bu nedenle cinsel yaşamında sorunlar yaşamaktadır.

Haberin Devamı

Erken boşalma problemi ülkemizde çok sık rastladığımız bir problem olarak karşımıza çıkıyor. İşin en ilginç tarafı ise birçok erkek bunun tedavisi mümkün olmayan ve  kendilerine ait bir durum olduğunu düşünerek yardım almamakta, bu nedenle cinsel yaşamında sorunlar yaşamaktadır.

Gerek kendisi erken boşalma nedeniyle sıkıntı yaşamakta gerekse partneri onunla bu kadar çabuk boşaldığı için beraber olmak istememektedir.

Erken boşalma durumu eşlik eden sertleşme sorunu ile birlikte yaşanmıyorsa, yani sertleşiyor ama devam edemeden erken boşalma sorunu yaşanıyorsa bu durum %90 ın üstünde psikolojik nedenlidir. Eğer fiziksel bir neden olsa sertleşme olmayacak ya da az olacaktır.

Erken boşalmanın psikolojik nedenleri arasında en fazla rastlanan etken erkeğin heyecanını yenememesi cinsel ilişki başladıktan sonra heyecanına engel olamayarak boşalmasıdır . Özellikle mastürbasyon alışkanlığı olan erkeklerde bu durum daha çok ortaya çıkmakta, cinsel ilişki esnasında çok kısa sürede boşalmakta ve böylelikle cinsel ilişkiyi sonlandırmaktadır.

Haberin Devamı

İkinci önemli etken ise "performans anksiyetesi" olarak nitelendirdiğimiz başarısız olma ve mahçup olma korkusudur. Erkek ilk kez beraber olduğu insanla bunu yaşayabildiği gibi, devam eden senelerde eşi ya da partneri ile zaten bu durum değişmiyor diyerek düzeltme için yardım almadan cinsel hayatını erken boşalarak sürdürmektedir. Erken boşalma bir süre sonra eşi ya da partneri tarafından da kabullenilmekte "Artık bir an önce olsun bitsin" denilerek cinsel ilişki çabucak biten bir durum olarak yaşanmaktadır.

Üçüncü etken ise kadın ve erkeğin iyi gitmeyen beraberliğinin cinsel hayata yansıması, kadının bu işi görev olarak yapması ve erkeğinde bir an önce yaşayıp bitirmesi için erken boşalmayı bir yerde desteklemesidir. Böyle baktığımızda erken boşalma bir yerde kötü giden bir beraberliğin dışarı yansıması olarak nitelendirebilinir. Böyle bir sorunun yaşandığı durumlarda birlikteliğin gözden geçirilmesi gerekir.

Erkeğin normal boşalması, istediği zaman boşalması hatta kendi isteği ile boşalmamasıdır. Çin öğretileri bu fikri desteklemekte ve erkek defalarca beraber olduğu halde boşalmaması yönünde telkin edilmektedir. Ancak buna sıklıkla başvurulması halinde prostat şikayetleri ortaya çıkmakta ve ağrılar oluşmaktadır.

Haberin Devamı

Sonuç olarak erken boşalma psikolojik bir etken olup sadece erkeklerin değil onlarla beraber olan kadınlarında cinsel yaşamını da olumsuz etkilemektedir.

Bu durumun ortadan kaldırılması için erkeğin kendini kontrol etmeye gayret etmesi, ancak başaramadığı zaman mutlaka bir psikiyatrik ya da psikolojik yardım alması gerekir. Bu durum kendi kendine geçmediği gibi giderek alışkanlık haline geldiği için tedaviyi güçleştirmekte, "Ben bundan kurtulamayacağım" inancını yaşatmaktadır.

Erken boşalma tedavisi çok kısa süreli bir tedavi olup, istekli ve uyumlu çiftlerde yüzde yüze yakın başarı sağlamaktadır. Tedavi sonrası cinsel hayat normale döner. 

Yazarın Tüm Yazıları