Doktor ilaç yazıp gönderdi

Hiçbir ruhsal sorun kişinin yaşamından ve insan ilişkilerinden bağımsız değildir.

Haberin Devamı

Tıbbın diğer dallarından çok daha büyük oranda psikiyatride danışanın doktoruna güvenmesi gerekir ve bu, tedavinin olmazsa olmazıdır.

Sadece şikayetleri irdelemek, “Moralim bozuk” ya da “Uykum bozuk, öfkeliyim” şikayetleri olduğunda “Alın bunu kullanın” diyerek ilaç önermek danışanların güvenini sarstığı gibi yazılan ilaçları da kullanmamalarına ve tedaviyi bırakmalarına neden olabilmektedir. 

Tabii ki gerektiği zaman ilaç yazılmalı ve uygun süre ve uygun dozda danışanlar tarafından kullanılmalıdır. Ancak derdini anlatamadığına ve psikiyatristin de kendisini anlamadığına inanan danışanın tedaviye uyum göstermesi beklenmemelidir. “Doktor ilaç yazıp gönderdi” diye düşündüğünde ne ilaca ne de tedaviye güveni kalmaktadır. İlaç kullanılması gerektiği zaman ilaç tedavisi mutlaka psikoterapi ile desteklenmeli, psikiyatrist eğer eğitimini almışsa psikoterapiyi kendisi uygulamalı, eğitim almadıysa o zaman bir psikolog ya da psikolojik danışman ile danışanının takibini yapmalıdır.

Haberin Devamı

Hiçbir ruhsal sorun kişinin yaşamından ve insan ilişkilerinden bağımsız değildir. Bu nedenle sorunları toparlamak için kişinin geçmiş yaşamı, şimdiki yaşamı ve insan ilişkileri, iş hayatı her şeyin bilinmesi ve eğer aksamalar varsa bunların düzeltilmesi gerekir. Ancak böyle olduğunda kişi ilaç da kullansa yaşamını düzene sokabilir ve iyileşebilir ama öbür türlü bir süre ilacı kullandıktan sonra keser ve eski hayatına geri döner.

Tedavi ancak ve ancak ilaç tedavisinin psikoterapi ile desteklenmesi durumunda kalıcı olacaktır. İlaç gerekmeyen durumlarda ise sadece psikoterapi yeterli olup danışanların “Doktor ilaç verdi gönderdi “ şeklindeki yakınmaları da ortadan kalkacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları