Çocuklarımızı Bilgisayar Esir Alırsa?

Okulların başlaması ile bugüne kadar çok rahat olarak bilgisayarla meşgul olan ve "Nasıl olsa tatildeyim" diyen gençlerin bilgisayardan kurtulması gerçekten çok zor olacaktır. Bu yüzden ailelere düşen görev onları yavaş yavaş bilgisayarın ağından kurtarma

Haberin Devamı

Okulların başlaması ile bugüne kadar çok rahat olarak bilgisayarla meşgul olan ve "Nasıl olsa tatildeyim" diyen gençlerin bilgisayardan kurtulması gerçekten çok zor olacaktır. Bu yüzden ailelere düşen görev onları yavaş yavaş bilgisayardan kurtarmak olmalıdır. 

Bilgisayar, çocuklarımızı esir aldığında yapılacak tek iş onu yasaklamak olmamalıdır. Bilgisayarı yasaklamak yerine onun kullanımını belirli kurallara bağlamak çok daha fazla işe yarayacaktır.Bir anda bilgisayarı yasaklamak, onun bilgisayar kullanmasını engellemek gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır.

Günümüzde bilgisayar bağımlılığı giderek artmakta, gençler bilgisayar başında olmadıklarında nasıl vakit geçireceklerini bilememektedir. Bu yüzden önemli olan onların bilgisayar başında geçirdikleri zamanı yavaş yavaş azaltmak ve onun yerine arkadaşları ile sosyal ortamlara yöneltmek ve ders çalışmalarını sağlamaktır. Ancak burada da dengeyi kurmak çok ama çok önemlidir. Nasıl onların tamamen bilgisayara yönelmelerini istemiyorsak, derse yönlendirirken de aynı şekilde sürekli derse yönelmelerini beklemek gerçekçi olmayacaktır. Bunun yerine yumuşak bir geçiş çok daha gerçekçi olacaktır. 

Haberin Devamı

Bilgisayara esir olan çocuklarımızın bu esaretten kurtulabilmesinin çözümü, bu çocukların bu esaret altında neler yaşadıklarını anlamaktan geçer. Bu çocuklarda en sık gözlenen durum, geceleri geç saatlere kadar oturup sabahları çok zor uyanmaları hatta çoğunlukla uyanamamalarıdır.

Arkadaşlarının yanına gitmemekte ve her tür sosyal etkinlik yerine bilgisayar başında olmayı tercih etmektedir. Kısa süre bile olsa bilgisayarının başından ayrılmamaktadır. Ailesi ile birlikte hiçbir yere gitmek istemeyen gençlerin "Siz gidin ben evde kalacağım" lafı en çok söyledikleri laf oldu son yıllarda. Kısacası bilgisayarlarından bir dakika olsun ayrı kalmak istemeyen gençler tüm sosyal aktivitelerden kendilerini uzaklaştırırlar. Eğer ders çalışmadan bilgisayar başına geçmelerine izin verilmiyorsa dersi çabucak bitirip bilgisayar başına geçmekte ve izin verilmediği zaman ise kriz geçirebilecek ruh durumlarına gelebilmektedirler. 

Haberin Devamı

Sonuç olarak bilgisayar bağımlılığı erişkinlerdeki uyuşturucu bağımlılığına benzer hale gelmekte, gençler bunu kullanırken uyuşmamakta ama onun dışında hiçbir şeye vakit ayırmak istememektedirler. Gözlerini açınca bilgisayarın başına oturmakta, onu bırakıp uykuya dalmaktadırlar.

Bu yüzden ailelerin aldıkları önlemler işe yaramadığında ya da çocuklarını istedikleri kadar bilgisayardan uzak tutamadıklarında bir uzman yardımı almaları gerekir. Nasıl ki uyuşturucu bağımlılığı olan bir kişiye yardım etmek için onu doktora götürüyorsak, aynı şekilde bu durumda da çocuklarımıza yardım edebilmek için bir uzmandan yardım almalıyız.

Eğer sene başından bu işi sıkı tutmaz ve çocuklarımızı bilgisayarın esaretinden kurtaramazsak sonrarları bu esaretten kurtarmak çok daha zor olacaktır. 

Yazarın Tüm Yazıları