Aç mısınız yoksa mutsuz mu?

Açlık duygunuzu bastırmak için yemeğe saldırmak yerine...

Haberin Devamı

İnsan üzüntü duyduğunda özellikle kalorili yiyecekler arar. Çikolata bunların içinde en çok bilinenidir. Çikolata şart değil aslında. Tatlı olsun da ne olursa olsun der yemeğe saldırırız. Önce karnımız doyar ama sonrasında pişman oluruz. Gitti bütün diyet diyerek üzülür daha da mutsuz oluruz. Erkekler böyle durumlarda sigara ve alkole yönelirken kadınlar daha çok kalorili yiyecekleri tercih ediyor. Bu durum oral dönemdeki haz duygusu ile ilişkili olduğu gibi kan şekerinin artışının bizi biraz daha iyi hissettirmesi ile de ilişkilidir. İnsan mutluyken çok aramadığı yiyeceklere mutsuz iken daha çok yönelir.

TOKKEN DE AÇLIK HİSSEDİYORUZ

Mutsuzken yaşadığımız açlığın normal açlıktan farkı tok iken de açlık çekmemizdir. Gözümüz yiyecek arar. Yoksa da reklamda olduğu gibi gecenin bir vakti yiyecek aramaya çıkarız. Burada ki mutsuzluk birçok nedenden kaynaklanabilir. Sevdiğimizden ayrılmak, bir yakınımız kaybetmek, uğraştığımız bir konuda başarısız olmak, arkadaşlarımızın bizi dışlaması, kendimizi küçük düşmüş hissettiğimiz durumlarda tatlı arayışına gireriz.

Haberin Devamı

AÇLIK DUYGUSUNU BASTIRMAK YERİNE MUTSUZLUKTAN KURTULMALIYIZ

Böyle durumlarda açlık duygusunu yiyecek ile bastırmak yerine mutsuzluğu atmanın yollarını bulmalıyız. Bu nedenle üzüntü duyduğumuzda tatlılara ve çikolataya yönelmeden neler yapabiliriz diye baktığımızda`,

• Sevdiğiniz bir arkadaşınızı arayın ve üzüntünüzü paylaşın.

Arkadaşınız sizi dinleyecek, yanınızda olacak ve üzüntünüzü paylaşacaktır. Bu ilk etapta sizi sakinleştirip, yemekten alıkoyacaktır. Zaten arkadaşınızla konuşurken bir yanda da yiyemeyeceğiniz için ilk etapta işe yarar.

• Bolca su için.

Su o andaki açlık duygusunu aldığı gibi, karnınızı şişirip daha çok yemenizi engelleyecektir. Ayrıca sıfır kalori olduğu için kendinizi kötü hissetmeyeceksiniz

• ORTAM DEĞİŞTİRİN, YAPABİLİRSENİZ SOKAĞA ÇIKIN.

Ortam değiştirmek duyguları değiştirmek için vites değiştirmeye benzer. Farklı ortamda sıkıntılarımız da dağılır. Özellikle hareket etmenin moral üzerine olumlu etkisi yemek yeme ihtiyacını da ortadan kaldırır. Kendimizi iyi hissettirir. Tabii ki ortam ve zaman müsaitse , yoksa gece yarısı sokağa fırlayıp daha da çok sıkıntı yaşamayın.

Haberin Devamı

• GÖZLERİNİZİ KAPATIP  GEVŞEYİN.

Bir yere çıkamadınız , sıkıntılı da hissediyorsunuz. Sakince oturup dikkatinizi nefesinize yoğunlaştırın. 8’e kadar yavaşça sayıp nefes alın, 8’e kadar sayarak tutun ve yine 8’e kadar sayarak yavaş yavaş nefesinizi verin bu sizin daha çabuk sakinleşmenizi sağlar. Dikkatiniz midenizden, nefesinize gider ve rahatlarsınız.

• Hiç birini yapamadınız ve illa yemek istiyorsunuz

O zaman kalorisi düşük, midenizi dolu tutacak yiyecekler yiyin. Ama bunu yaparken de son derece uzun çiğneyin ki açlığınızı bastırın.

Tüm bunlar kriz anında işe yarayan çözümlerdir. Tüm gün tatlı istiyorum,yemek yemeden yapamıyorum diyorsanız bu durum depresyon ile ilişkili olup depresyonun tedavisi ile aşabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları