Duygusal Açlık
Duygusal Açlık Haberleri
Pandemi döneminde oluşan kaygı ve stres, duygusal açlığa neden olabiliyor
Koranavirüs nedeniyle ortaya çıkan kaygı ve stres duygusal yeme bozukluklarına neden olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Saadet Tayşi koronavirüs nedeniyle artan stres düzeyinin kalorisi yüksek yiyeceklere yönelmemize neden olduğunu ve stres dolayısıyla açlık hissimizi kontrol etmemizin zorlaştığını, üzerine de kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kilo alımının kaçınılmaz olduğunu belirterek tavsiyelerde bulundu.
'4 günlük kısıtlamada duygusal açlığa izin vermeyin'
ADANA'da diyetisyen olan Çiğdem Koçak, yılbaşı dolayısıyla uygulanacak 4 günlük sokak kısıtlamasında mutfağa girme hissine yol açan 'duygusal' açlığa izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Yılbaşı denilince akla gelen yağlı yemekler yerine fırınlanmış sebzeli yemekleri öneren Koçak, kuru yemiş, meze ve alkol tüketiminin de sınırlandırılmasının önemini anlattı.
Duygusal yeme davranışı ile baş etmenin ipuçları
Bazı kişiler yalnız kaldığında, canı sıkıldığında, sinirlendiğinde veya korktuğunda yemeye yönelir. Ancak duygusal yeme alışkanlığı ciddi bir duruma dönüşebilir ve önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, fazla yemek ve sağlıksız bir şekilde kilo almak stresi de beraberinde getirebilir.
Yemek Yeme İsteğinizi Durdurmanın 7 Yolu
Sürekli bir şeyler atıştırmak, tokluk hissi duymamak kilo almanıza sebep olur. Önünü alamadığınız takdirde çeşitli hatalıklara yol açar.
Duygusal Açlıkla Mücadele Etmenin 7 Yolu
İçinde bulunduğumuz coronavirus salgını döneminde sosyalleşmemek ve evde izole bir şekilde yaşamak “duygusal açlık” sorununu gündeme getirdi. Hiç aç olunmasa bile insanlar ağızlarına bir çikolata atıyor, böylece kendilerini daha iyi hissedebiliyorlar. Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, duygusal açlıkla mücadele etmenin 7 yolunu açıkladı.
Karantina Günlerinde Yeme Bağımlılığı: Kontrol Altına Almak İçin İpuçları
Koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle karantinada bulunduğumuz bugünlerde yeme alışkanlıklarımız değişiklik gösterebiliyor. Kaygı ve stres, duygusal açlık, güvende hissetmek, motivasyon, haz arayışı ve bağımlılığın artan yemek yeme davranışını tetiklediğine işaret eden uzmanlar, alınacak bazı önlemlere dikkat çekiyor. Uzmanlar, haz ertelemeyi öğrenmek, doğru zamanda ve miktarda yemek, dikkati başka yöne çevirmek gibi tavsiyelerde bulunuyor.
Duygusal yeme davranışı nasıl önlenebilir?
Korona sürecinde duygusal yeme davranışının görülme sıklığının arttığını vurgulayan Öğretim Görevlisi Uzman Psikolog Selin Kalabaş, konuyla ilgili neler yapılabileceğini anlattı.
Evdeyken Neden Sıklıkla Yemek Yiyoruz?
Koronavirüs salgını sürecinde 'duygusal yeme davranışının' görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Uzman Psikolog Selin Kalabaş, “İnsanlar kendilerini güvende hissetmek ve mutlu olmak için yemek yiyor” dedi.
Ders çalışırken yemek yemek obeziteye davetiye çıkarıyor
Uzm. Klinik Psikolog Uzm. Diyetisyen Merve Öz, ders çalışan çocuklarının masalarına sürekli atıştırmalık götüren ebeveynlere uyarılarda bulundu. Öz, bu yaklaşımın çocuklarda obezite riskini artırdığını söyledi.
‘Organik çocuğu arar oluruz’
TBMM Bilişim Teknolojileri Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan siber psikolog Selim Günüç, bilimsel tespitleri sıralayarak aileler ve yetkililere önemli uyarılarda bulundu. Ebeveynlerinin zaman ayırmadığı çocuklarda duygusal açlığın oluştuğuna ve bunun da bağımlılıklara yönlendirdiğine dikkat çeken İzmir Bakırçay Üniversitesi öğretim üyesi Günüç şu uyarılarda bulundu:
Kilo almanızın nedeni duygusal açlık olabilir
Ramazan ayının duygusal açlığın fark edilmesi açısından en uygun zaman olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Merve Öz, “Birden aklınıza, açlığınızı giderecek yiyecekler yerine; çikolata, bisküvi gibi gıdaları yemek geliyorsa bu durumunuz duygusal açlıktan kaynaklanıyordur. Bunu gidermek için, kişinin kendini yemekle meşgul etmek yerine, yürüyüş ve dans gibi başka uğraşlar bulması gerekir” dedi.
Kilo Almanızın Nedeni Duygusal Açlık Olabilir
Ramazan ayının duygusal açlığın fark edilmesi açısından en uygun zaman olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Merve Öz, “Birden aklınıza, açlığınızı giderecek yiyecekler yerine; çikolata, bisküvi gibi gıdaları yemek geliyorsa bu durumunuz duygusal açlıktan kaynaklanıyordur. Bunu gidermek için, kişinin kendini yemekle meşgul etmek yerine, yürüyüş ve dans gibi başka uğraşlar bulması gerekir” dedi.
Aşırı Yeme İsteğinin Önüne Bu Yöntemlerle Geçebilirsiniz
Aniden gelen tatlı krizleri, aşırı yeme isteği gibi durumlardan şikayetçiyseniz beslenme düzeniniz ve alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Çünkü aşırı yeme isteği çoğunlukla gerçekten aç olduğunuzdan değil, duygusal açlık çekmenizden kaynaklanıyor olabilir.
Gece acıkanlar için can kurtaran yiyecekler
Akşam yemeğini kaçırdınız veya doymadınız. Bu durum size tanıdık geliyorsa imdadınıza diyetisyen ve beslenme uzmanı Dilara Koçak ile sağlıklı beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli’den aldığımız alternatifleri yetişecek...
10 Adımda Obeziteyi Yenin!
Obezite, kişinin sağlığını tehdit edecek boyutta kilolu olması durumu. Çağımızın en yaygın hastalığı olan obezite 7'den 70'e herkesin sıkıntısı. Öyle ki, kapalı yöntemle ameliyatlardaki gelişmeler sayesinde ABD’de her yıl 200,000’den fazla obezite ameliyatı yapılmakta. Prof. Dr Abdulkadir Bedirli obeziteyi bu kadar yaygın hâle getiren sebepleri, sorunları obeziteyi ve obezite cerrahisini 10 maddede özetledi.
Stresten yemeğe yöneliyorsa dikkat
Çocuğunuz duygu dalgalanmalarıyla baş etmek için aç olmadan yemeğe yöneliyorsa ya da öğün atlayarak aç kalmayı tercih ediyorsa, yeme bozukluğu adı verilen psikolojik rahatsızlığın eşiğinde olabilir. Yani sınav dönemlerinde stres yaşadığında, üzüldüğünde veya kızdığında fiziksel açlık hissetmediği halde şekerli, tuzlu, yağlı veya unlu yiyeceklere yönelme davranışı gösteriyor veya öğün atlayarak kendini rahatlatmaya çalışıyorsa sağlıksız yeme davranışları gösteriyordur. Peki bu durumda ona nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Fiziksel açlık mı duygusal açlık mı yaşıyorsunuz?
Fiziksel açlık mı duygusal açlık mı yaşıyorsunuz?
Şeker bağımlısı olduğumuzu anlamanın 5 yolu
Doymuş olmanıza rağmen sürekli açlık halinde misiniz?
Duygusal yeme nedir?
Duygusal anlarınızda kendinizi her zaman mutfakta mı buluyorsunuz?
Duygusal Açlık
Duygusal açlık, bulimia nervoza ve anoreksiya nervoza gibi bir yemebozukluğudur. Hiç mideniz için değil de duygularınız için yemek yediğinizi farkettiniz mi? Açlık hissi fiziksel olarak başlamalıdır ancak çoğu zaman duygusalolarak başlar. Eğer can sıkıntısı, stres, yorgunluk, gerginlik, öfke,yalnızlık, depresyon ve anksiyeteye yanıt olarak yemek yiyorsanız, duygusalboşluğu doldurmak için yediğinizi unutmayın. Peki, duygusal açlık ve fizikselaçlığı nasıl ayırt ederiz?Fiziksel açlık bir anda başlamaz yavaş yavaş açlık hissi oluşur ancakduygusal açlıkta açlık hissi bir anda ortaya çıkar. Duygusal açlığı bir andabastırmanız gerektiğini hissedersiniz ancak fiziksel açlık bekleyebilir. Eğerduygusal boşluğunuzu doldurmak için yiyorsanız mideniz dolsa da yemeğe devamedersiniz. Öte yandan eğer gerçekten acıktıysanız mideniz dolduğunda yemeyibırakırsınız. Hiç yemek yedikten sonra duygularınızı analiz ettiniz mi? Eğeryedikten sonra suçlu hissediyorsanız, size duygusal yeme isteğini yerinegetirmek için yediğinizi unutmayın. Duygusal bir patlama sonrasındayediklerinizden hasta bile olabilirsiniz. Görülmüş ki duygusal yiyicilersindirebileceklerinden çok daha fazlasını yedikleri halde hala açhissedebilirler.
Tek bir gece, ya sonra?
Sadece bir gece birlikte oldunuz. Tanıştınız ve aynı gece kendinizi yatakta buldunuz. Tutku vardı belki ama bağlılık yoktu. Sabah oldu... Uyandınız. Peki sonra?
Kilonuzun sebebi 'duygusal açlık' olabilir
Bu durum değişen yaşam kültürü ile beraber yavaş yavaş hayatımıza yerleşti.
Erkekleri anlama kılavuzu: Gizemli erkeğin ömrü üç dakika!
Bardan içeri girdiniz, yerinize oturdunuz, birden bakışlarınız birinde takılıp kaldı. Hayatınızın aşkını mı bulmak üzeresiniz yoksa belanızı mı? Dikkat edin, her şey 180 saniyede olup bitiyor.
Best seller diyetler
Diyet, diyet, diyet! Kadın ya da erkek çoğu her pazartesi yeni bir diyete başlarken, bir kısmı da bunu bir yaşam tarzına dönüştürdüğünü savunuyor...
Kiloların nedeni duygusal beslenme
Sürekli kilo alıp veriyor, ideal kilonuzu koruyamıyorsanız, aç olmadığınız halde yemek yiyorsanız sizde de duygusal beslenme olabilir.