Bitkisel ürünler faydalı mı?

Özellikle öksürüğe iyi geldiği, bağışıklığı güçlendirdiği, iştah açtığı iddia ediliyor ama...

Haberin Devamı

Merhaba;

Değerli okurlar. Sizi bugün çocuk hekimliğinde kanımca yanlış olan bazı uygulamalardan haberdar etmek ve dikkatinizi bu konulara çekmek istiyorum.

Bitkisel olduğu iddia edilen ilaçlar:

Genel olarak medyayı izleyen herkes, bitkilerin faydalarını anlatan, bazı bitkilerle hastalıkların nasıl iyileşeceğini ballandıra ballandıra anlatan yahut bu bitkilerle nasıl zayıflanacağını, nasıl bağışıklık sistemlerin güçlendirileceğini vb. anlatan yazı ve haberlerle bombardımana tutulmaktadır. Çocuk hekimleri ise her gün, ellerinde hastalara yazılmasını ısrarla isteyen onlarca çeşit bitkisel ilaç bileşenlerini içeren şişeleri tanıtmaya çalışan ilaç temsilcileri ile karşılaşmaktadırlar. Bu ilaç şişeleri içinde, her çeşit akla hayale gelmedik bitki özü (!) bulunmakta ve bunlar, özellikle öksürüğe iyi gelmeleri, bağışıklığı güçlendirmeleri, iştahı açmaları vb. gibi yönleri ile empoze edilmeye çalışılmaktadır.

Haberin Devamı

Bitkisel ürünler faydalı mı

Hâlbuki bu hiç de öyle göründüğü ve söylendiği gibi değildir. Bu maddelerin çoğu, çok basit bir araştırma ile dahi anlaşılabileceği gibi, söylenen faydaları içermemekte, çoğu gerçek işlevleri yerine uydurulmuş veya söylentilerle şişirilmiş maddeler olan ticari metalar olarak satılmaya, tükettirilmeye çalışılmaktadır. Bazıları bırakalım bağışık güçlendirmeyi, sadece boya maddesi olarak kullanılmaktadır. Muhtemelen de ciddi zararlar verebilmektedirler. Ben kendi hekimlik yaşantımda bu maddelerden yarar görmüş bir tek hastaya dahi rastlamadım. Rastlayana da rastlamadım.

Bunlardan bir kaç tanesini örnek verelim ve bir sonuca varalım istiyorum:

Yıllar önce Dr. Ziya Özel’in zakkum ekstresi ile kanseri iyileştirdiği televizyon ekranlarından ilk haber olarak duyurulmuştu. Şimdi hiç ses yok. Kansere hiçbir etkisi olmadığı çok net olarak anlaşıldı. Kimbilir bu arada kaç hasta bu NO ekstresine güvenmelerinden dolayı yaşamları kısalarak hayatlarını kaybettiler.

Haberin Devamı

Hastalarımdan birisi bana çocuğuna hava civa kökünü (Alkanna Tinctoria) kaynatarak verdiğini, bununla iyileştiğini ifade etti. Hemen araştırdım. Bu birçok zarif bir bitkinin kökü ve hemen hemen sadece sanayide doğadaki ağaç kütüklerine güzel görünüm veren bir boya maddesi olarak kullanılabiliyor. Başkaca bilinen, bilimsel olarak ispat edilmiş hiç bir özelliği yok. Tabii bu annemiz, böyle inandığı için çocuğunun iyileştiği sanıyor.

Bitkisel ürünler faydalı mı

Zencefil ise söylenti olarak birçok hastalığa iyi geldiği ifade edilen bir madde. Ama maalesef tıbbi olarak kanıtlanmış hiçbir etkinliği yok. Sadece düşük miktarlarda zararsız olduğu söylenebilir. Bazı kaynaklarca Mutajen (Hücre yapısına kalıcı zarar veren) ve bazılarınca antimutajen olduğu iddia edilen, yani tıbbi olarak ne olduğu tam belli olmayan bir maddedir. En azından şunu rahatça söyleyebiliriz: Bu madde hiçbir hastalığı tedavi etmez ve hiçbir hastaya ekstra bağışıklık güçlendirici etki yapmaz . O zaman, verilmesi kullanılması abestir, zararlıdır.

Haberin Devamı

Zerdeçal: Esas kullanım yeri deri vb. için boya maddesidir. Antienflamatuvar, anti kanser,vb. gibi özellikleri isbat edilememiş, bu nedenle de bir ilaç gibi kullanılması amacı ile, ciddi tıbbi kitaplarda yer bulamamıştır. Bazı yemeklerde baharat olarak veya köri içinde katkı olarak kullanılabilir.

Kara mürver: Bu da gelenek olarak bazı ülkelerde halk tıbbında kullanılan ama bilinen hiçbir faydası olmayan bir maddedir. Faydası üreten ve satanlardan menkuldür.

Tam da bu noktada FDA (ABD Besin ve İlaç uygulamaları Kurumu)’ın 2013 yılındaki bir uyarısının kısa tercümesini buraya koymakta yarar görüyorum. FDA bazı firmalara diyor ki:

Aşağıda belirtilen maddeleri, bilimsel olarak isbat edilmeden, topluma ilaç gibi tanıtmanız ve ticaretini yapmanız yasaktır. Derhal bu çalışmalarınızdan vazgeçin. Bunları da şöyle sıralıyor:

Haberin Devamı

Resveratrol (Üzüm çekirdek ekstresi), sarımsak , Echinacea , Elderberry(Kara Mürver-kara mürver),Ashwaganda,Astragalus..
Bunlar sadece bir kısım maddeler. Daha onlarcası bu kategoriye girer. Ve bu nedenle sağlık bakanlığından ilaç ruhsatı alamazlar.

Merak edenler için www.fda.gov/ICECI/EnforcementActions/WarningLetters/ucm339368.htm

Bu konuyu fazla uzatmak yerine, sonuca gelmek istiyorum. Artık bir uygarlık çağında yaşıyoruz. Her tarafta doktora ve ilaca ulaşmak mümkün. Bu uygar ülkelerin hiçbirisinde bu tıp dışı, ne olduğu belli olmayan, bilimsel hiç bir temele dayanmayan maddeleri (ilaç diyemiyorum) ilaç özelliği kazanıp, hekimlerce iyi bilinir duruma getirilmeden kullanamazsınız. Bu maddelerin satılmasında eczacıların da duyarlı olmaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

FDA nın yukarıdaki uyarısına tekrar dikkat çekmek istiyorum.

Bitkisel ürünler faydalı mı

NE YAPMALI?

Yapılacak tek şey, bu işi ticarete dökmemiş gerçek hekimlerden, gerçek eczacılardan yani bizatihi tıbbın kendisinden medet ummak.

Bunun dışında atılacak her adım, bu illegal ilan edilmiş maddeleri üretenlere cesaret verecek ve haksız kazanç sağlamalarına neden olacaktır. Ve tabiî ki bu maddeler zamanda çocuklarımıza zarar verecektir.

Yazarın Tüm Yazıları