Yaşlanmak gözlerimizi nasıl etkiliyor?

Yaşlandıkça gözlerimizde kimi hastalıklar ortaya çıkıyor… Bu hastalıkların en yaygın ve en önemli olanlarını sizler için hazırladım.

Haberin Devamı

Bu hastalıkların en yaygın ve en önemli olanları şunlar: 

  • Katarakt (lensin şeffaflığını kaybetmesi)
  • Sarı nokta hastalığı (gözün net görmemizi sağlayan kısmının bozulması)
  • Şeker hastalığının göze vurması (diyabetik retinopati)
  • Göz tansiyonu (glokom)

Katarakt

Gözün yaşlılık hastalıkları arasında en yaygın olanı katarakt… Katarakt, kadınları daha fazla etkiliyor.

Kataraktın tek tedavisi ameliyat… Kataraktı ilaçla veya beslenmeyle önlemek mümkün değil. Günümüzde katarakt ameliyatı, fakoemülsifikasyon denen teknikle ve çok başarılı olarak gerçekleştiriliyor.

Yaşlanmak gözlerimizi nasıl etkiliyor

Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı

Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı; gözün “makula” veya “sarı nokta” denen görme merkezini bozuyor.

Lutein, zeaksantin, E vitamini, çinko ve bakır oksit içeren göz vitaminleri; yaşa bağlı sarı nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor. Lazer tedavisi, fotodinamik tedavi, göz içine ilaç enjeksiyonu gibi tedaviler uygulanıyor ama yaşa bağlı sarı nokta hastalığının tedavisinde %100 başarılı sonuçlar henüz elde edilemedi.

Haberin Devamı

Şeker hastalığının göze vurması                                

Şeker hastalığı ise en sık körlük sebeplerinden biri…

Şeker hastalığı olanların düzenli göz muayenesi yaptırması gerekiyor. Şeker hastalığı gözün “retina” adı verilen sinir tabakasındaki damarları etkiliyor ve kanamalara neden oluyor. Ancak erken teşhis ve tedavi yapılırsa (argon lazer tedavisi) görme kaybı önlenebiliyor.

Glokom

Göz tansiyonu riski yaşla birlikte artıyor. Ailenin diğer bireylerinde glokom varlığı, göz tansiyonu riskini artırıyor.

Glokom sinsi ilerleyen ve körlüğe yol açabilen bir hastalık olduğundan, 40 yaşından sonra yıllık göz muayeneleri ile erken teşhis ve tedavisi önemli…

Gözün yaşlılık hastalıkları sonucu görmenin azalması, başka problemleri de beraberinde getirebiliyor. Az görme sonucu düşmeler, kalça kırıklıkları ve depresyon izlenebiliyor. Az görmeden kaynaklanabilecek trafik kazaları da hem az görenin, hem de diğerlerinin can güvenliğini tehdit ediyor…

Yazarın Tüm Yazıları